Arī barojoša māmiņa var atļauties uzdzīvot!

Arī barojoša māmiņa var atļauties uzdzīvot!

09. Jan 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Īpaši par savu uzturu māmiņai jādomā ne tikai grūtniecības laikā, bet arī mazuļa zīdīšanas periodā. Tomēr ko darīt, ja šajā brīdī ļoti, ļoti sakārojas ko „neatļautu”? Pavisam noteikti – reizi pa reizei mazus svētkus sev tomēr vari atļauties!

Konsultē psiholoģe, krūtsēdināšanas speciāliste Diāna Zande.  

Kādreiz var gadīties, ka jaunā māmiņa piedalās svinībās un viņai ļoti sagribas ieēst ko asāku vai iemalkot glāzi vīna, sevišķi, ja mazulim jau ir kādi četri, pieci mēneši un aiz muguras ir deviņi grūtniecības mēneši, kurus viņa cietusies un to nav baudījusi.

Ko darīt? Diāna Zande stāsta, ka „tad, ja māmiņai patiesi kārojas kas tāds, kas mazulim nav pats veselīgākais vai ieteicamākais, viņa to var lietot pēc bērna barošanas, un pēc tam, pāris barošanas reizes izlaist, viņam dodot iepriekš atslaukto pieniņu. Piemēram, ja mamma zina, ka viņa piektdienas vakarā dosies uz ballīti, jau iepriekš var atslaukt pieniņu, ko vēlāk dot mazulim.”

Zīdot bērniņu, ir svarīgi, lai viņam tiek viss, tomēr arī mammai jājūt, ka šad tad viņa sev drīkst atļauties svētkus! Sevišķi būtiski tas ir tām mammām, kuru bērniņi ir ļoti izvēlīgi pret pienu un garšām tajā, vai kuriem ir kādas alerģiskas reakcijas.

„Šo bērniņu mammām īpaši vēlams palaikam sev sarīkot šādu atslodzi, iepriekš pieniņu atslaucot un kādas 12 stundas mazulim dodot to! Tomēr tajā pat laikā māmiņai svarīgi atcerēties, ka lietojot pārtiku vai dzērienus, kurus ilgāku laiku nav baudījusi, viņai jāuzmanās, lai pašai no tiem nekļūtu slikti,” atzīmē psiholoģe.  

Vienmēr ir svarīgi meklēt vidusceļu un darīt tā, lai būtu labi gan bērniņam, gan mammai. Mazi kompromisi jau ir atrodami vienmēr!

„Un arī gadījumā, ja māmiņa bijusi viesībās un apēdusi kūku vai kādu citu treknu našķi, no kā mazulītim patiesi uzmetas pumpas, viņam var pateikt: „piedod, mīļais, bet man tik ļoti to kūciņu gribējās!” Mazais savai māmiņai piedos, un arī viņai pašai sev jāpiedod!

Sieviete ir dzīvs cilvēks, nevis „perfektā mamma”, kurai vairs nav pašai savu vajadzību! Sievietēm – māmiņām arī ir pašām savas vajadzības, neskatoties uz to, cik viņām ir bērnu,” tā Diāna Zande.

 Kāda pārtika vai dzērieni laktācijas periodā kārojušies tev? 

Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā
Mamm.mamm Mamm.mamm 09. Jan 2019, 10:15

Padoms labs, bet, ja bērns pudelīti (ar iepriekš atslaukto pienu) neēd, tad nederīgs. 😀