Kā izvairīties no jaundzimušā pārkaršanas vasarā?

Kā izvairīties no jaundzimušā pārkaršanas vasarā?

06. Jun 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērna veselība ir atkarīga arī no vēcāku rūpēm. Bet reizēm rūpju ir par daudz. Kā ģērbt bērnu, lai viņa fizioloģiskās funkcijas darbotos tikai pozitīvā gultnē?

Pirmais zelta likums bērnu ģērbšanai: bērnu, kurš nestaigā, jāģērbj par 1 kārtu vairāk kā apģērbti paši pieaugušie, bet, kad bērns jau pastāvīgi skrien, tad viņš jāģērbj par 1 kārtu mazāk. 

Normālos mājas apstākļos, kuros gaisa temperatūra ir ap 19-21 grādu, zeķes un cepurīte nav nepieciešami.

Uz ielas, ja mazulis guļ ratos, arī bez cepurītes un zeķēm var iztikt. Ja gaisa temperatūra pārsniedz 25 grādus, uz ielas izejot, pietiks, ja mazulim tiks uzvilkts vien bodijs, mazo ratos guļošo bērniņu var apsegt ar vieglu, kokvilnas autiņu, lai pasargātu viņu no saules. 

Neaizraujieties ar moskītu tīklu, ja nav odu, tad tas nav nepieciešams profilaksei uz ratiem. Neskatoties uz to, ka tīklam ir caurumiņi, tas ļoti slikti cauri laiž gaisu un ratos veidojas bezgaisa stāvoklis. Pārliecinieties par to paši, pamēģinot caur to paelpot. 

Par aukstām rociņām un kājiņām vairāk pastāstīs ģimenes ārsts Ignats Kulišovs. 

- Vai mazuļa plaukstiņām un pēdiņām vienmēr jābūt siltām? Kāpēc?

- Nē, tām nav vienmēr jābūt siltām. 

Eksistē atšķirīgu veidu nervu sistēmas, tāpat - katram asinsrite arī ir atšķirīga, kā rezultātā organisms atšķirīgi reaģē uz aukstumu un siltumu. 

Vienam bērnam, piemēram, ja viņš tiks par siltu apģērbts, sākumā būs karstas plaukstiņas, pēc tam miklas un pēc tam vēsas, citam - uzreiz vēsas. 

Starp citu "siltu/aukstu plaukstu/pēdiņu" noteikšana ir ļoti subjektīva, jo, kas vienam ir silts, otram varbūt šķitīs jau vēss utt.

Novērtēt bērna stāvokli var pēc viņa ādas stāvokļa, galvenais, lai tā nebūtu bāla, zilgana. 

To, vai bērnam ir pietiekami silts, var pārbaudīt šādi: pataustiet pakausi, zem ceļiem - locītavu iekšpuses. Ja tur ir silts, tātad - viss ir normāli. 

Bērna tuntuļošana nenozīmē viņa pasargāšanu, bērns ir jāpieradina pie mūsu laikapstākļiem. 

Necentieties pasargāt mazuli no katras vēja pūsmas, caur jaunām sajūtām bērns iepazīst sevi un apkārtējo pasauli. 

Lai bērnu adekvāti pieradinātu pie pasaules ap viņu, patlaban ir piemērotākais laiks - vasara, tāpēc tūliņ pat vienkārši atveriet logu un novelciet bērnam zeķītes!

Veselību Jums un Jūsu bērniem!

Māmiņu Klubs