Jūrmalas slimnīcā dzimis tūkstošais bērniņš

Jūrmalas slimnīcā dzimis tūkstošais bērniņš

04. Sep 2015, 11:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

3. septembrī plkst. 10:19 Jūrmalas slimnīcā Zandai un Artūram Grikpediem dzimusi metiņa Patrīcija. Patrīcija ir tūkstošais bērniņš, kas dzimis Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļā 2015. gadā. Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļa ieņem stabilu trešo vietu pēc dzemdību skaita valstī. 2014. gadā dzima 1510 bērniņi, vēl gadu iepriekš - 1496.

Dzemdēt Jūrmalā izvēlas sievietes no visas Latvijas, jo dzemdību nodaļa piedāvā unikālu pieeju bērniņa dzīves sākumam.  Dzemdības tiek vadītas tā, lai tās būtu vieglas un patīkamas ne tikai māmiņai, bet arī bērniņam un arī tēvam būtu iespēja atrasties līdzās.

Zanda un Artūrs Jūrmalas slimnīcā ir otro reizi, pirmā meita dzima 2012. gada 19. jūlijā. Kā stāsta Zanda: „Mēs dzīvojam Jaunjelgavā, bet mums nebija vēlme sagaidīt meitiņu tuvākajā dzemdību iestādē, jo vēlējāmies būt labākajā. Jūrmalā mums patika attieksme pirmajās dzemdībās un vēlējāmies atgriezties šeit. Vīrs bija līdzās un atbalstīja mani, nodaļas personāla attieksme bija ļoti laba, ne tikai no ārstu puses, bet arī vecmātēm, bērnu māsiņām un apkopējām. Šoreiz jau laicīgi zinājām, ka Patrīcija dzims ar plānota ķeizargrieziena palīdzību un trešais septembris ir mūsu diena.” Jūrmalas slimnīcā ir atšķirīga pieeja jaundzimušā pirmajiem dzīves mirkļiem. Ķeizargrieziena operācijā var piedalīties arī tētis, kas atbalsta un nomierina māmiņu. Tiklīdz bērniņš ir dzimis, tas tiek iepazīstināts ar mammu – nolikts uz vēdera, pirmā zīdīšana un pirmie pieskārieni. Tālāk jaundzimušais nonāk gādīgajās tēva rokās, kas dodas uz ģimenes palātu un gaida, kad atgriezīsies mamma no operāciju zāles. Kā norāda Zanda: „Manuprāt, bērniņam ir svarīgi, lai mēs esam kopā no pirmajiem dzīves mirkļiem. Varbūt man fiziski būtu vieglāk, ja personāls rūpētos par bērniņu, bet tas sarautu mūsu ģimenes kopības saiti.”

Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļas vadītāja Jolanta Bārbale - Mālniece stāsta, ka Zanda nodaļā iestājās dienu iepriekš, lai novērtētu viņas un bērniņa veselības stāvokli. Tā kā viss bija kārtībā Zanda mierīgi vakarā vēl aizgāja pastaigāties uz pludmali, lai no rīta sagaidītu vīru un dotos uz operāciju zāli. „Lielākoties pieņemam dabiskas fizioloģiskās dzemdības, bet situācijas ir dažādas un mums ir jāpielāgojas. Šogad novērojam tendenci, ka ģimenēs dzimst trešie un ceturtie bērni. Sievietes vēlas sagatavoties šim mirklim, un jau laicīgi sazinās ar nodaļu un noskaidro, ka var uzturēties ģimenes palātā, dzemdēt dabiski, pēc dzemdībām tiek gaidīts, kamēr beidz pulsēt nabas saite un pirmā zīdīšana notiek mammai uz vēdera. Svarīgi minēt, ka Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļā ir pilnībā aprīkota jaundzimušo reanimācijas palāta un tiek nodrošināta jaundzimušo reanimācija visu diennakti.”

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis un Jūrmalas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Egons Liepiņš sveic tūkstošā bērniņa vecākus ar vislabākajiem vēlējumiem. Grikpedu ģimene var laimīgi doties mājās, lolot un audzināt Patrīciju. G. Truksnis: „Esmu lepns, ka Jūrmalas slimnīcā strādā tik laba komanda. Ikviena slimnīca var mājīgi iekārtot telpas un iegādāties modernu aprīkojumu, bet šo īpašo auru var sajust tikai Jūrmalā. Ikviens bērniņš ir gaidīts profesionāļu rokās. Tāpēc no sirds vēlam, lai Jūrmalas īpašā gaisotne mazajai Patrīcijai šūpulī liek sauli, labsajūtu, dzīvesprieku, labu veselību un patiesi laimīgu mūžu”.

Tūkstošajās dzemdībās piedalījās ginekoloģe, dzemdību speciāliste Jolanta Bārbale -Mālniece, neonatoloģe Dina Krūze, vecmāte Inga Majorenkova, bērnu māsa Jolanta Šustere un anestezioloģe Tamāra Linkeviča. Jūrmalas slimnīcas dzemdību nodaļā ir 17 palātas, četras dzemdību zāles, ūdens dzemdību vanna, divas operāciju zāles un pilnībā aprīkota jaundzimušo intensīvās terapijas palāta. Diennaktī vidēji tiek pieņemtas četras dzemdības. Šoruden nodaļa paplašināsies un būs pieejamas vēl sešas pilnībā iekārtotas ģimenes palātas.