Jaundzimušā 24h pēc dzimšanas: ēdināšana

Jaundzimušā 24h pēc dzimšanas: ēdināšana

05. Aug 2017, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aicinām atcerēties pirmās 24 stundas pēc bēbīša dzimšanas un rakstā uzzināt vairāk par to,kas notiek dažādās jomās tieši pirrmo 24 stundu laikā.

Informācijas nekad nevar būt par daudz, tāpēc ja māmiņa ir kaut nedaudz vairāk sagatavota, tas palīdzēs labāk izprast un ātrāk iepazīt jaundzimušo mazuli.

Ēdināšana

Tā kā jaundzimušā puncītis ir tik mazs, jaundzimušie ēd pavisam maz, bet bieži, tieši šī iemesla dēļ pirmajās dienās, kad māmiņas krūtīs ir pirmpiens, tas ir pietiekami trekns, lai mazulis justos paēdis. "Jaundzimušajam ēdināšanas režīms nav jāievēro,jo daži vēlēsies ēst ik pēc 2-3 stundām, bet citi būs ātrāk izsalkuši un gribēs ēst biežāk," atgādina krūts ēdināšanas speciāliste Diāna Zande.

Arī tas, kā jaundzimušie parādīs savu izsalkumu, atšķiras- kāds skaļi raudās, kāds sāks zīst dūrīti vai šmakstināt ar lūpām, radīs sūkšanas skaņu, kas rodas, kad mazulis satver krūti vai pudelīti.

Pirmajās dienās parasti jaundzimušie zaudē līdz 10% no piedzimšanas svara, kas ir pilnīgi normāli, tāpēc katru dienu dzemdību nodaļā tiek veikta kontrolsvēršana.

Jaundzimušie ir miegaini, tāpēc var gadīties, ka jaundzimušais uz ēšanas reizēm ir jāmodina, maigi pabužinot vaidziņu, paijājot pēdiņas vai kā citādi iedrošinot bēbīti turpināt ēst. Pirmajās nedēļās mazulītim ir braši jāēd, lai drīzumā atgūtu piedzimšanas svaru un māmiņai jānostabilizējas pieniņa plūsma.

Atraudziņas, žagas un atgrūšana

Dažiem jaundzimušajiem ir nepieciešams pagaidīt atraudziņas, citi var atraugāties pats par sevi un nevajag māmiņas iesaistīšanos. Ja mazulis ēšanas laikā ir nemierīgs vai izskatās, ka viņš nejūtas labi, māmiņai jāmēģina pacelt viņu atraudziņas pozā, lai bēbīša vēders atbrīvotos no liekā gaisa.

Ja māmiņa baro mazuli ar abām krūtīm vienā ēdienreizē, tad atraudziņu var pagaidīt arī tad, kad tiek mainītas krūtis un arī tad, kad maltīte ir ieturēta. Pēc dienas vai divām māmiņa jau būs pamanījusi, kas mazulim patīk vislabāk.

Lai mazulim veiksmīgāk iznāktu atraudziņa, var maigi pamasēt ar roku apļveida kustībām pa muguriņu.

Noteikti māmiņai nevajadzētu uztraukties par žagām vai atgrūšanu. Žagas jaundzimušajiem ir pavisam ierastas un nerada viņiem diskomfortu. Tāpat arī pieniņa atgrūšana pirmajos mēnešos, kamēr mazulis nav sācis aktīvi kustēties un velties, ir pieļaujama mazos daudzumos un ja mazais turpina pieņemties svarā.

Māmiņu Klubs

 

20170803171440-20914.jpg