Kad slimnīcā nokļūsti ar priekšlaicīgi dzimušu mazulīti.

Kad slimnīcā nokļūsti ar priekšlaicīgi dzimušu mazulīti.

22. Nov 2017, 10:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mazulītim pasteidzoties un ierodoties pasaulē ātrāk, nekā tas plānots, ir skaidrs, ka slimnīcā nāksies pavadīt vairāk laika, nekā sākotnēji plānots. Mazulītim ir nepieciešama papildus parūpe,  nepārtraukta ārstu un speciālistu klātbūtne. Tapēc īpašas rūpes un speciālas iekārtas, kas palīdzēs mazulim augt un nosargāt dzīvību ir vitāli nepieciešamas. Kas un kāpēc notiek slimnīcā? Kam ir paredzētas daudzās iekārtas un kāda ir aprūpe slimnīcā? 

Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa

Ar „augstajām tehnoloģijām” aprīkota, specializēta slimnīcas nodaļa, kas priekšlaicīgi dzimušajiem mazuļiem nodrošina atbilstošu medicīnisku aprūpi, kopšanu un atbalstu. Ārsti un aprūpējošais personāls izmanto jaunākās un progresīvākās medicīnas tehnoloģijas, lai palīdzētu slimiem un/vai augsta riska grupā esošiem priekšlaicīgi dzimušiem bērniem.

Laiks, kuru jūsu priekšlaikus dzimušais bērniņš pavadīs jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā, ir atkarīgs no tā, cik agri un cik mazs viņš ir piedzimis un tā, kāds ir viņa veselības stāvoklis. Ne vienmēr var paredzēt, cik ilgi mazulim būs jāpaliek jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā, bet lielākoties bērni tur uzturas, līdz sasniedz savu īsto – nolikto dzimšanas laiku. Tātad, ja mazais ir dzimis 9 nedēļas agrāk, nekā vajadzētu, visticamāk, viņam JITN būs jāpavada 9 nedēļas. Tā kā priekšlaicīgi dzimušie mazuļi nav varējuši sasniegt pilnīgu attīstību grūtniecības laikā, šeit viņiem jāiemācās pašiem elpot un jāizaug tiktāl, lai doties mājās būtu droši. Dažkārt bērni tiek sūtīti mājās ar skābekļa aparātu, ja citādi ar veselību viss ir kārtībā un viņi jūtas labi. Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem uz laiku var kļūt par otrajām mājām, un vecākiem kopā ar bērnu šeit var nākties pavadīt daudzas stundas ik dienas. Šiem bērniņiem tas ir ļoti vajadzīgs!

Ja bērniņš ir ļoti mazs un slims, tad nereti viņš ir jāpārved uz citu slimnīcu, kurā ir speciāla jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļa ar aparatūru, kā arī dažādi speciālisti, kas palīdzēs jūsu mazulim veseļoties, augt un attīstīties.

Jūsu bērniņa transportēšanu no dzemdību iestādes uz jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļu vai perinatālo centru nodrošina speciāla transporta komanda, kurā strādā jaundzimušo ārsts neonatologs kopā ar neonatoloģijas māsu. Pārvešanas laikā tiek nodrošināti vajadzīgie apstākļi, lai mazulis justos komfortabli un viņa veselības stāvoklis būtu stabils. Medicīniskajā transportā ir speciāls inkubators, kurā mazulis tiek ievietots, lai ceļā viņam nebūtu auksti, kā arī nodrošināts elpošanas atbalsts un nepārtraukta vajadzīgo medikamentu ievade. Pa ceļam dzīvībai svarīgās funkcijas (elpošanu, sirdsdarbību, skābekļa piesātinājumu asinīs) kontrolē ar monitora palīdzību. Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā vai perinatālajā centrā bērniņš tiek gaidīts – viņam jau laikus ir sagatavota vieta.

Īpaša aprūpe

Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā vai perinatālājā centrā bērniņš saņem speciālistu nodrošinātu aprūpi un ārstēšanu atbilstoši savam veselības stāvoklim. Par mazuli rūpējas ārsti, māsiņas, fizioterapeiti, kā arī – pēc vajadzības – dažādi citi speciālisti.

Neonatologs ir bērnu ārsts (pediatrs), kas papildus ir mācījies ārstēt slimus un priekšlaicīgi dzimušus jaundzimušos.

Rezidents ir diplomēts ārsts, kas turpina apgūt pediatrijas vai neonatoloģijas specialitāti.

Parasti bērniņš ar mazu ķermeņa svaru guļ inkubatorā – aparātā, kurā tiek nodrošināta atbilstoša apkārtējā vide – līdzīga tai, kāda ir mammas vēderā, – siltums, mitrums, aizsardzība no trokšņa, infekcijas un liekiem pieskārieniem. Lai aizsargātu mazuli no gaismas, inkubators tiek pārsegts ar pārklāju.

