AKTUĀLA informācija: Pabalsti vecākiem, sagaidot bērniņu

AKTUĀLA informācija: Pabalsti vecākiem, sagaidot bērniņu

15. Mar 2017, 00:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu kluba dalībnieces aktīvi interesējas, kādi pabalsti pieejami vecākiem, kuriem gaidāms bērniņš, kamēr iepriekšējais bērniņš nav sasniedzis divu gadu vecumu. Pieejamo pabalstus un to saņemšanas kārtību skaidro VSAA Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākās ekspertes Anita Jakseboga un  Dzidra Vanaga.

Sievietei, stājoties grūtniecības uzskaitē, ir iespējams saņemt maternitātes pabalstu – ko saņem pirms un pēc dzemdībām par visu grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma laiku, kad sieviete nav varējusi ierasties darbā.  Tas ir sociālās apdrošināšanas pabalsts, ko var saņemt sociāli apdrošināta persona, kas veikusi obligātās iemaksas. Lai to saņemtu, ir nepieciešama B darba nespējas lapa, ko izraksta ārsts, pie kā grūtniece stājusies uzskaitē (šī lapa var tikt izsniegta arī elektroniski). Pabalsts tiek piešķirts par 70 vai 56 kalendārajām pirmsdzemdību dienām. 70 pirmsdzemdību dienas pabalstu iespējams saņemt, ja grūtniece ir stājusies grūtniecības novērošanas uzskaitē līdz 12. grūtniecības nedēļai. Savukārt pēc dzemdībām 70 dienas pabalstu iespējams saņemt, ja bijuši sarežģījumi dzemdībās, tajā skaitā bijis ķeizargrieziens, ja piedzimuši divi vai vairāk bērni. Ja viss dzemdībās bijis kārtībā, sieviete var saņemt pabalstu 56 dienas.

VSAA ārējā mājaslapā (www.vsaa.lv), atverot sadaļu vecākiem, var apskatīties, kā iespējams aprēķināt attiecīgos pabalstus. Maternitātes pabalstu piešķir 80% apmērā no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Darba ņēmējam šo algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms grūtniecības atvaļinājuma jeb B lapas sākšanās (tātad, ja sieviete dodas pirmsdzemdību atvaļinājumā martā, vērā ņem visu iepriekšējo gadu no janvāra līdz decembrim). Pašnodarbinātajām šī alga tiek aprēķināta par pēdējiem 12 mēnešiem, kas beidzas vienu ceturksni (3 mēnešus) pirms ceturkšņa, kurā sācies grūtniecības atvaļinājums (ja sieviete dodas pirmsdzemdību atvaļinājumā 2017. gada martā, tad vidējo algu aprēķina par periodu no 2015. gada oktobra līdz 2016. gada septembrim). Tādējādi arī sieviete pati var aprēķināt iespējamo pabalsta apmēru vai arī viņa var doties uz tuvāko VSAA nodaļu, kur darbinieki palīdzēs šo pabalstu aprēķināt. Sieviete var arī pieprasīt prognozējamo aprēķinu, pieprasot uzziņu un paskaidrojot, kāpēc tā nepieciešama.

Bērnu piedzimšanas pabalsts 421,17 eiro no bērna astotās dzīvības dienas ir pieejams vienam no vecākiem, kurš pastāvīgi dzīvo Latvijā. Pabalsts ir vienreizējs un tas ir jāpieprasa sešu mēnešu laikā no bērna astotās dzīvības dienas. Bērnam jābūt LR personas kodam.

Bērna tētim, kurš ir sociāli apdrošināts, ir iespēja saņemt paternitātes pabalstu. Bērna tētim ir tiesības izmantot 10 kalendāra dienu ilgu atvaļinājumu sakarā ar bērniņa piedzimšanu (atvaļinājumam jābūt piešķirtam ne vēlāk kā divus mēnešus pēc bērniņa piedzimšanas). Pabalstu piešķir 80% apmērā no tēta vidējās apdrošināšanas iemaksu algas un to aprēķina par 12 mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms atvaļinājuma sākšanās.

