Nabassaites fiziskā un emocionālā nozīme

Nabassaites fiziskā un emocionālā nozīme

15. Oct 2015, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulītim māmiņa ir visa pasaule – tā ir mīlestība, siltums un drošība. Māmiņa ir dzīvības nesēja, eņģelis, kurš sargā vēl nedzimušu dvēselīti un rūpējas par bērniņu pēc piedzimšanas un domās ir kopā ar bērnu visu turpmāko dzīvi.

Konsultē

Kristīne Embure – Zapoļska, Latvijas vecmāšu asociācijas prezidente

Katrīna Puriņa – dūla, topošā vecmāte

Taču viss sākas māmiņas puncī – bērniņš dzīvo pateicoties māmiņai, jo starp mums ir nabas saite, caur kuru mazulis saņem gan barības vielas, gan skābekli.

Bērniņam, kuru māmiņa nesusi zem sirds 9 mēnešus, nabas saite ir aptuveni 50 centimetrus gara. Izrādās to veido viena vēna un divas artērijas, nabas saite ar placentas starpniecību nodrošina asins cirkulāciju starp mazuli un māmiņu. Kad gaidības ir laimīgi aizvadītas, laiks lielajam satikšanās mirklim, kuru katra māmiņa atceras kā ļoti emocionālu notikumu, taču arī nabas saites pārgriežana ir īpašs brīdis.

“Vienmēr ir strīdīgs jautājums par to, vai vīriešiem vispār vajag piedalīties dzemdībās, tāpat ir ar nabas saites pārgriešanu. Vienai daļai vīriešu nabassaites pārgriešana sniedz apziņu un apmierinājumu, ka viņš ir bijis dzemdībās un varēja kaut ko darīt un ne tikai fiziski stāvēt blakus, bet arī fiziski darboties,” atklāj vecmāte Kristīne Embure- Zapoļska.

Pateicoties tam, ka dzemdniecībā notikušas lielas pārmaiņas, nabas saite, kas savieno māmiņu un bērniņu, netiek pārgriezta uzreiz pēc mazulīša ienākšanas šajā pasaulē, vecmāte ļauj nabas saitei pulsēt vēl piecas līdz septiņas minūtes.

Vecmāte Kristīne Embure – Zapoļska papildina: “Šobrīd uzskata, ka nabassaitei jāļauj izpulsēt, jo šajā laikā bērns caur nabassaiti saņem papildus skābekli.”

20130416111603-32182.jpg

Kā rūpēties par nabiņu pēc bērna piedzimšanas

Kad nabas saite ir pārgriezta, sākas rūpes par mazulīti – bērniņa barošana un apkopšana.

Aprūpe parasti saistās ar nabu un nabassaites atlieku, jo brīdī, kad nabassaite tiek noklemmēta, tā tiek apstrādāta ar dezinficējošu šķīdumu un pēc tam pāris dienas, kas tiek pavadītas slimnīcā, speciālisti ļauj nabassaites atliekai nokalst un nokrist.

“Reizēm gadās situācijas, ka nabassaite līdz galam nenokalst, tad neonatologs var piedāvāt nogriezt šo atlieku, lai aprūpe mājās būtu vieglāka, bet tikpat labi vecāki var gaidīt, kad šī atlieka pati nokritīs,” par iespējamiem nabas atliekas apkopšanas variantiem stāsta vecmāte Kristīne Embure Zapoļska. 

Nabiņa pēc piedzimšanas mazulītim var sulot, tad noteikti ir jākonsultējas ar speciālistiem, kas ir pieejami dzemdību iestādē, lai saprastu, kāpēc nabiņa nedzīst tā kā tai vajadzētu dzīt. Taču neliela sulošana nav nekas traks, šādos gadījumos speciālisti iesaka nabiņu apstrādāt ar spirta šķīdumu.

Ar briljanta zaļo gan nevajadzētu aizrauties, jo lietojot briljanta zaļo, nabas brūcīte tiek aizkrāsota un nav iespējams redzēt kādā krāsā ir ir āda. Gadījumā, ja sāksies iekaisums, veidosies ādas apsārtums un tad ir jāmeklē ārsta palīdzība. 

Taču ar nabiņas apkopšanu vien nepietiek, vēlams pielūkot, lai laikā, kamēr dzīst nabas brūcīte, tā netiktu berzta vai kairināta. Tāpēc ir īpašas autiņbiksītes, kurām ir U veida izgriezums vietā ap nabiņu, lai ādiņa varētu brīvi elpot.

Emocionālā nabassaite ar māmiņu

Taču nabas saite nav tikai bērniņa barības un dzīvības avots, māmiņas puncī esto, jo ir arī neredzamā nabas saite, kas māmiņu un bērnu saista uz mūžu, šī ir tā saikne, kas mums liek sajust – es tagad esmu mamma.

“Kad bērniņš piedzimst, mammas parasti ļoti uztraucas, vai viņām ir pietiekami izteikts mātes instinkts, bet tajos brīžos es viņas mierinu, ka viņām bijušas tik lielas izmaiņas- piedzimis bērniņš, pašas sievietes piedzimušas par mammām- ka to nevajadzētu pārdzīvot, ja sieviete neizjūt ārkārtīgi lielu pieķeršanos un mīlestību,” mierina dūla, topošā vecmāte Katrīna Puriņa. “Paiet  noteiks laiks,kamēr izveidojas neredzamā nabassaite.”

Ir māmiņas, kuras stāsta, ka saikne ar bērniņu var būt tik cieša, ka brīžos, kad neesam blakus, var sajust, kas ar bērniņu notiek. Taču, lai atnāktu šīs sajūtas, ir jādod laiks – iespējams bērniņa pirmais smaids vai apskāviens, bet varbūt vārdods izteikta mīlestība būs tas, kas mūsos atvērs pavisam citu sajūtu pasauli un mūsu neredzamā nabas saite ar bērniņu kļūs vēl ciešāka.

“Neviens mazulis nevar izaugt bez mammas emocionāli stabils, nosvērts, ar drošu emocionālo piesaisti, jo tas, ko sniedz mamma ar vārdiem, pieskārieniem un ķermeni, ir neatsverami,” mudina ieklausīties savās sajūtas un radīt bērniņam šo īpašo saikni.

Māmiņa mazulim patiesi ir neaizvietojama, ja bērniņam būtu iespēja izvēlēties, viņš nekad labprātīgi no mums nešķirtos. Tomēr mazajam augot, mums ir jāsaprot, ka mūsu savstarpējā saikne nav saitīte, aiz kuras bērniņu turēt – mums jāļauj viņam piedzīvot pasaule, jāļauj izjust gan uzvaras, gan viņa paša kļūdas, jo tikai tā mēs mācāmies un kļūstam par stipriem cilvēkiem.

Mūsu uzdevums ir radīt bērnā drošības sajūtu, lai kas arī notiktu, mēs vienmēr viņu sapratīsim un atbalstīsim. Lūk, kur slēpjas neredzamās nabas saites patiesā nozīme.

Māmiņu Klubs

20150921190317-10008.jpg

Eksperts

Katrīna Puriņa- Liberte

Ginekoloģe, dzemdību speciāliste, ārsts -rezidents
Katrīna Puriņa- Liberte Vecāku skolā