Ārstu apmeklējumi bērnam

21. Mar 2013, 14:05 Sheridana Sheridana

Sveikas!

Pildot aptaujas anketu par ārstu rekomendācijām mazulim, nolēmu uzrakstīt tā plašāk par to kā mums ar mazo gājis, un ja sanāks laiks, aprakstīšu arī pārejās turpmākās pārbaudes.

Tātad, kad vēl biju bērniņa gaidās sarunāju ģimenes ārsti-pediatri savam mazulim.

Atbraucām no slimnīcas un zvanīju, ka esam ieradušies mājās, un kad viņa varētu atbraukt, teica ka nakošajā diena 14.00, tad nu satraukta gaidīju ārsti ko teiks un kā būs. Viņa nokavēja, atnāca ap 16.00 :)

Atnāca, bet kad aizgāja nodomāju , ka varēja arī nenākt, lieks satraukums un 2 h gaidīšana, es neko neguvu no šīs apskates.

Apskatīja bērnam krocinas uz kakla,padusēs un nabiņu un viss. Cerēju ka būs svari līdz un nosvērs, bet nebija viss, nezinu vai citi ārsti sver vai nē, bet šķiet biju dzirdējusi ka sver gan.

Tālāk viņa uzrakstīja uz lapiņas kas jāiegādājas, ko es jau zināju, likopodijs krociņām, espumizans vēderam un ieteica klinģerīšu tinktūru ar ko kopt nabiņu,ko es nepirku un nedarīju. Teica vēl ka varot nopirkt zilos graudinus vannai....arī to es nedarīju, likās ta vecmodīgi... :) mazgāju mazo tikkai tīrā ūdenī un šad tad ar NEUTRAL firmas šampūniņu matiņus.

Vēl ieteica gultiņai galvgali ka var pacelt augstāk, lai izvairītos no aizrīšanās atgrūšanas laikā.

Un tas arī viss, un tā arī bija vienīgā apmeklējuma reize. Nakošo vizīti viņa lika apmeklēt poliklīnikā.

Bērna tēvs vislaik ir sašutis par tam vizītem, ka atprasās no darba , bet esot galīgi bezjēdzīgi, neko nekad jēdzīgu nepasaka.

Bet nu ko vajag, to vajag.

Tātad nakošais apmeklejums bija poliklīnikā. Ieradāmies savā apmeklējuma laikā a tur priekšā tāāāāāāāda rinda....es šokā..ārste sāk strādāt no 13.00, mums pieraksts 13.40....a tur priekšā 7 cilvēki,pieaugušie....prasa vai visi pie dakteres,šie saka jā,prasam vai pēc pieraksta,visi nomurmulē jā....

mēs šokā saskatamies,mazais jau knosās,tam tak 2 nedēļu vecam mazulim nav tāda pacietība, bez maz gribejām jau iet prom,kad māsiņa iznāca vienai nest recepte un mūs pamanīja un iesauca iekšā...huuu, nebūs jagaida :)

neticu arī ka tiem cilvēkiem visiem varēja būt pieraksts ...

tad iegājām kabinetā, tur vēl puisi izmeklēja un mūs sūtīja blakus tādā kā kabinetiņā atģērbties. Kad puisis aizgāja, tad sākās pārbaude, nosvēra, teica ka esam labi pieņēmušies svarā, apskatīja nabiņu, esot labi sadzijusi un viss...... iedeva veidlapu ko aizpildīt, lai mazo reģistrētu pie dakteres...tā arī bij visa pārbaude...teica ģērbties blakus telpinā ciet un viss....ņēma nakošo pacientu....mazliet bija dīvaini , ka tu to mazo kunkulīti pako,brauc uz poliklīniku tīri lai nosvērtos un viss...nezinu ko es gaidīju vēl, bet biju mazliet vīlusies, vai tad nevarēj tiešām atnākt un nosvērt mazo mājās? Viņam tak tas tāds pārdzīvojums tomēr.

