Pamatnosacījumi veiksmīgai zīdīšanai

Pamatnosacījumi veiksmīgai zīdīšanai

12. May 2017, 00:46 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau grūtniecības laikā topošā māmiņa iztēlojas, kā zīdīs savu mazuli, sniedzot tam visvērtīgāko – mammas pienu. Dažādi pētījumi pierādījuši, ka mātes piens ir labākais mazulim. Tā sastāvs ir ideāli piemērots mazuļa vajadzībām, jo satur vairāk nekā 400 uzturvielas un ir ideāls organismam nepieciešamo tauku, olbaltumvielu un minerālvielu avots.

Tiesa, pēc mazuļa piedzimšanas, neskatoties uz iepriekš lasīto un apgūto informāciju, apkārtējo padomiem un pieredzes stāstiem, jaunajā mammā var rasties uztraukums un bažas, vai bērniņa zīdīšana izdosies.

Kādi ir pamatnosacījumi, lai zīdīšana izdotos?

MĀMIŅAS KOMFORTS ZĪDĪŠANAS LAIKĀ. Nereti mamma pirmajā vietā nostāda mazuli, pavisam aizmirstot par savu komfortu, taču jāņem vērā, ka zīdīšana būs veiksmīga vien tad, ja tās laikā komfortabli jutīsies arī pati māmiņa. Sievietes rokām, galvai un kaklam jābūt papildus balstam, ķermenim jābūt atslābinātam, nevis saspringušam.

PACIETĪBA. Lai zīdīšana izdotos, jāievēro pacietība. Mazulis jābaro līdz brīdim, kad tas sajūt piesātinājumu. Tas nozīmē, ka māmiņai jābūt pacietīgai un nedrīkst pārtraukt bērna maltīti.

Nereti jaunajām māmiņām rodas jautājums, cik minūtes vajadzīgas, lai mazulis būtu paēdis? Šādi jautājumi rodas, jo dzirdēts, ka viens bērns piesātinājumu jūt jau pirmajās piecās minūtēs, bet kāds cits zīž pat 10 minūtes un ilgāk. Vecmāte, zīdīšanas veicināšanas konsultante Elīza Romānova skaidro, ka zīšanas ilgums ir atkarīgs no bērna vecuma. „Pirmajās desmit dzīves dienās bērns nevar paēst piecās minūtēs, jo, pirmkārt, jaundzimušais vēl ir maziņš, nav pietiekami spēcīgs un , otrkārt, krūtīs piens sākotnēji ir ļoti biezs,” galvenos iemeslus min E. Romānova. Sākotnēji visi bērni krītas svarā, tāpēc tikai tad, kad jaundzimušais ir atguvis savu dzimšanas svaru, var uzticēties tam, ka bērns var paēst arī, piemēram, septiņās minūtēs. „Taču tas pavisam noteikti nebūs bērna pirmajās dzīves dienās, tāpēc ir svarīgi zīdīt mazuli no katras krūts aptuveni 10 – 15 minūtes,” stāsta E. Romānova. Savukārt pēc mēneša vecuma zīšanas ilgums var būt arī īsāks, un to ietekmē gan piena tecēšanas plūsma, gan tā daudzums un tas, cik mīkstas ir krūtis.

UZMANĪBA BĒRNA VAJADZĪBĀM. Mazuli ieteicams barot pēc pieprasījuma. Tas nozīmē, ka bērniņam ēst jāpiedāvā ik reiz, kad viņš jūtas izsalcis. Bērna pirmajās dzīves dienās tās var būt līdz pat 12 zīdīšanas reizēm diennaktī.

Uzdod jautājumu Māmiņu Kluba vecmātei un saņem personīgu atbildi - visu par grūtniecību, dzemdībām, jaundzimušo!


20170420094635-20066.jpg


20170324071903-73895.jpg