Ar ko atšķiras priekšlaikus dzimušu mazuļu aprūpe?

12. Mar 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms laika dzimis mazulis vecākiem rada daudz jautājumu. Par bērniņa veselību, nākotni un, protams, arī to, kā jaundzimušo vislabāk un pareizāk aprūpēt.

Pediatre, neonatoloģe Dina Krūze teic, ka riski tam, kāpēc mazulītis nolēmis pasaulē ierasties ātrāk, var būt dažādi. Viens no tādiem ir dažādas iespējamās augļa pataloģijas attīstības, kas saistītas, piemēram, ar ģenētiskiem faktoriem, attīstības traucējumiem, sirdskaiti. Ārste norāda, ka šādiem bērniņiem piedzimt priekšlaikus ir ļoti liels risks. Vēl viens iemesls, kāpēc mazulītis var pasteigties ātrāk piedzimt, ir dažādas infekcijas un slimības, kuras māmiņa pārslimojusi grūtniecības laikā. “Tās ir gan urīnceļu infekcijas, gan bakteriālas saslimšanas. Liels risks ir arī tā dēvētās ekstraģenitālas pataloģijas, kas saistītas ar mammas hroniskām saslimšanām, kā arī vīrusa saslimšanām, kas arī var būt priekšlaicīgu dzemdību risks,” norāda ārste Dina Krūze. Papildu jau iepriekš minētajiem iemesliem, mazuļa priekšlaicīgu dzimšanu var veicināt arī dzemdes attīstības pataloģijas, kuru dēļ bērnam, piemēram, fiziski vairs nav vietas attīstīties līdz nobriedumam.

Skaidrojot, kā atšķiras priekšlaikus dzimuša mazuļa aprūpe no laikus dzimuša bērniņa aprūpes, Jūrmalas slimnīcas pediatre, neonatoloģe Dina Krūze min, ka ļoti svarīgs ir priekšlaikus dzimušā mazuļa gestācijas laiks, proti, cik  ļoti priekšlaikus bērniņš ir piedzimis. “Aprūpe atšķiras vienmēr, un izteikti tad, ja runa ir par agrīni priekšlaikus dzimušu bērnu aprūpi. Tad apmācība ir sarežģītāka, mammai vienmēr jāpalīdz mediķim, aprūpe ir ilgstoša,” saka ārste, piebilstot, ka vēlīni priekšlaikus dzimušajiem mazuļiem aprūpes atšķirības vairāk saistītas ar bērna pirmo mēnesi vai pirmajām dienām, kad jānodrošina lielāka siltuma noturība, jāiemāca mazulim ēst, īpašāka ir ādas aprūpe. 

Agrīni priekšlaikus dzimuši bērniņi ilgstoši atrodas mediķu aprūpē, kas nozīmē, ka vecākiem šajā periodā nepieciešama gan emocionālā, gan fiziskā palīdzība, jo ir vajadzīga liela izturība.