Otrajā vizītē jau tomēr šo to vairāk pastāstīja, nebij tāda rinda ārpusē :) bet nu laikā atkal netikām, vēl viens bēbis bij priekšā.

Parādīja kādus vingrinājumus mājās veikt, nomērīja,nosvēra un konstatēja , ka pietrūks 100 gr līdz normai, lika atnākt nākošotrdien uz kontrolsvēršanu...mēs neaizgājām, jo man likās, ka viņa nepareizi sarēkināja nedēļas...un es nevaru arī ieplānot lai tieši 5 otrdien viņam būtu ēdienreize, lai redzētu cik apēd, arī dzemdību namā man ar to bija problēma, kā lika iet uz kontrolsvēršanos, tā mazais ēdot vai nu aizmiga vai vnk neēda un viss...un ārstiem vislaik likās ka es ko nepareizi daru...un ka nepietiek viņam ko ēst, a beigās viss ok, viss pietiek :)

irakstīja D vitamīnu, ko cītīgi dzeram, man tik tā liekas, ka kopš sākām viņu lietot, mazais ir palicis čīkstīgāks...varbūt būs jāpamēģina nedēļu nedot un paskatīties kā tad ir.

iedeva nosūtījumu pie neirologa.

Devāmies pie neirologa, netikām pieraksta laikā, pusstundu bij jagaida....tas man liekas tomēr briesmīgi, ka tik maziem mazuļiem sanāk šitā gaidīt, viņš jau gaidot tā sakreņķējas, ka pie āsrta bļauj vienā bļaušanā....

māsiņā tā skatījās acis pārgriezusi, ka nevaru nomierināt, tā kā pirmo reizi redzētu bļaujošu bērnu...palika slikts iespaids par viņas attieksmi....

ārste 2 x prasīja vei knupi neņem, laikam ar krita uz nerviem troksnis, cerēja, ka aizbāzīšu muti, bet es nemaz knupi neesmu sākusi dot, vai tad tas ir obligāti???? kādas 2 x mēģinaju , bet ar tā, ne ar uzbāšānos un neņēma, un nejūtu arī vajadzību. Nesapratu ko viņa ar to domāja.

Pediatre sūtīja pie neirologa un teica ka plecos tonuss izskatās un , ka galviņu torot vairāk tā kā uz vienu pusi, kas man gan tā nelikās un acīmredzot nebija, jo neirologs neko par to neteica...ne arī ka ir tonuss. Tik prasīja vai lieku viņu uz vēdera, teicu, ka īpaši nē, jo nepatīk, lika likt, kad labs garastavoklis.

Pārbaudīja galvu.

Un beigās prasīja vai esmu grūtniecības laikā daudz pie pc sēdējusi, teicu nu , ka bišk jau sēdēju , teicu ka ķeizariņš viņš ir, tad viņa kaut ko nomurmulēja, ka viņam kaut kas ar attīstību, ka to varot ietekmēt tas dators grūtniecības laikā un tas, ka viņš 38. nedēļā ar ķeizaru dzimis, tāpēc viņa atstāj bērnu riska grupā un jāatrādās kad būs 3 mēneši, satraukumā nemaz neuzprasīju ko tas nozīmē un viņa arī neko vairāk nepaskaidroja.... dod Dievs ka viss kārtībā, jo izskatās tik veselīgs mazulis. Un uz visiem jautājumiem ko viņa uzdeva varēju atbildēt apstiprinoši, gan ka smaida,runājās,baroju pati un svars ar tak normāls...nu redzēs.....

rītā vizīte pie pediatres, redzēs kas ar svaru, pēc skata jau liekas tuntulīts :) un ko teiks kas un kā, tad došu ziņu :)

 

jauku Jums visām pavasari :)

