Ar ko atšķiras lekcijas "Rūpes par jaundzimušo" un "Rūpes par jaundzimušo mājās"?

Ar ko atšķiras lekcijas "Rūpes par jaundzimušo" un "Rūpes par jaundzimušo mājās"?

03. Sep 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Elita Svareniece 30 gadus ir nostrādājusi Latvijas dzemdību iestādēs, sešus gadus viņa ir Latvijas Neonataloģisko māsu apvienības prezidente. Kopš 2008.gada viņai ir cieša sadarbība ar Māmiņu Klubu, un tagad mūsu Vecāku skolā viņa vada lekcijas, kurās var uzzināt visu par rūpēm, kādas nepieciešamas jaundzimušajiem.

Viena lekcija ir "Rūpes par jaundzimušo", kas iekļauta dzemdību sagatavošanas kursos kā viena no četrām lekcijām, un ir arī atsevišķa lekcija Rūpes par jaundzimušo mājās. Gan vienu, gan otru nodarbību var apmeklēt, ja vien ir tāda vēlme - gan grūtniecības laikā, gan arī tad, kad bērniņš ir jau klāt.

20160729125838-40838.jpg

- Vecākiem bieži rodas jautājumi par atšķirībām saistībā ar šīm lekcijām. Izstāstiet mazliet vairāk, Elita!

Neskatoties uz to, ka ir apakštēmas un informācija, kas dublēmas, kopumā, tās tomēr ir divas dažādas lekcijas.

Rūpes par jaundzimušo ir lekcija, ko es vadu topošajiem vecākiem dzemdību sagatavošanas kursos, kurā runājam vairāk par adaptācijas periodu no dzemdību brīža līdz bērniņš un māmiņa tiek izrakstīti no slimnīcas.

Lūk, mazulis ir klāt. Ir jāpārgriež nabassaite. Kas to dara? Kā to dara? Runājam par to. Runājam par to, kas notiek ar placentu, un māmiņām top skaidrs, vai placentu ir vērts ņemt līdzi.

Stāstu, kāpēc pirmās divas stundas pēc dzemdībām mazulis guļ māmiņai uz vēdera; kāpēc pirmajās dienās pēc dzimšanas mazulis zaudē svaru; kāpēc jaundzimušajiem ir dzelte, un kā rīkoties, ja tāda ir; kā mazuļiem tiek pārbaudīta dzirde, kā tiek ņemtas ģenētiskās analīzes; kādam jābūt jaundzimušā apģērbam; kam jāpievērš uzmanība, kad bērniņš ir mēnesi vecs un dodaties vizītē pie viņa ārsta - tiek stāstīts arī viss par bērniņa garumu, svaru utt.

Tāpat mācāmies hendlinga pamatnosacījumus. Dodu arī bukletu, kurā var redzēt pamata pozīcijas, lai pēc tam topošie vecāki varētu atsvaidzināt atmiņā to, ko dzirdējuši lekcijā.

Rūpes par jaundzimušo mājās - šajā lekcijā mēs sīki un smalki izrunājam visus jautājumus, kas attiecas uz atgriešanos no dzemdību iestādes. Dzemdību iestādē daudz ko dara medicīnas personāls, māmiņai, pēc būtības, ir jāprot tikai pabarot mazuli un nomainīt viņam autiņbiksītes. Bet, kad esi jau mājās, viss jādara patstāvīgi.

Mēs izrunājam visu soli pa solim, sākot no rīta tualetes,  - arī par to, kur un kam būtu jāatrodas, lai viss būtu pa rokai, līdz jautājumiem par to, kā un kad mazuli vannot, cik bieži doties pastaigās utt.

Obligāti pastāstu arī, kas jāpērk jaundzimušajam, un bez kā viņš var iztikt. Mūsdienās ir tik liela jaundzimušo preču izvēle, ka ir viegli apjukt, sevišķi, ja gaidāms pirmais bērniņš. Kopā izveidojam nepieciešamo lietiņu sarakstu.

Katra lekcija ilgst divas stundas, bet reti kad beidzam savlaicīgi, jo neizklīstam, līdz neesmu atbildējusi uz visiem topošo vecāku jautājumiem.

- Kāpēc būtu vērts doties uz šīm lekcijām?

Ne velti saka "Kas ir brīdināts un informēts, tas ir labi apbruņojies!". Mans uzdevums - sagatavot vecākus tam, kas viņus sagaida. Tad viņi arī jūtas vairāk par sevi pārliecināti, un, protams, ir mierīgāki.

Es pastāstu par aktuālajām tendencēm, atbildu uz visiem jautājumiem, dalos piemēros no personīgās pieredzes, kas man ir ļoti liela.

Vienmēr vecākus noskaņoju pozitīvi. Un tas arī ir ļoti svarīgi, jo dzīve mainās, un jābūt tam visam gatavam, jāzina, ka tiksi ar visu pats galā.

Tādas lekcijas ir ļoti noderīgas, jo no pirmavotiem gūsti informāciju, nevis centies patstāvīgi kaut ko saprast no tā, kas izlasīts internetā. Tur tomēr ir daudz mītu. Labāk vienu reizi atnākt un visu dzirdēt pašam. Tā ka - uz tikšanos Māmiņu Klubā!

LEKCIJA

"Jaundzimušā aprūpe pirmajās mazuļa dzīves dienās"

SPIED ŠEIT UN PIESAKIES!

Jaundzimušā aprūpe topošajiem vecākiem. Lienes Draugas lekcija


LEKCIJA

"Rūpes par jaundzimušo mājās"

SPIED ŠEIT UN PIESAKIES!

UZ TIKŠANOS

MĀMIŅU KLUBĀ!

Dzemdību sagatavošanas kursi Māmiņu Klubā->>>


Kontakti: Māmiņu Kluba Vecāku skola - Vīlandes ielā 1, tel.: 67350750

 20160524225011-22690.jpg