Pēc bērniņa piedzimšanas viens no vecākiem var pieteikties uz bērnu kopšanas pabalstu, ja šī persona nav sociāli apdrošināta, nav darba attiecībās vai negūst ienākumus kā pašnodarbinātā, tad bērna kopšanas pabalsts no bērna dzimšanas dienas līdz pusotra gada vecumam ir 171 eiro, pēc pusotra gada līdz divu gadu vecumam – 42, 69 eiro.

Ja pabalsta pieprasītājs ir sociāli apdrošināta persona vai pašnodarbinātais, tad ir iespējams saņemt vecāku pabalstu jeb tā dēvēto māmiņalgu (lai gan pabalstam var pieteikties arī tētis). Kad beidzas pēcdzemdību atvaļinājums, rodas tiesības uz vecāku pabalstu. Pabalsta apmērs tiek aprēķināts no vidējās apdrošināšanas iemaksu algas, kas beidzas divus mēnešus pirms mēneša, kad pabalsts tiks piešķirts (lai gan aprēķina periodā  ir arī daļa maternitātes pabalsta saņemšanas laika, to no aprēķina izslēdz, tāpat kā neskaita slimošanas laiku). Kad aprēķināta vidējā alga, pabalsta pieprasītājs var izvēlēties šo pabalstu saņemt līdz bērniņa viena gada vecumam vai bērna pusotra gada vecumam. Šo izvēli var izdarīt tikai vienreiz – pat ja pabalsta izmaksāšanas perioda laikā mainīsies tā saņēmējs, ilgums netiks mainīts.

Ja vecāks izvēlas pabalstu saņemt līdz bērna viena gada vecumam, tad pabalstu aprēķinās 60% no pabalsta pieprasītāja vidējās algas, ja līdz pusotra gada vecumam, tad 43,75% no vidējās algas. Ja pabalsta saņemšanas laikā vecāks neatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, bet gan strādā, tad pabalstu izmaksā 30% no piešķirtā apmēra – tātad cilvēks var saņemt gan algu, gan piešķirto pabalstu 30% apmērā. Turklāt paralēli šim pabalstam vecākam izmaksā arī bērna kopšanas pabalstu līdz bērna pusotram gadam 171 eiro, no bērna pusotra līdz divu gadu vecumam – 42,69 eiro.

Ja nākamais bērniņš piedzimst līdz iepriekšējā bērniņa divu gadu vecuma sasniegšanai

Ministru kabineta 28.07.1998. noteikumu Nr.270 “Vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas kārtība un valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu piešķiršanas, aprēķināšanas un izmaksas kārtība”  16.3 punkts paredz  nosacījumus par vecāku pabalsta apmēra noteikšanu, ja dzimst bērni ar mazu vecuma starpību, proti, ja nākamais bērns piedzimst, kamēr iepriekšējais vēl nav sasniedzis 2 gadu vecumu.

Tātad, ja personai, kopjot bērnu vecumā līdz diviem gadiem, piedzimst nākamais bērns, vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu, pārtraucot vecāku pabalsta izmaksu par iepriekšējo bērnu, piešķir lielākajā apmērā, kāds aprēķināts no jauna vai kāds tas bija aprēķināts par iepriekšējo bērnu, pārrēķinot to attiecīgi tam vecāku pabalsta atvietojumam, kas noteikts vecāku pabalsta saņemšanas laikposmam par nākamā bērna kopšanu.

Tas nozīmē, ka vispirms vecāku pabalstu aprēķina no jauna. Proti, no jauna aprēķina vidējo apdrošināšanas iemaksu algu un aprēķina pabalsta apmēru. Lai vecāku pabalstu par nākamā bērna kopšanu piešķirtu lielākajā apmērā - veic salīdzināšanu pabalsta apmēram, kāds aprēķināts no jauna un kāds bija aprēķināts par iepriekšējā bērna kopšanu, pārrēķinot to atbilstoši tam vecāku pabalsta atvietojumam (60% vai 43,75%), kāds noteikts atkarībā no izvēlētā pabalsta saņemšanas ilguma.

