Jaundzimušajiem no 1.janvāra vairs nepiešķirs nepilsoņa statusu

Jaundzimušajiem no 1.janvāra vairs nepiešķirs nepilsoņa statusu

17. Oct 2019, 11:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaundzimušajiem no nākamā gada 1. janvāra vairs netiks piešķirts nepilsoņa statuss, paredz Saeimā ceturtdien, 17. oktobrī, galīgajā lasījumā atbalstītais likumprojekts.

Likums tika pieņemts ar 60 deputātu balsīm. Pret balsoja 25 deputāti, pārsvarā NA un JKP, kā arī Aldis Blumbergs (KPV LV) un frakcijām nepiederošā deputāte Inguna Rībena. ZZS deputāts Māris Kučinskis nebalsoja.

Valdošajā koalīcijā domas par šo likumprojektu dalījās, jo Nacionālā apvienība un Jaunā konservatīvā partija (JKP) to neatbalsta. Vēl uz likuma trešo lasījumu deputāts Jānis Dombrava (NA) bija iesniedzis vairākus priekšlikumus, kas būtībā noraida likumprojektu kā tādu, jo paredzēja izslēgt visus četrus likumprojekta pantus. Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija tos noraidīja. Tie tika noraidīti arī Saeimas sēdē.

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka tas attieksies uz nelielu bērnu skaitu, jo atbilstoši Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem 2016. gadā kā nepilsoņi reģistrēti 47 bērni, 2017. gadā – 51, savukārt 2018. gadā – 33 bērni.

Likumprojekts neattiecas uz personām, kuras dzimušas un nepilsoņa statusu ieguvušas pirms 2020. gada 1. janvāra. Attiecībā uz šīm personām arī turpmāk piemērojams spēkā esošais likuma "Par to bijušās PSRS pilsoņu statusu, kuriem nav Latvijas vai citas valsts pilsonības" regulējums, kā arī Pilsonības likumā paredzētās naturalizācijas un atzīšanas par pilsoni iespējas.