Nav mazāk bīstamas infekcijas slimības, pret kurām varētu nevakcinēties

28. Nov 2016, 19:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Runājot par vakcināciju, pastāv dažādi mīti. Ir saslimšanas, no kurām iespējams izvairīties vakcinējoties un tādā veidā pasargājot savu mazuli no smagām, saslimšanas izraisītām sekām. Vakcinācija ir viens no visefektīvākajiem profilakses pasākumiem un vienmēr ir izdevīgāka un lētāka par slimības ārstēšanu un rehabilitāciju. Vakcīnas tiek radītas, lai pasargātu no saslimšanas ar bīstamām infekcijas slimībām un vakcinējoties nodrošinātu kolektīvo imunitāti. Uz vecāku jautājumiem atbild Ieva Kantsone, SPKC Infekcijas slimību uzraudzības un imunizācijas nodaļas epidemioloģe.

Vakcinācijas kalendārs – topošās māmiņas šo jautājumu, iespējams, ir izrunājušas ar saviem ginekologiem, dažas ar to sastopas tikai dzemdībās, kad speciālists informē par vakcinācijas nepieciešamību.

Bērnu profilaktiskās apskates un vakcinēšanu, atbilstoši Vakcinācijas kalendāram, nodrošina bērna ģimenes ārsts. Ģimenes ārstu bērniņam ieteicams izvēlēties jau pirms dzemdībām, savukārt pēc bērna piedzimšanas būtu jāsazinās ar ārsta praksi un jāvienojas par vizītes dienu un laiku. Ārsta pienākums ir informēt māmiņu par nepieciešamajām vakcinācijām, turklāt bērna regulārās profilaktiskās apskates parasti tiek paredzētas  vienā laikā ar Vakcinācijas kalendārā noteikto poti. Atsakoties no kādas vakcīnas, māmiņa riskē ar sava bērna veselību. Bērns  var saslimt ar kādu no infekcijas slimībām, kuras sekas bērniņam var būt neparedzamas. Pirms vakcinācijas māmiņai ir tiesības saņemt visu informāciju par vakcināciju – gan riskus, kas saistīti ar vakcināciju, gan riskus, kuriem tiek pakļauts bērns, ja no vakcinācijas atsakās.

Jo vairāk cilvēki būs vakcinējušies, jo mazāka būs iespējamība slimību izraisītājiem cirkulēt sabiedrībā un izraisīt saslimšanu. Liela nozīme bīstamu infekcijas slimību izskaušanā ir tā dēvētajai kolektīvajai imunitātei. Tā ir uzņēmīgo (nevakcinētu) personu netiešā aizsardzība pret infekcijas slimībām, kad sabiedrībā ir pietiekams skaits imūnu (vakcinētu) indivīdu. Kad imūno personu īpatsvars sasniedz 90% - 95% (kad 90% - 95% no mērķa grupas iedzīvotājiem ir vakcinēti), konkrētās infekcijas slimības izplatība tiek apturēta, pasargājot tos iedzīvotājus, kuri nav vakcinēti (piemēram, medicīnisku kontrindikāciju dēļ). Savukārt jo vairāk pieaugs to iedzīvotāju skaits, kuri izvēlas nevakcinēties, jo vairāk palielināsies risks infekcijas slimībām izplatīties ātrāk un plašāk, tostarp atgriežoties slimībām, kuras mūsdienās tiek uzskatītas par izskaustām.

Ir dažādi iemesli, kāpēc vecāki atsakās no bērnu vakcinēšanas:

  • vecākiem trūkst informācijas par infekcijas slimībām un vakcināciju
  • vecākiem ir plaši pieejama pretrunīga informācija
  • maldīgs priekšstats par to, ka ir saslimšanas, kuras it kā vairs nav izplatītas
  • komunikācijas trūkums starp ārstiem, vecākiem un vakcinācijas ieviesējiem

Bērnu vecākiem vairāk jāuzticas pediatriem, ģimenes ārstiem, viņu palīgiem, tāpēc ir svarīgi ieklausīties ārsta viedoklī un pieņemt viņa palīdzību saistībā ar informācijas iegūšanu par infekcijas slimībām un lēmumu pieņemšanā par vakcināciju.

Jebkurā šaubu gadījumā vecākiem vienmēr jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš var sniegt kompetentu atbildi vakcinācijas jautājumos.