Piešķir apmēra ziņā lielāko. Piemēram: Māmiņa saņēma vecāku pabalstu par pirmā bērna kopšanu līdz bērna 1,5 gada vecumam – 8 eiro vienā kalendāra dienā. Otrs mazulis piedzimst, kad iepriekšējais bērniņš ir 1 gadu un 8 mēnešus vecs. Māmiņa pieprasa vecāku pabalstu par otru bērnu, kuru arī izvēlas saņemt līdz bērna 1,5 gada vecumam. Aprēķinot vecāku pabalstu no jauna, tas tiek noteikts 6 eiro vienā kalendāra dienā. Tā kā nākamais mazulis piedzimis, kamēr iepriekšējais nav sasniedzis divu gadu vecumu – vecāku pabalstu arī par nākamā bērniņa kopšanu piešķirs un izmaksās 8 eiro vienā kalendāra dienā.

Ja vecāku pabalsts par pirmā bērna kopšanu bija piešķirts bērna māmiņai un tagad pabalstu par otro bērnu vēlas saņemt tētis, šis nosacījums netiks piemērots, jo tētim pabalsts par pirmā bērna kopšanu netika aprēķināts un piešķirts. Tētim aprēķinās vecāku pabalstu no viņa algām.

Arī tad, ja nākamais mazulis piedzims, kad iepriekšējais jau būs sasniedzis divu gadu vecumu, piemēram, 2 gadus un 3 mēnešus – šo nosacījumu nepiemēros. Tas nozīmē, ka vecāku pabalstu aprēķinās un piešķirs vispārējā kārtībā, nepiemērojot salīdzināšanu ar pabalsta apmēru, kāds bija piešķirts par iepriekšējā bērna kopšanu.

Jāatgādina, ka vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā izmaksā, ja pabalsta saņēmējs atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Savukārt, ja pabalsta saņēmējs strādā – pabalstu saņemt ir tiesības, tikai to izmaksā 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Piemēram, ja piešķirtā vecāku pabalsta apmērs ir 8 eiro vienā kalendāra dienā, tad strādājot šis pabalsts tiks izmaksāts 2,40 eiro ( 30% no 8 eiro) vienā kalendāra dienā. Bērna kopšanas pabalsta apmēru strādāšanas fakts neietekmē – to tāpat izmaksā 171 eiro mēnesī.

Kad bērns ir sasniedzis gada vecumu, viens no vecākiem var saņemt ģimenes valsts pabalstu. Šim pabalstam var pieteikties līdz ar citiem pabalstiem, bet lēmumā par piešķiršanu tiks norādīts datums, no kura tas tiks piešķirts. Pabalsta apmērs ir atkarīgs no pabalsta pieprasītāja bērnu kopējā skaita. Par pirmo bērniņu tie ir  11,38 eiro, par otro bērniņu tas ir divas reizes lielāks – 22,76 eiro, par trešo – 34,14 eiro. Par ceturto un nākamajiem no šī gada janvāra pabalsts ir 4,4 reizes lielāks nekā par pirmo - 50,07 eiro.

Tāpat ir tiesības saņemt uzziņu par savām tiesībām konkrētā situācijā. Iesniegumu, lai pieprasītu uzziņu, var iesniegt jebkurā VSAA nodaļā. Iesniegumā par uzziņu jāietver faktu apraksts, no minētajiem faktiem izrietošs konkrēts jautājums un paskaidrojums, kādēļ šāda uzziņa nepieciešama.

Tā kā situācijas var būt ļoti dažādas, katrs gadījums ir individuāls. Konsultāciju par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu, klātienē var iegūt ikvienā no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv

Foto dreamstime.com