Auksts laiks, sargājam bērnus no pārsalšanas

Auksts laiks, sargājam bērnus no pārsalšanas

15. Jan 2018, 12:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Beidzot Latvijā ir iestājusies ziema. Vismaz termometra stabiņa rādītājs ir nokrities jau līdz - 10 grādu atzīmei. Bet mēs zinām arī to, ka ziema nav šķērslis, lai liegtu saviem bērniem baudī svaigu gaisu, kas ir tik vitāli nepieciešams mazā augšanai. Tomēr ir jāņem vērā pāris būtiski fakti, kas saistīti ar bērnu uzturēšanos ārā, aukstā laikā. Par tiem vairāk stāsta Māmiņu kluba Vecāku skolas speciāliste, pediatre - Anna Birka.

Zīdaiņu vecuma bērni un aukstais laiks

- Stipra sala laikā vajadzētu atteikties no pastaigām:

  •  bērniem, kuriem vēl nav 2 nedēļas nav ieteicams doties pastaigā, ja gaisa temperatūra ir zemāka par 0 grādiem; 
  • bērniem līdz 3 mēnešu vecumam nav ieteicams doties pastaigā, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 5 grādiem, jo šajā vecumā bērniem nav stabila termoregulācija.

- Ja vecāki tomēr izlēmuši doties laukā šādā aukstumā ar bērnu, tad jāparūpējas, lai zīdainis laukā neatrastos ilgāk par 15 - 20 minūtēm.

- Ja bērns pēc pastaigas sāk reflektoriski klepot, uzvedas citādāk kā ierasts, nav nomierināms, bieži raud, pastāv iespēja, ka bērns ir apsaldējies: šādā gadījumā nekavējoties griezties pie ārsta

-  Tomēr zīdaiņa vecuma bērniem ir nepieciešams svaigs gaiss, tāpēc regulāri nepieciešams vēdināt telpas mājās. Vēdināšanas laikā bērns no istabas jāpārved uz citu telpu. Mājokļa regulārai vēdināšana un mitrā grīdas uzkopšana ir būtiska arī vīrusu slimību profilakse.

Pirmsskolas vecuma bērni un aukstais laiks

Labāk šādā aukstumā pārvietoties ar automašīnu (vedot bērnu uz bērnudārzu, pulciņiem utt.). Ja šādas iespējas nav, tad iesakāms uz ielas bērnam neatrasties ilgāk kā 15- 20 minūtes.

30 minūtes pirms iziešanas laukā iesakāms uz bērna sejas uzziest speciālu bērnu ziemas krēmu (ja tas tiks izdarīts tieši pirms iešanas laukā, tad tas var nodarīt tikai kaitējumu, jo krēmu sastāvā ir ūdens un tas var radīt apsaldējumus.).

Ja jūs šādā aukstumā atrodaties laukā, uzmaniet bērnu:

1) neiesaka šādā laiikā pārvietoties ar ragavām, jo zeme ir auksta, vecāki neredz bērnu, tādējādi nevar kontrolēt, kā bērns elpo, cik siltas ir viņa rociņas utt.;

2) labāk šajā gadījumā bērnu nest uz rokām, ja nav iespējama pārvietošanās ar transporta līdzekli;

3) ja bērns tiek vests ar ratiem, tad noteikti tie jāsiltina, izmantojot vilnas segu.

  • Nepieciešams bērnu ģērbt šajā laikā siltāk kā ierasts: visas skaistās sintētiskās drēbītes jāatstāj skapī, izvēloties apģērbu no kokvilnas, ģērbjot to vairākās kārtās, uzvelkot pa virsu vilnas džemperi, bikses un vilnas zeķes.
  • Nav ieteicami cieši pieguļoši ziemas kombinezoni un apavi, tie ierobežo bērna kustības un aizkavē asins cirkulāciju, līdz ar to rada apsaldēšanās risku.
  • Bez šaubām, šajā laikā neviens no mājām neiziet bez galvassegas, bet bērnam vēlams zem siltās cepures uzvilkt arī kokvilnas cepurīti. Vēl viens variants- uz cepures uzlikt kapuci.
  • Neaizmirst bērnam uzvilkt siltus vilnas cimdus.
Vecākiem nevajadzētu aizmirst par ūdens piedāvāšanu bērniem, kas palīdz regulēt ķermeņa temperatūru un noteikti ik pēc laika pajautāt un arī pašiem pārbaudīt, vai bērni nav nosaluši. „Ja bērni sāk trīcēt, noteikti jādodas iekšā pat tad, ja bērni saka, ka jūtas labi,” atgādina pediatra Anna Birka. „Vēl rādītājs, kas atklās, vai bērnam ir silti, ir rokas- paraugi rokas un, ja iespējams, kājas, lai pārliecinātos, ka bērns nesalst.” Tāpat pediatri iesaka labāk iet laukā īsākiem laika periodiem,bet biežāk, nevis vienu reizi, bet uz pusi dienas.

Ja nav iespēju tikt līdz bērnudārzam vai kādai citai vietai ar mašīnu, kājām vai nesot bērnu uz rokām, un nākas izmantot sabiedrisko transportu, iesakāms uzreiz pēc ienākšanas telpā iztīrīt degunu ar jūras ūdeni un nomazgāt rokas.

Kā rīkoties, ja bērns ir pārsalis?

  • Ja bērnam ir bāla āda, sāp pirksti, deguns, nekādā gadījumā nemēģināt to sasildīt ar karstu ūdeni! Ja bērns ir pārsalis, jādod dzert siltu šķidrumu, jāliek bērnam aktīvi kustēties, ja tas nesagādā viņam sāpes, kā arī jāsazvana ārsts, ko darīt tālāk. Ja pēc 3-5 minūtēm situācija nemainās, jāzvana ātrajai medicīniskajai palīdzībai un jādodas uz slimnīcu.
  •  
  • Ja 5 minūtes pēc ienākšanas telpās bērns neklepo, viņam nekas nesāp, āda ir rozīga, tad var bērnu ielikt arī siltā vannā un sasildīt.

Ja nu mājās ir arī kāds skolnieks, tad, varam atcerēties arī Ministru kabineta noteikumus, kuri nosaka kārtību, kādā skolnieks konkrētā vecumā drīkst apmeklēt vai neapmeklēt skolu. 

"Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.610 6.punktam "Higiēnas prasības vispārējās pamatizglītības, vispārējās vidējās izglītības un profesionālās izglītības iestādēm" skolēni var neapmeklēt izglītības iestādi vecumā līdz 12 gadiem, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 20°C, un vecumā no 13 gadiem, ja gaisa temperatūra ir zemāka par mīnus 25°C."

Ieskaties - šeit atradīsi 10 ieteikumus, kas jāņem vērā, dodoties laukā ar bērnu.

Ģērbjamies silti un neaizmirstam, ka mazulīša āda būš pateicīga, ja pirms došanās laukā, ziemas laikā, to pasargāsim ar kādu piemērotu un ļoti barojošu aizsargkrēmu. 

Māmiņu klubs

kerstyna kerstyna 15. Jan 2018, 15:47

Ne no pārsalšanas, bet no pārtuntulēšanas jāsargā. Labāk, lai drusku pasalst kā pārkarst.