Kuras ir bīstamākās saslimšanas, pret kurām noteikti jāvakcinējas

Vakcinācijas kalendārā ir iekļautas vakcīnas pret 14 saslimšanām: tuberkuloze, B hepatīts, difterija, stingumkrampji, garais klepus, poliomielīts, Haemophilus influenzae b tipa infekcija, pneimokoku infekcija, masalas, masaliņas, epidēmiskais parotīts, vējbakas, cilvēka papillomas vīrusa infekcija, rota vīrusa infekcija. Vakcinācijas kalendārs tiek veidots apsverot daudz kritērijus, t.sk. slimības izplatību, sekas, ieguvumus no vakcinācijas u.tml.

Pasaulē ir daudz infekcijas slimības, kas ir izskaustas vai saslimšanas gadījumu skaits ievērojami samazinājies, pateicoties tieši vakcinācijai. Latvijā arī ar pavisam nesen ieviestajām vakcīnām jau redzami rezultāti, kā, piemēram, vējbaku saslimšanas gadījumi samazinājušies 3 reizes, rota vīrusa saslimšanas gadījumi ir samazinājušies vairāk nekā 2 reizes, kopš vakcīnu ieviešanas. Visām infekcijas slimībām, pret kurām vakcīnas ir iekļautas Vakcinācijas kalendārā, ir bīstamas un var noritēt ar smagām sekām. Savukārt bieži vecāku vidū valda uzskats, ka vakcinācija nav nepieciešama, jo slimību var izslimot viegli un bez sekām. Tomēr jāatgādina, ka, piemēram, vējbaku saslimšanas gadījumā nevakcinēts bērns ne vienmēr tās pārslimos tikai ar izsitumiem. Vējbakām var būt ļoti nopietnas komplikācijas – bakteriāla infekcija, pat meningoencefalīts. Līdz ar to vecāki informācijas trūkuma dēļ bieži pieņem nepareizo lēmumu – atteikties no vakcinācijas.

Mazāk bīstamas saslimšanas, pret kurām var nevakcinēties neeksistē. Vakcīnas, kas ir iekļautas Vakcinācijas kalendārā visas ir nepieciešamas un pasargās bērnu no saslimšanas ar infekcijas slimībām un to izraisītām sekām.

Nevakcinēto bērnu saslimšanas statistika

Katru gadu ģimenes ārsti sniedz pārskatus par vakcinētiem un nevakcinētiem bērniem, kā arī iemesliem, kāpēc bērni netiek vakcinēti. Atteikumi no vakcinācijas katru gadu pieaug. Lielākais atteikumu īpatsvars 2015. gadā bija no vakcinācijas pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju, kā arī no vakcinācijas pret vējbakām.

Kā nozīmīgs vakcināciju kavējošs iemesls Slimību profilakses un kontroles centra veiktajā pētījumā bērniem pirmajā un otrajā gadā tika konstatētas arī medicīniskās kontrindikācijas. Visbiežāk tika noteiktas tādas kontrindikācijas kā akūta saslimšana, alerģiskas iesnas, bronhiālā astma, atopisks dermatīts, kas netiek uzskatīts par īstām kontrindikācijām un parasti nav iemesli, kuru dēļ būtu jāatsakās no vakcinācijas. Nevakcinēšanas iemesli var būt vidēji smagas vai smagas akūtas saslimšanas, smaga alerģija pēc tādas pašas vakcīnas iepriekšējās devas ievadīšanas, kā arī primārs imūndeficīts un progresējoša neiroloģiska saslimšana.

Vakcinācijas atlikšana

Vakcīnām ir to ievadīšanas intervāli, attiecīgi tie būtu jāievēro, piemēram, injicējot pirmo devu noteiktā laikā un arī otro devu noteiktā laikā, bet pamatoti ir iespējamas nelielas nobīdes.

Blakusefekti vakcīnām

Ir iespējamas normālas atbildes reakcijas kā, piemēram, apsārtums, pietūkums, sāpīgums injekcijas vietā. Var būt arī nemierīgums, raudulīgums, paaugstināta ķermeņa temperatūra līdz 38 grādiem.

Visi augstāk minētie simptomi liecina par vakcīnas iedarbīgumu. Katrā gadījumā, dažu dienu laikā šīs reakcijas pāriet, ievērojot ārsta norādījumus pēc vakcinācijas. 

