Pārbaudām bērna sirsniņu

Pārbaudām bērna sirsniņu

25. Jan 2019, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa gaidību laikā, mēs – māmiņas ne reizi vien dodamies uz dažādām pārbaudēm, lai speciālisti pārliecinātos, ka grūtniecība norit veselīgi un uztraukumam nav pamata, taču pateicoties šīm pārbaudēm, ir iespēja jau laikus pamanīt, ja tomēr gaidāmā mazuļa veselības stāvoklis nav tik labs, kā mēs vēlētos.

Konsultē Jūrmalas slimnīcas pediatrs, neonatologs Dina Krūze un Rīgas austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Ehokardiogrāfijas asociācijas priekšsēdētājs Artjoms Kaļiņins.

Speciālisti stāsta, ka sirsniņas pārbaude ar ehokardioskopiju nav nepieciešama visiem tikko dzimušiem mazuļiem, tā, pirmkārt, esot jāveic tiem bērniņiem, kuriem ir noteiktas pataloģijas jau esot māmiņas puncī. Turklāt, ja šādas patoloģijas tiek konstatētas, bērniņam būtu jādzimst specializētā dzemdību centrā, lai saņemtu visu nepieciešamo palīdzību.

„Latvijā šāda vieta būtu Stradiņu slimnīca, kura specializējas arī grūtniecības un augļa patoloģiju gadījumos.Tomēr diemžēl ne vienmēr mēs varam konstatēt visas iespējamās sirds pataloģijas. Tiem vecākiem, kuru ģimnē ir bijušas kādas sirds kaites pašiem vai iepriekšējiem bērniem, vajadzētu aizvest bērnu pārbaudīt sirsniņu,” iesaka neonatologs Dina Krūze.

Veselības sarežģījumu atklāšana

Tas, ka bērniņu līdz gada vecumam katru mēnesi novēro ģimenes ārsts vai pediatrs, nav nejaušība, jo tas ir ārstu uzdevums – noskaidrot, vai bērniņš ir vesels vai tomēr, mazulim augot, atklājas veselības sarežģījumi.

Pediatre, neonatoloģe Dina Krūze pie biežākajiem simptomiem, kas varētu liecināt par sirds problēmām, min aizdusu, roku un kāju zilēšanu, kā arī tā saucamo zilo trijstūri ap muti: „Protams, šīs medicīniski sauktās akrocianozes, kad zilē ķermeņa gali – deguns, trijstūris ap muti, rokas un kājas, visbiežāk ir normā, taču, ja vecākiem kaut kas nepatīk, noteikti jāsazinās ar ārstu, lai izlemtu,vai sirds diagnostikas kontrole ir nepieciešama vai nē.”

Taču, ja mazulītim ir jau daudz nopietnāka sirds saslimšana, to var pamanīt ļoti īsā laika periodā. „Bērna vispārējais stāvoklis pasliktinās pāris stundu laikā pēc dzemdībām vai nākamajā dienā pēc dzemdībām; bērnam ir grūti elpot un nepieciešama nopietna izmeklēšana,” novērojumos dalās neonatologs Dina Krūze.

Ehokardioskopija sirsniņai

Ehokardioskopija ir vizuālās diagnostikas veids, ar kuras palīdzību izvērtē sirds anatomiju un tās funkcijas, izmantojot datora aparatūru un ultraskaņas metodi. Tas šobrīd ir modernākais un efektīvākais veids, kā pārbaudīt bērna sirsniņu.

Taujāta,kādos gadījumos bērniņam tiek veikta ehokardioskopija, neonatologs Dina Krūze stāsta: „Visbiežāk ehokardioskopija bērniņam tiek veikta, ja ir dzirdams kāds troksnītis uz sirsniņas. Šis rādītājs, iespējams, ir kas tāds, kas var liecināt par patoloģiju.”

Rīgas austrumu klīniskā universitātes slimnīcas Ehokardiogrāfijas asociācijas priekšsēdētājs Artjoms Kaļiņins atklāj, kad vajadzētu veikt  izmeklējumus sirsniņai: „Vislabākais variants ir vienu reizi uztaisīt ehokardiogrammu, kad bērnam nav vēl 2 gadi un otro reizi aptuveni 6 gadu vecumā neilgi pirms skolas.

Tas ir jādara tāpēc, jo vienu divu gadu vecumā iespējams savlaicīgi konstatēt iedzimtas anomālijas un savlaicīgi, ja iespējams, savlaicīgi izārstēt.

Savukārt 6 gadu vecumā pārbaude būtu nepieciešama, jo parasti šajā vecumā bērni sāk nodarboties ar sportu- futbolu, basketbolu un māmiņai būtu jāzina par funkcionālo veselības stāvokli, lai nerastos situācija, ka 15 gadu vecumā tiek atklāta  kardiomiopātija vai citas strukturālas sirds izmaiņas, kas ievērojami pasliktinātu gan dzīves kvalitāti.

No ehokardioskopijas mums noteikti nevajadzētu baidīties vai uztraukties par to, ka bērniņam tā varētu būt sāpīga pārbaude. Ehokardiogrāfijas asociācijas priekšsēdētājs Artjoms Kaļiņins stāsta par pārbaudes procesu: „Sirds pārbaudes procesā nenotiek apstarošana, bet tā ir ultraskaņa, kas atšķiras no rentgena. Tā kā ultraskaņas procedūra ir absolūti nekaitīga.

Ja sirsniņas saslimšanas ir pamanītas savlaicīgi, pastāv lielāka iespējamība, ka ārstēšana būs efektīvāka, turklāt Latvijā ir zinoši speciālisti, kuri var palīdzēt. Tāpēc rūpīgi pievērsīsim uzmanību sava bērna veselības stavoklim, vienmēr konsultējoties ar savu ģimenes ārstu un nekautrēsimies uzdot tos jautājumus, kas mūs satrauc, lai mūsu mazuļi būtu veseli.

Lai mazās sirsniņas pukst braši!

Māmiņu Klubs

20180215135423-71267.jpg

Eksperts

Dina Krūze

krūtsēdināšanas speciāliste
Dina Krūze Vecāku skolā