Jā, vai nē ogām krūts barošanas laikā

Jā, vai nē ogām krūts barošanas laikā

19. Jul 2016, 12:13 ViKrEm mamma ViKrEm mamma

Atceros, kad ar krūti baroju savu vecāko dēlu, ļoti baidījos vispār ko ēst, jo nezināju, vai šādi nenodarīšu viņam pāri, vai nesāpēs viņam puncītis. Biju dzirdējusi stāstus, ka nedrīkst mammas ēst zemenes, jo tad mazajam būšot alerģiskas pumpas, nedrīkst ēst ābolus, jo tas uzpūtīs vēderu mazulim, nedrīkst ēst neko pikantu. Tā arī pirms 14 gadiem es ļoti uzmanījos no šiem vitamīnu eksperimentiem, lai caur savu pienu bērnam nenodaru pāri un neradu liekas raizes sev pašai. Dēls man bija ļoti raudulīgs, nemierīgs, kādēļ tā, vai no pārtikas, vai manām pārlieku lielajām raizēm un nedrošības, grūti pateikt. Ar meitenēm viss bija daudz vieglāk, mierīgāk. Vidžīnijai jau 7 gadi, bet Emīlijai rudenī būs 2 gadi.  Meitenes ar krūti baroju pavisam nedaudz, viņas priekšroku deva pudelītei un piena maisījumam, atteicās no mammas labumiem pašas, tādēļ man nebija vajadzības sev liegt uzņemt dabīgos vitamīnus ogu un augļu veidā aktīvajā sezonā. Kā tad īsti ir, vai mēs mammas varam nodarīt pāri mazulim, ēdot vasarai aktuālos vitamīnus? Šo nolēmām jautāt Paula Stradiņa Slimnīcas 92.nodaļas Virsārstei un neonataloģei Dinai Apelei Freimanei.

Ir kas uzskata, ka ēst drīkst visu, bet ir, kas saka, ka nedrīkst. Jā, tā ir,  ir kas saka tā, kas saka pretēji. Man liekas, ka drīkst visu, tikai nepārspīlējot, ja kaut kā šausmīgi sevi ierobežos jaunā māmiņa, no tā labuma nekāda nebūs, tas būs diskomforts mammai un nav teikts, ka no tā bērnam būs labāk.

Principā var pilnīgi visu ēst, tikai dozētā apjomā, jo ir tā, ka, ja bērns ir tendēts uz alerģijām, viņam tā alerģija būs, neēdīs apelsīnu, alerģija uzmetīsies no kaut kā cita. No tā izvairīties nebūs iespējams, savukārt, ja nav bērnam alerģija, tad kādēļ mammai un bērnam liegt iespēju uzņemt daudzveidīgu pārtiku. Protams, ja apēdīs 2kg zemeņus, tad var sagaidīt, ka pēc tam kaut kas būs, vai 2kg mandarīnu. Visu var, bet tikai ar mēru. Protams, var būt arī tā, ka mazulim vēders pūšas, ja mamma saēdīsies skābus kāpostus, tā riktīgi un tad kārtīgi pabaros mazuli, tad, protams, ka arī bērnam vēders pūtīsies. Tas pats, kas notiek mammai, tas pats arī notiek bērnam, ja viņa saēdīsies daudz ābolus, tad pūtīsies vēders gan mammai, gan bērnam. Ja viņa apēdīs vienu ābolu, tad nekas nebūs ne vienam, ne otram.

Viņš caur mammas pienu visu saņem, arī nepieciešamos vitamīnus, jo tad, ja kaut kas trūks mammai, tad tas trūks arī bērnam, bērnam varbūt mazāk, nekā mammai, jo bērns cenšas paņemt maksimāli visu. Organisms ir sakārtots tā, ka tad, ja nesaņem klāt, tad tas tiek paņemts no rezervēm.

Jebkurā gadījuma tas viss no kaut kurienes ir jāpaņem. Tādēļ mammai ir svarīgi domāt arī par savu veselību, jo ne par velti saka, ka pēc dzemdībām ir sabojājušies zobi, bērns no mammas paņem visu nepieciešamo, arī rezerves, ja ikdienā organisms neko klāt no nepieciešamajiem vitamīniem nesaņem.

 

Informāciju sagatavoja ViKrEm mamma

19. Jul 2016, 16:30

aveņu *

19. Jul 2016, 16:30

Man ar ogām jāuzmanās, jo meitiņai parādījās reakcija pēc ķiršiem un avenēm. Tomēr uzskatu, ka var ēst visu, tikai pa drusciņai! Manā gadījumā biju apēdusi kādas 2 saujas ķiršu un 2- avenue ☹

DivuMeituMamma DivuMeituMamma 19. Jul 2016, 14:59

Līdzīgi kā ir ar citu pārtiku, arī ar ogām viss ir ļoti individuāli. Manai meitai arī jutīgs puncītis, bet ogas panes labi. Pirms nedēļas saēdos mamma dārzā upenes, jāņogas un ķiršus (pa drusciņai, protams) un viss bija kārtībā. Pēc tam vēl ēdu mellenes un pirktos saldos ķiršus, tāpat viss bija ok.

mamma27 mamma27 19. Jul 2016, 13:28

Es jau trešo bērnu baroju un ēdu visu.Meita kad piedzima otrā dienā kastīti ar spāņu zemenēm noēdu un ne vainas.Tagad visas ogas ēdu un bērni ar.☺