Cīņa ar piena sastrēgumu. Mana pieredze.

22. Aug 2014, 15:14 DaceT DaceT

Sveikas mīļās māmiņas:) 

Padalīšos ar savu pieredzīti cīņā ar piena sastrēgumu. Iespējams, kādai tas noderēs. 

Sākšu ar to, ka pastāstīšu kā es viņā iedzīvojos. Problēma šoreiz nebija tajā, ka mazais nebija krūti izēdis. Pirmkārt, krūšturis nebija paredzēts barošanai (arī ar pirmo bērnu izmantoju krūšturus ar atkabināmām lencēm). Otrkārt, bija ciešāks nekā tas vajadzīgs. Krūšturim nevajadzētu krūti spiest. Un treškārt, nevajadzētu cilāt smagumus, kas bija mana trešā un lielākā ķļūda. Cēlu sunes dīvānu, jo es taču varu un pēc šī jaukā darba sajutu sāpi krūtī un nelielu kunkuli. Nemaz nebrīnījos, jau sapratu pēc kā tas ož, jo ar pirmo bērnu arī bija sastrēgumi, bet stipri vien vieglākā formā.

 

Simptomi. Tie ir atrodami jaukajās grāmatiņās, kuras mums piešķir slimnīcā. Bet ja nu gadījumā nav, vai ir aizmirsies tad - sāpes krūtī, var sataustīt kunkuli, paaugstināta temperatūra, galvas sāpes.

 

Kas jādara? Jādod mazulim izēst cietušo krūti. Atlikums jāatslauc. Un jāmasē, jāmasē! Kā tas notiek? Jāmasē vieglām, plūstošām kustībām no sastrēguma vietas uz krūts galu. Parasti, kad sastrēgumu izmasē pieniņš sāk tecēt ar strūklu. Nevajadzētu krūti stipri spiest, tā var nodarīt tikai vēl lielāku ļaunumu.

Paņēmieni kurus var pielietot, lai ātrāk izdotos tikt vaļā no šī "bubuļa". Var iet dušā vai kartsā vannā vai uzlikt karstu kompresi. Pēc tam dot krūti  izēst mazajam vai mēģināt izmasēt. Var palīdzēt arī mūsu lieliskie vīriņi - ja nu tas nav par daudz prasīts, lai mēģina izsūkt . Var palīdzēt arī izmasēt. 

Tālāk - kompreses.

1. Etiķis+šņabis+ūdens atšķaidīt visu vienādās proporcijās. Samērcēt marlīti un likt uz krūts. Pirms barošanas krūts gan jānomazgā, jo mazajam nezkā nepatiks tā smaka un garša netik.

2. Vecās labās kāpostlapas- es gan neticu, ka viņas kaut ko izvelk, bet patīkami atbēsina gan.

3.Jaunās ceriņu lapas-sakapājam un izklājam uz marlītes un liekam uz krūts.

4. Rupjmaize+medus- sadrupinam maizīti , sajaucam ar medu izklājam uz marlītes un.liekam uz krūts. Šī manā gadījumā bija visefektīgākā.

Ja temperatūra tutās ilgāk par 24 stundām, pārsniedz 39 grādus in krūts ir apsārtusi, noteikti jāgriežas pie ārsta. Dakteris konstatēs kur tieši ir sastrēgums, cik tas ir nopietns un vai ir nepieciešama ārstēšana ar antibiotikām. Man bija temperatūra virs 40 grādiem, apsārtusi krūts un milzonīgs kunkulis. Es biju pārbijusies, ka nu jau būšu iedzīvojusies abscesā un būs jāskalpeļo arī krūts, bet ar dakteta un video padomiem iekš youtube.com tiku galā pati saviem spēkiem!!!

Ja mazais nespēj to kunkuli izzīst, nekas cits kā viņu izmasēt, neatliks. Man nelīdzēja ne vīrs, ne krūts pumpīši, arī mazais nevareja to brīnumu izzīst. Es viņu izmasēju. Tas sāp, nežēlīgi, bet nekas cits neatliks kā vien to darīt. Motivācija-skalpelis. Pēc tā visa uz krūts bija zilums un viņa sāpēja vēl ilgi, bet paldies Dieviņam nekas nebija jāgriež.!

 Auzas ir tad, kad krūts paliek cieta, sarkana un spīdīga. Temperatūra ir augsta un nekrītas. Palielinās limfmezgli, parādās sāpes , piemēram,  padusē. Tad steidzami jāmeklē ārsta palīdzība vai jādodas uz slimnīcu.

Ceru , ka nav  daudz kļūdas, jo pie datora sēdēt nav laika. Izlīdzos ar telefonu, kamēr mazais pie krūts.

 

PS.Turpinam barot mazos un nepdodamies.Tāda mums sievietēm misija!!!!

Jauku dienu vēlot, Dace.

DaceT DaceT 22. Aug 2014, 16:46 Ontario

Jā par biezpienu piemirsu, tam arī vajadzēja būt sarakstā, lai gan es to neizmēģināju😀