Cik svarīgi ir ēdināt mazuli ar krūti pēc 6 mēnešu vecuma?

Cik svarīgi ir ēdināt mazuli ar krūti pēc 6 mēnešu vecuma?

21. May 2013, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Seši mēneši. Šis ir posms, ko ļoti daudzi piemin saistībā ar krūts ēdināšanu. Krūts ēdināšanas speciālisti uzsver, ka pirmajā mazuļa dzīves pusgadā viņam vislabākais uzturs ir tieši māmiņas piens, kas satur visu, kas nepieciešams pilnvērtīgai mazuļa attīstībai. Bet kā ir vēlāk?

Pēc tam sākas iepazīšanās ar pieaugušo pārtiku, un tam jānotiek ļoti pakāpeniski. Daļēji šo procesu regulē pats bērniņš, atkarīgā no tā, kā viņš apgūst košanas un rīšanas refleksus, kas palīdzētu tikt galā ar cietāku pārtiku.

Bet tas nepavisam nenozīmē, ka pēc sešu mēnešu vecuma mazuli vairs nav jābaro ar krūti. Kamēr bērniņš adaptējas, pierod pie jaunās pārtikas, māmiņas piens būs lielisks atbalsts, tas turpina barot mazuli un palīdz pārstrādāt jauno ēdienu. Kā arī  - mammas piens palīdz tam uzsūkties.

"Vai tiesa, ka tikai līdz 6 mēnešu vecumam pienā ir paši vērtīgākie  mikroelementi un vitamīni? Cik svarīgi ir ēdināt mazuli ar krūts pienu pēc 6 mēnešu vecuma?" - šādu jautājumu mums laiku pa laikam uzdod jaunās māmiņas.

Konsultē krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase

Sešu  mēnešu vecumā bērniņš tikai sāk iepazīties ar jauno pārtiku. Un vien ap astoņu mēnešu vecumu viņš būs gatavs uzņemt biezāku, cietāku barību lielākos apjomos. 

Piena sastāvs ir pilnvērtīgs līdz pašām krūts ēdināšanas beigām, vienkārši tā apjoms pēc gada vecuma nebūs tik liels.

Pēc gada vecuma piena sastāvs mainās par labu imunoglubulīniem, augšanas faktoram, elementiem, kas uztur formā zarnu traktu, smadzeņu un nervu sistēmas attīstību.

Protams, pēc gada vecuma uzturā pienam ir mazāka nozīme, jo tas tiek dots arī mazākos daudzumos, bet joprojām tajā ir mikroelementi, vitamīni, kas stiprina imunitāti un veicina nervu sistēmas un smadzeņu attīstību.

Māmiņu Klubs

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā