Kā saprast, ka bērniņš ir paēdis?

16. Apr 2013, 09:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajās dzīves nedēļās jaundzimušā vecāki dažkārt nevar noteikt, vai mazulis ir paēdis, vai tomēr nē. Te viņš grib pie krūts, te iemieg, te atkal zīž un tā uz riņķi vien..

Kā stāsta krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase, lai mazulis paēstu, zīšanai jābūt efektīgai. Pirmais rādītājs ir tas, vai mazulis norij pieniņu vai nē, kā arī jāpavēro, cik aktīvi viņš kopumā zīž krūti, jo ir jaundzimušie, kas krūti zīž visai slinki. Nevajag gan krūts ēdināšanai tādā gadījumā atmest ar roku. Mazulim iemaņas nāks ar laiku!

Mazulis jābaro pēc pieprasījuma

Vecākiem jāsaprot, ka mazulis zīž krūti ne tikai tāpēc, lai paēstu. Šis process palīdz viņam tikt galā ar stresu, jo process veicina endorfīnu jeb laimes hormonu izstrādi. Tāpēc nevajadzētu mazulim ar varu krūti ņemt nost. 

Bērna stimulēšana zīšanas virzienā varētu izskatīties šādi - atslaucam ar roku mazuļa mutītē pieniņu un bērns sāks zīst ātrāk. Sekojam līdzi arī viņa vēdera izejai. Krūtis arī ir jāmaina. Sākumā 1 ēdienreize ir viena krūts un tad otra. Bet, ja bērniņš ilgi nīkuļo pie krūts un pagājušas jau vairāk kā 20-25 minūtes, pie vienas krūts nav vērts viņu turēt. Pamainām!

Vienota laika, cik ilgai būtu jābūt vienai ēdienreizei, nav. Piena dziedzeri katrai sievietei strādā citādāk. Kad māmiņai ir daudz piena, viņa jūt krūtīs pilnuma sajūtu, tad ar 1 krūti pietiks 1 ēdienreizei. Dažām sievietēm krūtis ražo pienu tieši zīšanas laikā. Tādā gadījumā retāk ir problēmas ar laktāciju, jo mamma var dot abas krūtis vienā zīdīšanas reizē.

Ēst mazulim jādod tad, kad viņš par šo procesu izrāda interesi. 

Māmiņu Klubs

20130314125622-88728.jpg

Latvijā aptieku plauktos parādījies pavisam jauns produkts- Maria Lactation – dabīgu augu vielu  komplekss laktācijas stimulēšanai  barojošām ar krūti māmiņām.

Jautāsiet, ar ko šis līdzeklis ir īpašs? Tas satur tikai dabīgas augu vielas, kas veicinās piena plūsmu, turklāt šī kompleksa uzņemšana ir pavisam vienkārša- pa 1 kapsulai 2 reizes dienā ēdienreižu laikā, uzdzerot glāzi ar ūdeni.

Sastāvā iekļautais  bišu māšu peru pieniņš stimulē laktāciju; fenheļa augļu pulveris un romiešu ķimeņu augļu pulveris novērš vēdera pūšanos; pienenes sakņu pulveris stimulē apetīti; vilkābeles lapu un ziedu pulveris stiprina sirds-asinsvadu sistēmu. 

AKCIJA! Martā un aprīlī Euroaptiekās VISAI Maria produkcijai 15% atlaide

 

20130307111338-62753.jpg

www.marialine.lv

 20130307111037-48608.jpg


Skaties  ONLINE TV par māmiņas uzturu krūts barošanas laikā! Studijā uztura speciāliste Lizete Māldere

Ipad un Iphone ierakstus skaties šeit

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā