Kas izraisa autiņbiksīšu dermatītu?

14. Feb 2016, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Autiņbiksīšu dermatīts parasti rodas gadījumos,kad bēbīša āda nokļūst saskarē ar urīnu un fēcēm. Par autiņbiksīšu dermatīta cēloņiem stāsta sertificēta bērnu māsa Elita Svareniece.

Amonjaka atbrīvošanās

Kad mazulis pieslapina autiņus, ne vienmēr autiņbiksītes spēj absorbēt urīnu vai fēces, kas nozīmē, ka bērna jutīgā āda nonāk saskarē ar urīnu un izkārnījumiem. Ja autiņbiksītes netiek laicīgi nomainītas,  urīnā un fēcēs esošās baktērijas iedarbojas uz tiem, atbrīvojot amonjaku, kas var kairināt bērna ādu, radot iekaisumu.

Sēnīšu infekcija

Autiņbiksīšu dermatītu tāpat var izraisīt sēnīšu infekcija. Ja bēbīša āda ir silta un mitra ilgu laiku, tas var radīt sēnīti, kas pazīstama kā candida. Tāpat kā amonjaks, arī sēnīte kairina mazuļa ādu. Reizēm mazuļa autiņbiksīšu dermatīts rodas kā reakcija uz amonjaku un ārstēšanu sarežģī sēnīšu infekcijas klātbūtne.

Saslimšanas

Retos gadījumos autiņbiksīšu dermatītu var izraisīt kādas saslimšanas.

Ekzēma

Ekzēma padara bēbīša ādu sausu un sūrstošu. Sausa āda var parādīties arī uz citām ķermeņa daļām ārpus autiņbiksīšu zonas. Ja jūsu bērnam bieži ir izsitumi autiņbiksīšu zonā par spīti biežām autiņbiksīšu maiņām un ja ģimenes anamnēzē ir ekzēma, autiņbiksīšu dermatīts var būt pirmā ekzēmas pazīme.

Seborejiskais dermatīts

Seborejiskais dermatīts rada sarkanu un zvīņainu ādu. Šī liga parasti var piemeklēt, kad mazulis ir 2 nedēļas līdz 6 mēnešus vecs. Seborejiskā dermatīta gadījumā apsārtusi āda var būt arī uz mazuļa galvas, ausīm, uzacīm, padusēm un kakla. Parasti seborejiskais dermatīts ilgst dažas nedēļas un netraucē mazulim.

Bakteriāla infekcija

Reizēm autiņbiksīšu zona var tikt inficēta ar kādu baktēriju. Tas var radīt koši sarkanus, sāpīgus izsitumus, kas jāārstē ar antibiotikām.

Alerģiskais dermatīts

Var gadīties, ka izsitumus izraisījusi alerģiska reakcija uz kādu konkrētu produktu/vielu jeb alergēnu. Alergēns izraisa organisma imūnsistēmas reaģēšanu neierastā veidā, izraisot kairinājumu un iekaisumu skartajās ķermeņa daļās.

Pie alergēniem, kas var izraisīt alerģisku reakciju bēbītim, pieskaita:

-       Ziepes

-       Smaržvielas

-       Konservantus

-       Eļļas

-       Pūderus

-       Mazgāšanās līdzekļus

Reizēm ir pavisam skaidrs, kurš alergēns izraisījis alerģisko dermatītu. Piemēram, izsitumi parādījušies pēc jaunu ziepju lietošanas. Tomēr dažos gadījumos ir visai grūto identificēt īsto reakcijas iemeslu, šādās reizēs  vajadzētu veikt alerģijas testu, lai noskaidrotu, kurš produkts vai viela rada alerģisku reakciju.

Psoriāze

Psoriāze bēbīšu vidū ir ļoti reti sastipama, tomēr, ja ar to nākas saskarties, tad tā parasti skar autiņbiksīšu zonu. Psoriāze izraisa izsitumus, kuriem ir skaidras robežas. Visbiežāk psoriāze var piemeklēt, kad mazulis ir 2 mēnešus vecs un izsitumi ilgst aptuveni 2-4 mēnešus.

Cinka deficīts

Cinka trūkums biežāk sastopams priekšlaikus dzimušiem mazuļiem. Tas rada izsitumus autiņbiksīšu zonā, ap muti un uz rokām.