Kad mazulis sāk smaidīt?

Kad mazulis sāk smaidīt?

07. Sep 2017, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau kopš dzimšanas mazulis ar pasauli sazinās caur raudāšanu, ko vecāki dzird dažādos toņos. Tā bērniņš ziņo par visu - gan par slapjām autiņbiksītēm, gan par vēlmi uzēst, gan arī par garlaicību, piemēram. Bet nekrītiet izmisumā, ar laiku viss nokārtosies, un bērniņš ar katru dienu arvien vairāk dāvās prieku!

Kad mazulis sāk smaidīt?

Prasme izrādīt pozitīvas emocijas ir viena no normālas psihiskās un emocionālās mazuļa attīstības pazīmēm. Nereti, kad vecāki sāk smaidīt pirmajās dienās pēc dzimšanas - miegā vai gultiņā nomodā, vecāki neapzinās, ka šis smaids vēl nav apzināts, fizioloģisks, un ar prieku tam nav nekāda sakara. To izraisa jebkas, kas mazulim ir patīkams, piemēram, siltums un pilns vēders. Vien tad, kad mazulis iemācās fokusēt skatienu un atpazīt visu, kas viņam tik dārgs - tātad, māmiņu, vien tad viņa smaids kļūst par prieka pazīmi.

Tas, kad un kādā vecumā mazulis sāk smaidīt ir atkarīgs no katra mazuļa attīstības. Kats mazulis ir individualitāte, un pirmais smaids, kas ir jau apzināts var būt gan 6, gan, piemēram, 8 nedēļās. Pirmais smaids parasti ir kopā ar citām reflektoriskām kustībām, piemēram, rociņās, kājiņās, vai arī tad, kad bērniņš ilgi ar interesi skatās tev acīs. Tas liecina par to, ka ar mazuļa attīstību viss ir kārtībā, un viņš iemācījies atšķirt cilvēkus no priekšmetiem ap sevi. Jo vairāk vecāki pavada laiku kopā ar mazuli, jo vairāk siltuma un mīlestības viņi ieliek šajā mazajā būtnē, un - jo labāk, harmoniskāk bērniņš attīstas.

Kā iemācīt bērniņu pasmaidīt?

Pat pašiem maigākajiem, rūpīgākajiem vecākiem var gadīties sastapties ar situāciju, kad mazulis mēnesī pasmaida vien dažas reizītes. Nav vērts krist panikā, jo katrs mazulis ir citādāks, visiem viņiem ir savs laiks smaidīšanai, kā arī - jāņem vērā konkrētā bērniņa temperaments. Kād jau kopš dzimšanas ir klusiņš, cits aktīvāks, cits mierīgs, cits vairāk smejas un smaida. Ja tavs mazulis ap pusotra mēneša vecumu tev vēl nav dāvājis apzinātu smaidu, nekas cits neatliek, kā iemācīt bērniņam izrādīt savu prieku. Ņem mazuli rokās, glāsti viņu, sarunājies ar viņu un smaidi arī pati. Mazulim noteikti gribēsies būt tev līdzīgam un atkārtot to, ko viņš redz tavā sejā, un pavisam drīz arī viņš tev parādīs savu smaidu. Psihologi atzīst, ka apmainīšanās ar smaidiem, ir tāds kā pamats jebkurām sociālajām attīecībām. Mammas smaids sniedz bērnā pārliecības sajūtu par to, ka pasaule ap viņu ir draudzīga un droša. Mazuļa smaids mammas organismā veicina laimes hormona izdalīšanos, kas dod viņai spēku un pārliecību par savām spējām. Kā arī - smaids ļauj aizmirst hronisko nogurumu un negulētās naktis.

Kopš brīža, kad bērniņš sāk smaidīt, viņš sāk izrādīt patiku un prieku par to, ka kāds no viņa ģimenes locekļiem parādās tuvumā, īpaši, ja tā ir māmiņa vai tētis. Viņa mazais ķermenītis priekā kustas un smaidu viņš ir gatavs dāvāt ikvienam. Izvēlīgāks pret simpātiju izrādīšanu bērns kļūs aptuveni 7 mēnešu vecumā, kad bērniņš pret svešiem kļūs ļoti uzmanīgs. Un arī tas liecinās par to, ka ar mazuļa attīstību viss ir kārtībā.

Mazulis visvairāk gribēs smaidīt, kad būs atslābinājies, mierīgs, paēdis un izgulējies.

Pasmaidi savam bērniņam arī tu!

Māmiņu Klubs

20170903193827-32566.jpg