Man sāp vēderiņš!

Man sāp vēderiņš!

19. Sep 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visticamāk viena no biežākajām saslimšanām, ar ko sastopas bērni ir vēdersāpes, kuru iemesli var būt dažādi. Bērns ir pārēdies, nav paēdis, nav nokārtojies pa lielam, ir izdzēris daudz sulas, nav pačurājis laikus vai ticis pie kāda no vēdera vīrusiem. Vairāk par šo tēmu pastāstīs pediatre Nadežda Krjukova.

Pirmais, kas vecākiem jādara - nevis jākrīt panikā, bet jānoskaidro, kur tieši sāp un kādas ir sāpes. Diemžēl, bērna anatomija ir tāda, ka jebkuras sāpes vēderā pamatā koncentrējas nabas rajonā. Tāpēc galvenais ir sekot līdzi tam, kā sāpes attīstas, un kas vēl bez šīm sāpēm liecina, ka kaut kas tomēr nav kārtībā.

Protams, vispirms, kad bērns ir normālā stāvoklī, jāatceras, ka viņam vienkārši jāpiedāvā aiziet uz tualeti. Gadās, ka bērni rotaļājas un aizmirst pačurāt, viņus moka gāzītes vai aizcietējumi. Dažkārt sāpes pāriet, ja bērnam ļauj mazliet atgulties, atpūsties. Svarīgi: nevajag bērnam sāpju periodā dot ēst, dzert, kā arī nedodiet atsāpinošus preparātus. Analgīns vai citas zāles maskē sāpes, kā rezultātā ārstam būs grūti noteikt sāpju cēloni.

Ja sāpes nevis pāriet, bet saasinās, kā arī pieaug citu dažādu saslimšanas pazīmju skaits, vislabāk ir vērsties pie ārsta. Ja sāpes nepāriet apmēram stundu, bērns kļūst bāls, raud, raustās, spiež kājiņas pie vēdera, sāpēm pievienojas vemšana, slikta dūža, vislabāk ir nevilkt garumā un izsaukt ātro palīdzību, lai ar sāpju cēloņa noteikšanu tiktu galā slimnīcas ārsti, kas veiks visas nepieciešamās analīzes un pārbaudes.

Visbiežākie pārejošu sāpju iemesli - saindēšanās, cērmes, grippa, zarnu trakta traucējumi vai vīrusi. Bet iespējamas arī nopietnākas raizes - hepatīts, pankreatīts, apendecīts, urīnceū infekcija. Kā lai šīs slimības vienu no otras atšķir?

Kuņga infekcija

Kā atpazīt? Griezīgas sāpes vēderā, vemšana, paaugstināta ķermeņa temperatūra. Vēdera izeja - šķidra, bieža, ar gļotu piejaukumu (jāuzmanās, jo līdzīgi simptomi ir arī saindēšanās gadījumā). Maziem bērniem ātri sākas atūdeņošanās, kas apdraud pat bērna dzīvību.

Kā ārstēt? Zāļu, kas ārstē vīrusus, nav nemaz tik daudz. Vīrusi parasti pāriet paši no sevis. Organismam vien jāpalīdz tos apstrādāt. Kuņģa infekcijas gadījumā vislabākā ārstēšana ir dzeršana. Vemšanas un caurejas dēļ no organisma tiek izvadīti nātrija, hlora un kālija sāļi. Tāpēc bērniem, īpaši maziem, iesaka dzert sāli saturošus šķidrumus, piemēram, Rehidronu. Protams, mammai dažkārt ir grūti piespiest iedzert ko tādu. Kā arī no pulverīša tādu dzeramo dažreiz pagatavot neizdodas. Tāpēc, ja ārstējošais ārsts piedāvā braukt uz slimnīcu vai poliklīniku, neatsakieties. Atūdeņošanās ir ļoti bīstama, tāpēc, ja bērnu liek pie sāli saturoša sistēmas šķidruma, viņam nekas nekaitēs. Pret vemšanu ārsts var ieteikt lietot zāles, bet kuņģa darba normalizēšanai - probiotiķus.