Sheridana Sheridana 22. Mar 2013, 11:19 maija

nee, nevis nedosu, bet nedosu tiesi so konkreeto D vitamiinu

Sheridana Sheridana 22. Mar 2013, 11:18 runciene

nee, nevis -100 zem dzimsanas svara , bet norma ir 600 pa meenesi un mums 500 gr pa meenesi, 100 gr mazaak pa meenesa normai vajadziigo 😀

aab aab 21. Mar 2013, 21:52

mums ir sanācis tā, ka ģimenes ārste nav bijusi pie mums uz mājām vizītē. dzīvojam ārpus apkalpojamā reģiona un to es normāli saprotu. pirms pirmās vizītes, viņa jautāja - vai es varu pati aizbraukt uz poliklīniku, pat noteica laiku - pēc visu slimo pieņemšanas, lai neviens netraucē. viss bija super. ir arī joprojām.
jautājumus es tiešām sarakstu uz lapiņas, jo no pieredzes zinu, ka steigā aizmirstas! šo pierakstīšanu piekopju jau no grūtniecības laikiem. nekādu problēmu - ir normāla saruna - es jautāju, man izstāsta. kad bija problēmas ar analīzēm, māsiņa pati zvanīja un informēja. tāpat arī pēc katras potes nākošajā dienā māsiņa zvana un jautā - kā bērniņš jūtas. vienu reizi bija nedaudz temperatūra, tad ieteica, kādas zālītes dot. tāpat varu droši zvanīt dakterei un viņa atbildēs uz maniem jautājumiem un ieteiks zāles vai ko citu. nekādu problēmu.

piekritīšu, ka raksts šķiet ļoti emocionāls. es gan nezinu kā daktere bizos pa mājas vizītēm ar svariem padusē 😃

annijalise annijalise 21. Mar 2013, 15:23

jā diezgan emocionāls apraksts,
nu D vitamīns nevar būt par iemeslu čīkstīguma, jo nez vai to 1pili vispār bērns sajūt, bet tā labums ir izpētīts, ne velti ārzemēs tas ir valsts apmaksāts.
man 1. meitai dakterīte uz mājas vizīti ieradās ar svariem, jo bija viņai tādi saliekamie, bet es domāju ka tā svēršana diez cik noderīga reizēm nav, tik vecākus nervozus padara.

lauvinja lauvinja 21. Mar 2013, 15:10

Man šķiet, ka par daudz emociju un par maz konstruktīvisma. Man ne prātā nebija ienācis, ka dokam uz mājas vizīti jādodas ar svariem padusē (ņemot vērā, ka visticamāk ir saplānotas vairākas mājas vizītes viena pēc otra un zīdaiņu svari nav nemaz tik viegli).

Par vizīti poliklīnikā - vispār jau pārsvarā ģimenes doki ievieš veselo zīdaiņu kontroles dienas parasti, bet rindas tāpat mēdz nobīdīties. Kopumā, piekrītu, ka gaidīt rindā ir kaitinoši ar zīdaini, bet kopumā nekā traka neredzu - daudz grūtāk ir gaidīt rindā ar 1-2-3-4 gadniekiem, kad vairs mierīgi nekrāc mammai azotē.

Par informāciju - vajag jautāt, ne velti iesaka sarakstīt laikus jautājumus uz lapiņas, lai vizītes laikā var uzjautāt, jo dokam nav gaišreģa spējas - vienam interesē vitamīni bērnam, otram fizioterapijas iespējas, trešais grib mazo vest uz baseinu, ceturtajam problēmas ar vēdera zieju.... visu (!) nevar nolasīt un izstāstīt īsajā vizītē!

Par kontrolsvēršanām - man jau šķiet, ka ja situācija nav traģiska, tad tas rada papildus nevajadzīgu stresu, bet nu jāizvertē vai iesākumā mazais biežāk jāliek pie krūts. 😉

Par neirologu - lieka kontroles vizīte par ļaunu nenāks 😉