Pēc vakcinācijas pret masalām, masaliņām varētu būt arī izsitumi. Jāņem vērā, ka dažkārt kādu simptomu rašanās pēc vakcinācijas ir vienkārši sakritība, nevis vakcīnas blakusparādība. Ja bērna veselības stāvoklis pasliktinājies pēc vakcinācijas, noteikti būtu jādodas pie ģimenes ārsta, kas veiktu bērna objektīvo apskati un izmeklēšanu.

Apskatot SPKC statistikas datus par reģistrētajām vakcinācijas komplikācijām, redzams, ka 2013. gadā no vairāk kā 600 000 veiktajām vakcinācijām, komplikācijas bijušas 60 gadījumos. Tas ir bijis zemākais vakcinācijas komplikāciju skaits kopš 2009. gada.

Kur vecāki var vērsties ar saviem jautājumiem par vakcīnām, ja ir jautājumi, uz kuriem atbildes pie ģimenes ārsta neizdodas atrast:

Bērnu Klīniskajā Universitātes slimnīcā ir Bērnu vakcinācijas centrs, kurā zinoši speciālisti sniedz konsultācijas par imunizācijas jautājumiem bērniem ar dažādām saslimšanām, riska grupu pacientiem vecumā līdz 18 gadiem, kā arī veseliem bērniem. Tomēr jāpiebilst, ka veselo bērnu vakcināciju atbilstoši Latvijas Vakcinācijas kalendāram nodrošina ģimenes ārsts.

Māmiņu Klubs

20161121202242-46993.jpg

piicka piicka 04. Dec 2016, 23:47

Meitenes, piedodiet, bet jūs esat stulbas. Var riskēt ar savu veselību (un dzīvību), bet kurš jums devis tiesības riskēt ar savu mazo, neaizsargāto bērnu veselībām? Jūtieties gudrākas par mediķiem, par tiem zintniekiem, kuri sūri, grūti strādājuši, pētījuši, analizējuši un izstrādājuši šīs vakcīnas?
Tālākās diskusijās neielaidīšos, bet par šo noturēties nespēju. Stulbumam nav robežu.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 30. Nov 2016, 15:37 cecii

Man prieks par tik daudz pozitīviem stāstiem un žēl, ka par to tik maz skaļi runā. Paldies. Ja mums būs kādreiz vēl ceturtais mazulis, pieļauju, ka nevakcinēsim.

30. Nov 2016, 01:12 ViKrEm mamma

Mēs ar vīru arī smejamies,ka laba biznesa niša-izdomāt pret visu ko vakcìnas. Absurdākās vakcìnas šķiet pret gripu,vējbakām un bērnu slimìbām,arī pret tuberkulozi. Neviena vakcìna nav garantija,ka bērns nesaslims vai ka slimos vieglāk. Nesen manas pediatres praksē bija bērns ar tuberkulozi un viņš bija vakcinēts, kā arì sieviete ar garo klepu-arì vakcinēta. Manas vecākās meitas slimoja ar masalińām un uzmini nu-arì bija vakcinētas.

30. Nov 2016, 01:07 zacc

Atšķirība starp senajiem teiksmainajiem laikiem un mūsdienām ir tāda,ka dzìves kvalitāte ir uzlabojusies jau sen,tāpēc daudz svarìgāk par zāĺu grūšanu tikko piedzimuša bērniņa organismā ir rūpēties par viņa imunitāti,viņu zìdot,rūpējoties,vēlāk-rūdot un nodrošinot pilnvērtìgu izturu. Jā,tas nav viegli,bet ir tā vērts.

30. Nov 2016, 01:05 cecii

Pievienojos tev! Tikai skaļi par savu izvēli nerunāju,negribas izsaukt uguni uz sevi. Galvenais ir pašai pēc iespējas vairāk interesēties un izglītoties par šo tēmu,akli nesekot visam,ko liek priekšā.

cecii cecii 29. Nov 2016, 22:15 ViKrEm mamma

Piekrītu. Esmu vakcīnu noliedzēju pusē. Nedrīkstu skaļi teikt, bet ğimenē nolēmām bērnus nevakcinēt. Seciājumi? Nu jau otrais gads, kopš bērni nav bijuši pie ğimenes ārsta. Uz jubilejām ejam svētries, mērīties un atrādīties pediatrei. Un tas viss. Var to visu noliegt vai smīnēt, bet fakti ir redzami - divi no bērniem nekad dzīvē nav dabūjuši aptieku medikamentus un neko nopietnāku par iesnām un bronhītu nav slimojuši.