Cērmes

Kā atpazīt? Sāpes, ne vienmēr pastāvīgas, vemšana, slikta apetīte, notievēšana. Bērns slikti guļ, miegā griež zobus, kā arī, vēdera izejā var redzēt baltus tārpiņus.

Kā ārstēt?  Te ārstēšanu nosaka ārsts, jo pēc analīzēm ārstam ir jānosaka, kādi tieši parazīti iemitinājušies bērna puncītī. Parasti tiek nodotas vēdera izejas analīzes, tiek veiktas arī asinsanalīzes (no vēnas), jo dažkārt cērmes iespējams noteikt tikai tādā veidā. Ja cērmes atrod, ārsts profilaksei vienu reizi gadā izraksta pretcērmju preparātu. Vismaz reizi gadā ārstam jāpārbauda, vai bērnam nav cērmes, arī bērniem, kam it kā nekas nekaiš. Jūsu bērns nelido pa gaisu - viņš paglauda gan suni, gan kaķi, viņš rotaļājas arī smiltīs un dažkārt smilšainās rociņas tiek ieliktas arī mutē.

Apendicīts

Kā atpazīt? Apendikss ir pilnīgi visiem. Apmēram 2% visas pasaules iedzīvotāju, to ir pat vairāki. Dažiem izdodas nodzīvot visu dzīvi un tā arī neuzzināt par to esamību. Dažiem to izgriež jau bērnībā, visbiežāk ap 6-10 gadu vecumu. Atpazīt izauguma iekaisumu var sekojoši: paaugstinās temperatūra, parādās diareja, asas sāpes labajā vēdera pusē, lejasdaļā, nespēja pacelt labo kāju. Mazulis var nogulēt tikai uz sāna. Simptomi mēdz būt individuāli, citam ir tikai sāpes. Viens no testiem - asas sāpes parādās, kad no sāpīgās vietas tiek noņemta tur piespiestā roka. Tā ir pirmā pazīme, kas liecina - jādodas pie ķirurga. Vislabāk, protams, ka šādu pārbaudi veic ārsts, nevis pārbiedēta mamma vai tētis.

 Kā ārstēt? Bērniem apendicīts var parādīties pēkšņi un sarežģījumi var parādīties visai ātri, tāpēc vilkt garumā ar braucienu uz slimnīcu nevajag Skaidrāks skatījums uz visu ārstiem ir pēc asins analīžu rezultātiem un USG apskates. Tieši pamatojoties uz analīzēm un dinamiku, tiks pieņemts lēmums- griezt apendicītu vai nē. Kādreiz uzskatīja, ka apendicīta sāpes var izraisīt saulespuķu sēklas, ja tās ēd ar visām mizām. Dabīgi, ka zinātniskus pierādījumus šis apgalvojums nav atradis. Ārsti uzskata, ka lielu lomu šajā visā spēlē iedzimtība un individuālās organisma īpatnības. Bet jau pierādīts, ka mazāk problēmu ar apendicītu ir tiem, kas ēd daduz augu valsts pārtiku. Kuņģa iekaisumus var izraisīt arī aizcietējumi.

Mezadenīts 

Kā atpazīt? Mezadenīts ir retāk sastopama saslimšana, tāpēc vecāki par to zina maz. Šīs ir jostasvietas, vēdera lejasdaļas limfmezglu iekaisums. Pie tā var tikt, ja izslimo ar visparastāko SARS vai kuņģa - zarnu trakta infekciju. Neizārstēta infekcija sāk izplatīties pa limfu un rada sarežģījumus. Dažkārt iekaist arī kakla limfmezgli un arī aiz auss. Citkārt cieš limfu audi ķuņģī, kas izraisa spēcīgas, asas sāpes.

Kā ārstēt? Nepatīkami, slimību noteikt var tikai ar USG palīdzību. Pārējie simptomi ir līdzīgi kā citām slimībām - asas sāpes, vemšana, diareja. Vēl nepatīkamāk ir, ja limfmezlgi iekaist labajā pusē, tur, kur ir apendikss, kas protams, parāda viltotu apendicīta ainu. Bet ārstēšana šai slimībai ir pat ļoti nepieciešama, turklāt, jāārstējas ar antibiotikām un pie tam - ilgstoši. Tāpēc, ka ielaists mezadenīts var izraisīt limfmezgu pūšanu, ko var izārstēt tikai ķirurģiskā ceļā. Šī slimība tiek ārstēta tikai stacionārā.

