Kā veidot pirmsmiega rituālus?

Kā veidot pirmsmiega rituālus?

21. Jan 2014, 06:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsu mazulītim salds miedziņš ir nepieciešams ne tikai, lai atjaunotu spēkus, bet arī lai augtu. Tādēļ jau no pirmajām dzīves dienām ir ļoti būtiski piedomāt pie tā, kā mazais aizmieg. Pavisam mazs bēbītis visticamāk vēlēsies, lai mēs, vecāki, esam viņam klāt aizmigšanas brīdī, taču, domājot par nākotni, mēs jau no pirmajām dzīves dienām varam savam bērniņam ieviest īpašus pirmsmiega rituālus.Par miega rituāliem un to izveidi stāsta miega speciālists Juris Svaža.

Tas, kā mēs savu mazuli gatavosim miedziņam, ir atkarīgs tikai un vienīgi no mums, bet parasti iemidzināšanas rituālos ietilpst gaisa peldes, vannošanās, maiga masāža un pirmsmiega maltīte. Lielākiem bērniņiem viens no rituāliem var būt arī šūpuļdziesmas dziedāšana vai vakara pasaciņa. Visām pirmsmiega aktivitātēm jābūt mierīgām un ar noteiktu mērķi- to nobeigumā mazulim ir jāaizmieg. Un vēl kas- rituālam jābūt nemainīgam dienu no dienas, lai arī mazais to ātri saprastu.

Miega speciālists Juris Svaža uzskata, ka pirmsmiega rituālam optimālais veltītais laiks ir 20-40 minūtes, kurā iekļautas mierīgas aktivitātes bez dauzīšanās un skraidīšanas: "Tāpat jāskatās ar vannošanos, jo ir bērni, kurus vannošanās uzbudina, bet citus tieši otrādi- nomierina. Mazuļus, kurus vanniņa nenomierina, vajadzētu vannot citā laikā."

Iemidzināšanas rituālu vēlams sākt ar gaisa peldēm, jo tās sniedz iespēju bērniņam norūdīties, izkustēties un atbrīvot muskuļus pēc garās dienas. Bez tam, ir pierādīts, ka gaisa peldes uzlabo miedziņu. 

Viens no bērnu iemīļotākajiem pirmsmiega rituāliem pilnīgi noteikti ir vannošanās. Pirms mazuļa likšanas vannā, pārliecināsimies, ka ūdens temperatūra mazajam ir patīkama un pēc nepieciešamības var pievienot kādus mazgāšanās līdzekļus, kas nereti bagātināti ar dažādiem ekstraktiem – piemēram, nomierinošo lavandas ekstraktu, kas var palīdzēt bērniņam atslābināties un sagatavoties gulētiešanai.

Lai netraumētu mazuļa ādiņu, kas ir daudz plānāka un jūtīgāka nekā mūsu āda, to ieteicams mazgāt ar māmiņas rokām vai mīkstu lupatiņu. Tāpat maigu lupatiņu vēlams izmantot arī mazulīša nosusināšanā, pēc kuras jāseko nomierinošai masāžai. Tā ir īpaši svarīga, ja vannošanās izvērtusies par jautru un aktīvu nodarbi.

Masāžai jābūt lēnai un nesteidzīgai un tās laikā mums ar mazulīti jāsarunājas mīlīgā balsī, jo masāža ne vien būtiski uzlabos mūsu mazuļa veselību, bet arī stiprinās mūsu saikni ar mazulīti. Pēc nomierinošās masāžas var teikt, ka lielākā daļa pirmsmiega rituālu ir veikti, vēl atlicis vien mazulīti saģērbt un pabarot un tad jau viņu droši var likt savā gultiņā.

Miega speciālists ir pārliecināts, ka bērnus nav jāiemidzina uz rokām: "Vajadzētu tiekties uz to, ka ir šis pirmsmiega rituāls un bērniņš pēc tam iemieg pats, audzinot, ka bērns spēj iemigt patstāvīgi- bērniņš tiek paēdināts, viņš tiek ielikts gultiņā, māmiņa novēl saldus sapnīšus un māmiņa dodas laukā no istabas.

Salds miedziņš sākas ar gulētiešanas rituālu, tādēļ mēs atgādinām vēlreiz, ka iemidzināšanas rituāla galvenās sastāvdaļas ir gaisa peldes, vannošanās siltā ūdenī, kā arī maiga masāža un mierīga vakara maltīte. 

Māmiņu Klubs

Pastāsti par savas ģimenes pirmsmiega rituāliem!

20140103101715-69639.jpg

Meklē labākajos Latvijas veikalos! Neaizmirsti Huggies® jaundzimušo autiņbiksītes ielikt savā dzemdību somā, lai pirmā satikšanās lielajā pasaulē būtu maiga, mīksta un sausa!

20131104200519-71679.jpg