Pirmais smaids, pirmās skaņas

Pirmais smaids, pirmās skaņas

31. Oct 2012, 14:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazulītis pirmo reizi pasmaida? Vai pirmais smaids ir apzināts, vai tomēr nav?  Kādā vecumā viņam ar mums būtu jāsāk runāt savā valodiņā? Konsultē fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Pirmais smaids

“Mammas ļoti gaida smaidu, bet pirmajos mēnešos bērniņš smaida reflektori,” stāsta fizioterapeite.  Pārsvarā šajā vecumā bērniņš smaida, kad viņam ir labsajūta.

Bet ap 2-3 mēnešu vecumu mammas var gaidīt mazuļa pirmo smaidu, kuru ieraugot, noteikti vienmēr noskaņojums uzlabojas visai ģimenei.

Kādā vecumā bērniņam būtu jāsāk gugināt un ar mums komunicēt?

“Pirmais adaptācijas periods ir līdz 3 mēnešiem, kad bērniņi pārsvarā raud, un tā viņi kontaktējas. Ar raudāšanu. Mammas bērnus saprot jau no pirmajām dienām,” uzsver fizioterapeite.

Pirmās runas prasmes:

  • 3-4 mēnešos bērniņš jau mācās stāstīt mammai kaut ko, pārsvarā no rīta un ļoti emocionāli, un dažreiz ir sajūta, ka pat var saprast, ko viņš saka.
  • 6-7 mēnešos bērniņš atklāj savu mēlīti, un tad gugināšana ir skaļāka.
  • Vēlāk bērni iemācās spiegt, kliegt un viņiem pašiem tas patīk, viņi klausās skaņās
  • Ap gada vecumu bērni, satiekoties cits ar citu, viens otram tā kā kaut ko stāsta.

Kad būtu jāuztraucas, ja bērns nesmaida, negugina?

“Pie smagām diagnozēm pediatrijā tā var gadīties, un ir momenti, kad ir speciāli bērniņš jāpārbauda, bet pirmajos 3 mēnešos ir grūti kaut ko diagnosticēt.” atzīst speciāliste, uzsverot, ka visnoderīgākais tajā visā ir tieši bērniņa vērošana, kas var palīdzēt saprast – vai viss ir kārtībā, vai tomēr nav. Un tā kā ikviens bērniņš ir arī pediatra uzskaitē, viņu vēro ik mēnesi arī pediatrs.

Veselus, smaidīgus bērnus!

Māmiņu Klubs

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!