Gultiņa – inkubators

Mazulītim sākotnēji jāguļ inkubatorā, jo viņam nav pietiekami labi izveidojies tauku slānis un, uzturoties telpā, viņam būtu pārāk auksti. Tāpēc mazuli ievieto speciālā inkubatorā, kur tiek uzturēta viņam atbilstoša temperatūra.

Sākumā mazulim ir vāji attīstīta muskulatūra. Lai viņš justos ērti un pasargāti, inkubatorā ir iekārtota speciāla ligzdiņa. Ļoti svarīga ir bērna poza, kas sistemātiski tiek mainīta. Ar mazuli darbojas māsiņa, kā arī fizioterapeits.

Elpošanas nodrošinājums

Jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļā katram bērniņam ir pievienots monitors – aparāts, kas reģistrē bērna elpošanu, sirdsdarbību, asinsspiedienu un ķermeņa temperatūru. Ja kāds no šiem parametriem izmainās (piemēram, bērniņš aiztur elpu), monitorā atskan trauksmes signāls.

Priekšlaikus dzimušie bērniņi bieži „aizmirst” ieelpot, kā arī elpo neritmiski, līdz ar to nereti ir nepieciešams elpošanas atbalsts. Bieži tiek izmantots CPAP [sī-pap] – aparāts, kas neļauj vēl neattīstītajiem plaušu audiem saplakt un uztur pastāvīgu pozitīvu spiedienu plaušās, līdz ar to noturot plaušas atvērtā stāvoklī. Šo aparātu izmanto tiem bērniņiem, kuri jau spēj elpot paši. Uz deguntiņa tiek uzlikta atbilstoša izmēra maska vai tajā tiek ievietotas kanulas, kuras ar vadiem ir savienotas ar aparātu.

Ja elpošanas traucējumi ir nopietnāki, tiek veikta mākslīgā plaušu ventilācija (MPV) – pa caurulīti aparāts degunā vai mutē cikliski iepūš gaisa un skābekļa maisījumu bērna plaušās – vai arī gaisa un skābekļa maisījums nonāk bērniņa plaušās ar sīku vibrāciju palīdzību, ko nodrošina augstfrekvences ventilators.

Barošanas nodrošinājums

Lai bērniņš augtu normāli, viņam ir jāsaņem barības vielas. Ļoti mazi bērniņi paši vēl nemāk zīst, līdz ar to pieniņš ir jāievada caur elastīgu speciāla materiāla vadiņu jeb zondi. Tā tiek ielikta caur degunu vai muti tieši bērna kuņģī (kuņģa zonde) vai zarnās (transpiloriskā zonde). Barošanas veidu, kad piens tiek ievadīts gremošanas traktā, sauc par enterālo barošanu.

Ja bērniņu nevar pabarot caur zondi, barības vielas ir jāievada vēnā. To sauc par parenterālo barošanu. Tad bērnam vēnā tiek ievadīts speciāls katetrs, lai organismam nodrošinātu nepieciešamās barības vielas un medikamentus.

Kad esi nokļuvis šādā situācijā, kad bērniņš ir piedzimis priekšlaicīgi, pasaule sagriežas kājām gaisā, asaras mijas ar jautājumiem par to KĀPĒC, ir grūti sakopot domas un kur nu vēl loģiski pieņemt lēmumus un saprast, kas ir tas, ko gribam zināt, ko pajautāt speciālistam.  Sadarbībā ar BKUS (Bērnu Klīniskās Universitātes slimnīcas)  Neonatoloģijas klīniku, Latvijas Māsu asociācijas Neonataloģijas māsu apvienību , PEP mamma mammai un AbbVie  ir izveidots materiāls jaunajiem vecākiem, kas palīdzēs vecākiem uzsākt sarunu ar ārstu, lai rastu atbildes uz jautājumiem par laiku ar jaundzimušo neonataloģijas nodaļā, izrakstīšanas procesu un došanos mājās. 

Ik dienas, priekšlaicīgi dzimušu bērniņu vecāki var vērsties pēc palīdzības un meklēt atbalstu arī  vecāku biedrībā "Esmu klāt" , kurā var sastapt māmiņas un tētus, kas savā dzīvē ir saskārušies ar šo pieredzi, meklējuši atbildes un palīdzējuši viens otram laikā, kad galvenais uzdevums ir pasargāt priekšlaicīgi dzimušu mazuli un atbalstīt arī vecākus, kuri dzimuši priekšlaicīgi. 

Vairāk informācijas par priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem ik dienas vari meklēt mājas lapā piedzimuagrāk.lv, tāpat - nebaidies arī ikdienā meklēt atbalstu, ja tas nepieciešams. Vienmēr būs kāds, kurš būs gatavs palīdzēt.