ViKrEm mamma ViKrEm mamma 29. Nov 2016, 12:45

Kā manī parādās "smīns" šo visu lasot... Vai ir maz kāds pētījums un, kurš būs ieinteresēts atspoguļot šo objektīvo informāciju, kādas ir komplikācijas pēc vakcīnām, ja temperatūra 38, tas tač normāli pie potes, vai ne? Cik daudz vecāki nemaz neziņo par mazuli ārstam, jo ārsts jau iepriekš ir brīdinājis, ka tā ir norma un tā varētu būt. Vakcīnas ir viens liels bizness, par kuru skaļi runāt nedrīkst, jo aiz tā visa stāv milzīgs "piķis". Protams, ir slimības, pret kurām vajadzētu vakcinēties, bet, kādēļ tik maziem bērniem ir tik daudz šo vakcīnu, kādēļ pret katru slimību - gripa, rota vīruss, izdomās vēl sazin kādas vakcīnas, uzreiz ir jāskrien un jāvakcinējas. Vai cilvēki maz zina, cik daudz gripas un rota vīrusu veidu ir? Kā zināt, kurš būs tas, kurš piemetīsies un, kurš nē? Lielo dēlu līdz gada vecumam biju vakcinējusi tikai dzemdību nodaļā ar vakcinām, kuras tur potē, un tad pārējās "obligāti ieteicamās" no vakcīnu kalendāra "piedzinām" vēlāk. Viņš man stipri mazāk slimoja gan bērnudārzā, gan arī tagad. Viņam slimošana beidzas ar 1-2 dienām. Lielo meitu vakcinēju pēc kalendāra - slimoja pēc katras vakcīnas vismaz uz nedēļu, tagad arī, ja saslimst tad uz nedēļu noteikti. Ar mazo ir līdzīgi - vakcinējām pēc kalendāra, bet ar novēlošanos un viņa slimo pastāvīgi. Atceros, kā vīrs lamājās pēc pirmās kombinētas potes, kad tik maziņam sapotē tik daudz, viņa mums vēl bija "ātrais mazulis", tik trausla, maziņa. Vakarā 38 temperatūra, drudzis, un tā veselu nedēļu un tieši ar to arī visa slimošana sākās. Ar tādu nelielu ironiju, bet vajadzētu izgudrot vakcīnu arī pret iesnām un klepu, tā drošībai, lai nekas slikts nemetas, ja nu tomēr iekaist blakusdomu, ja nu no klepus "aiziet plaušās"...izdomājiet arī kāds kādu vakcīnu pret vecu pārtiku, lai bērni nesaindējas skolās un bērnudārzos, ja nu pārtikā ir bijis kas nelabs, jo ziniet, cik smagas sekas tam var būt....
Vai mediķi nav padomājuši, kādēļ mūsdienās ir tik daudz sieviešu, kuras slimo ar neauglību, kādēļ mums ir tik daudz bērnu, kuri slimo ar dažāda veida alerģijām, hiperaktivitāti utt.? To nevarētu sasaukt ar vakcīnu ietekmi uz organismu, kāds to ir pētījis?
Palasīju arī šo FB rakstu... Ko lai saka - interesanti, mediķa viedoklis, protams, neesmu mediķis, bet visai skeptiska pret vakcināciju ar daudz speciālistu argumentiem, speciālistu - mediķu argumentiem, kuriem arī ir jāklusē par šo otro pusi, jo par to skaļi runāt nedrīkst, līdzīgi kā par VID neizdarībam un valdības nesmukumiem.

zacc zacc 28. Nov 2016, 20:36

Man ļoti patika šis raksts, facebook lietotājiem vajadzētu varēt to redzēt:
https://www.facebook.com/diana.ergle.7/posts/1477339902281223

uzskatu, ka mediķiem vajadzētu vairāk un iespējami vienkāršāk un saprotamāk par šo tēmu runāt.
Man īpaši patika, ka tajā rakstā NAV noliegts, ka vakcīnām VAR BŪT blaknes, bet, jā, jautājums - kas tad ir tā otra alternatīva. Dabiskā atlase. Jā. Teiksmainajos senajos laikos, kad nebija ne vakcīnu, ne antibiotiku, tā bija ļoti spēcīga. Es tādos atgriezties nevēlos.
un, jā, esmu rūpīgi izlasījusi, ko saka vakcinācijas pretinieki. Nepārliecināja.