Neonatoloģe: Cilvēka organismā skābeklis ir nepieciešams, tādēļ pirmais elpas vilciens ir ļoti svarīgs!

Neonatoloģe: Cilvēka organismā skābeklis ir nepieciešams, tādēļ pirmais elpas vilciens ir ļoti svarīgs!

19. Dec 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bieži vien pat tad, ja dzemdību laikā, ap bērniņa ķermeni apvijusies nabassaite, tas neatstāj nekādas sekas uz mazuļa veselību un turpmāko attīstību. Sarežģījumus, cieši apvijušās nabassaites dēļ, varētu radīt elpošanas aizkavēšanās.

Konsultē pediatre – neonatoloģe Dr. Dace Tropa. 

„Visvairāk speciālisti baidās no traucējumiem zīdainīša centrālajā nervu sistēmā. Tomēr šādām sekām, neatgriezeniski ir bijis smags pirmais periods. Kad bērniņš piedzimis, viņš nav elpojis, viņam nav bijis iespējams veiksmīgi uzsākt elpošanu ar medicīniskajiem palīglīdzekļiem, zīdainītis bijis intensīvās terapijas nodaļā vai piedzīvojis vel kādas citas nopietnas problēmas.

Tieši šis neelpošanas faktors ir par iemeslu tam, ka dzīves laikā var būt kādas negatīvas sekas mazuļa attīstībā vai veselībā, bet ne pats nabassaites aptīšanās fakts!

Elpošanas problēmu iespējamās sekas

Iespējamās sekas, kas mazulim var rasties elpošanas problēmu dēļ, ir asfiksija. Tās cēloņi var būt dažādi.

Asfiksija varētu būt radusies tādēļ, ka bērniņš ir aizrijies ar augļūdeņiem, vēl varētu būt, ka viņš saslimis no inficētiem augļūdeņiem vai arī tā varētu būt radusies kādu iedzimtu faktoru dēļ un arī stingra nabassaites apvijuma dēļ.

Svarīgi ir tas, cik ilga bijusi asfiksija.

Cilvēka organismā skābeklis ir nepieciešams, tādēļ šis pirmais elpas vilciens ir ļoti svarīgs!

Būtiski ir tas, cik ilgu laiku pēc piedzimšanas zīdainīša organisma audi ir bijuši bez skābekļa! Ja bijusi traucēta audu elpošana (piemēram, gadījumā, ja nabassaite bijusi nospiesta un tajā nav notikusi asinscirkulācija) un bērniņš jau kādu laiku nav saņēmis asinis, tad, protams, audu skābekļa bada rezultātā, var būt visdažādākā simptomātika. Šādā gadījumā galvenokārt cieš smadzenes.

Iespējams, ka atsevišķi smadzeņu centri arī neizdzīvo un var būt, ka neizdzīvo arī pret skābekļa badu pats jūtīgākais – garoza. Tad bērniņš ir citādāks nekā pārējie – viņš pats par sevi nespēj parūpēties un viņam palikušas tikai tās vienkāršākās dzīvības funkcijas, kā elpošana, sirdsdarbība.

Tomēr gadījumā, ja bērniņa dzīve nav izvērtusies pilnvērtīga arī pēc veiksmīgas piedzimšanas, tam jāmeklē cits cēlonis – citas saslimšanas! Arī tā dažkārt gadās. 

Tad, ja par vainīgo kādiem attīstības vai veselības sarežģījumiem gribam likt aptinušos nabassaiti, tikai tādā gadījumā, ja, vienkāršiem vārdiem sakot, tā bērniņu ir gandrīz nožņaugusi,” tā pediatre – neonatoloģe Dr. Dace Tropa.