Ķeizargrieziena rēta. Kā uzlabot pašsajūtu un rētas vizuālo izskatu?

27. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ķeizargrieziens var būt gan plānots veids, kā satikties ar savu mazulīti, gan arī pavisam neplānots, kas tiek veikts akūtā kārtā. Abos gadījumos gan par veikto operāciju atgādina rēta. Kā par tās vizuālo izskartu parūpēties, vaicājām VCA Ginekoloģijas dienesta vadītājai, ginekoloģei Karlīnai Elksnei.

Ārste skaidro, ka aptuveni pēc 2 nedēļām pēc veiktās ķeizargrieziena operācijas, kad rēta ir sadzijusi, nav attīstījies iekaisums, netiek novērota asiņošana, kā arī no brūces nav izdalījumu, ir laiks pastiprināti domāt par rētas kosmētisko izskatu.

“Speciālie plāksteri, kurus var izmantot rētas samazināšanai ir jālieto regulāri, un tie nav nekāds brīnumlīdzeklis, taču tas ir ieguldījums vizuālā izskata uzlabošanā,” skaidro ginekoloģe Karlīna Elksne. Viņa norāda, ka pirmie rezultāti manāmi jau pēc 3-4 regulārām lietošanas nedēļām, bet vislabākie rezultāti ir pēc 8 nedēļām.

Sievietei nav jāuztraucas, ka plākstera līmēšana kādā veidā varētu būt sāpīga vai nepatīkama ādai.

Plāksteris ķeizargrieziena rētas mazināšanai nav uzkrītošs, piedevām, lielākais ieguvums no tā lietošanas ir, ka to var uzlīmēt un uz vismaz 12 stundām aizmirst, atšķirībā no smērēm, kuras regulāri jāuzklāj un jāiemasē ādā. “Ērtā lietošana jaunajai māmiņai ir ļoti būtisks moments,” norāda Karlīna Elksne. 

Plāksterus ķeizargrieziena rētas mazināšanai var sākt lietot jau aptuveni 2 nedēļas pēc veiktās operācijas, taču arī tad, ja krietni vēlāk jaunā māmiņa pamana, ka rēta tomēr neizskatās tā, kā vēlētos, plāksterus sākt lietot nav par vēlu, jo arī tad tie dos ievērojamu uzlabojumu gan rētas vizuālajā izskatā, gan sajūtās.