Atbild neonatoloģe, pediatre: Kāpēc veidojas jaundzimušā dzelte?

Atbild neonatoloģe, pediatre: Kāpēc veidojas jaundzimušā dzelte?

18. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa nākšana pasaulē ir notikums, kas maina visu līdzšinējo dzīves kārtību. Vienlaikus mazuļa piedzimšana jaunajiem vecākiem nes līdzi arī daudz jautājumu, jo sevišķi tad, ja ģimene sagaidījusi pirmo bērniņu. Viss ir jauns, nezināms, tāpēc jo vairāk ir vēlme rast atbildes uz jautājumiem, kas satrauc.

Uz topošo un jauno vecāku jautājumiem atbild Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļas ārste, neonatoloģe, pediatre un zīdīšanas konsultante dr. Jeļena Liepa.

JAUTĀJUMS: Mūsu mazulis piedzima ar ļoti dzeltenu ādas krāsu. Sākumā dzemdību nodaļā viņam bija jāguļ zem speciālas lampas. Dzelte ir izteikta arī visu pirmo dzīves mēnesi. Kāpēc dzelte veidojas, un vai tas var ietekmēt bērna veselību nākotnē?

ATBILD ĀRSTE:  Dzelte jaundzimušo periodā  visbiežāk veidojas nenobriedušas aknu funkcijas dēļ - vielmaiņas produkts bilirubīns iekrāso ādu un gļotādas. Uzreiz pēc dzimšanas bērna ārsts izvērtē visus riskus, vai dzelte varētu būt ļoti izteikta  (mammas rēzus faktors, asins grupa u.c. izmeklējumi). Ja bilirubīna līmenis nepārsniedz vecuma normu, tas nav bīstami. Taču, ja pārsniedz, noteikti jāuzsāk fototerapija, jo paaugstināts bilirubīna līmenis var izraisīt smadzeņu bojājumus. Bilirubīna līmeni nosaka bērna asinīs, un atbildi interpretēt palīdzēs pediatrs. Pabeidzot ārstēšanu, tas neatstāj sekas uz bērniņa veselību nākotnē. Starp citu, tieši saules stari bērnam ir kaitīgi un tas nekādā gadījumā nepalīdz ārstēt paaugstinātu bilirubīna līmenī asinīs, kā tas notiek  specializētā fototerapijas iekārtā. 

Iespējams, arī tev ir kāds aktuāls jautājums, uz kuru vēlies saņemt atbildi no zinoša speciālista, lai rastu sirdsmieru?

Izmanto Māmiņu Kluba sniegto iespēju – uzdot jautājumu Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļas ārstei, neonatoloģei, pediatrei un zīdīšanas konsultantei dr. Jeļenai Liepai.

 

Ārste atbildēs uz jautājumiem par:

  • Jaundzimušā veselību un aprūpi pēc dzemdībām un pirmajās dzīves dienās;
  • Bērniņa kopšanu;
  • Mazuļa labsajūtas veicināšanu;
  • Zīdīšanu;
  • Miega režīmu;
  • Un citiem jautājumiem, kas aktuāli jaunajiem vecākiem par mazuļa pirmajām dzīves nedēļām.

 

Lai saņemtu atbildi uz savu jautājumu, raksti to tepat komentāros!

Piksits Piksits 19. Sep 2023, 18:42

Vai jaundzimušajam(4nedēļas) var dot fenheļa tēju pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā, lai palīdzētu cīņā ar vēderu?

Piksits Piksits 19. Sep 2023, 11:28

Labdien!
Meitiņa piedzima 38ned.2d 51cm un 2960g svars.
Šobrīd ir precīzi 4 nedēļas.
Ģimenes ārsta vizītē pirms divām nedēļām svars bija +420 grami, šodienas vizītē jau +800 grami.
Baroju pēc pieprasījuma, ēdienreizes ilgums nepārsniedz 10-15minūtes.
Ģimenes ārste bija izbrīnīta par tādu svara pieaugumu.. Vai svars aug par strauju?
Kas ietekmē svara pieaugumu?