Neiziet kuņģis, zarnas viena otrā iesprūdušas..

Kā atpazīt?  Ja tā nav iedzimta problēma, tad vairumā gadījumu no tā var izvairīties. Bērns ir paēdis, pieceļas no galda, nekādas dīdīšanās, lēcienu vai pārlieku lielas jautrības. Tam jākalpo par zelta likumu un ne tikai mājās. Pēc tam uzmaniet, lai fizkultūras stundas skolā vai dārziņā neiekristu pēc brokastīm vai pusdienām, tāpat nav ieteicams uzreiz pēc ēšanas doties arī uz sporta veidu pulciņiem, dejošanu. Nereti tieši bērnībā šo nosacījumu pārkāpjam - bērni paskraida, paēd, padzer un skrien tālāk. Bet pēc tam, vēders sāp no pārēšanās, sāp no saldumiem, un sliktākajā gadījumā - zarnu sagriešanās. Vienkāršā valodā sakot, tas nozīmē - zarnas apgriežas otrādi vai arī viena "iesprūst" otrā. Simptomi ir individuāli: aizcietējums, asas sāpes vēderā, vemšana, nespēks.

Pārstāj iziet gāzes, bet perestaltika (gāzu radītie trokšņi, burbuļošana vēderā) pieklust.

Kā ārstēt? Tādā stāvoklī ir nepieciešama steidzama hospitalizācija, jo diagnozi var noteikt tikai ar USG palīdzību. Rīkoties vajag ātri, jo pirmajās stundās situācija var būt tāda, ka mazulim uztaisa klizmu, piepūš vēderiņu ar gaisu vai ievada speciālas vielas, un tad tiek veikts atkārtots USG. Ja invaginācija izzudusi - mazulis izdzer bāriju, kas izdalīsies kopā ar pirmo vēderizeju (tas norādīs uz vēdera iziešanu), un bērnu laiž mājās. Bet, ja situācija iekavējusies - bez operācijas neiztikt. Jāuzsver, ka invaginācija pārsvarā ir bērniem līdz 5 gadu vecumam, un pārsvarā tā tiek novērota zēniem.

Sāpes bez iemesla

Kā atpazīt? Ļoti bieža slimība tiem, kas nesen uzsākuši skolas vai dārziņa gaitas. No rīta pieceļas, apģērbjas un sāk sāpēt vēders. Dažkārt ir arī caureja un pat vemšana. Gadās arī tā, ka bērns atnāk no skolas vai dārziņa un tikai tad viņam sāk sāpēt vēderiņš. Iemesls - bērna psiholoģiskais stāvoklis.

Kā ārstēt? Atcerieties, kā jūs jutāties pirms eksāmena, pirms pārbaudes darbā, droši vien arī jums sāka nīdēt vēders, un bija vēlme biežāk iet uz tualeti. Tāpat ir arī bērniem. Ja viņiem ir stress, tad pilnā nopietnībā, viņie ir arī sāpes, bālums un nogurums. Šīs pazīmes nevar nepamanīt. Turklāt, tāda veida sāpes neārstē pie gastroenterologa vai ķirurga, bet gan pie neiropataloga vai psihologa. Visbiežāk tās tomēr ir īslaicīgas sāpes un pāriet pašas no sevis.

Iesnas un citas ārēji redzamas saslimšanas vecāki var ieraudzīt paši, bet diemžēl to, kas notiek mazuļa vēderiņā, tik vienkārši noteikti paši nevaram, tāpēc labāk ir nekavēties, bet gan atrādīties ārstam.

Māmiņu Klubs

BioGaia® Protectis probiotikas

Dienas deva ir tikai 1 tablete,taču tā satur 100 miljonus dzīvas Lactobacillus reuteri Protectis.

No veiktajiem pētījumiem secināts, ka dienas deva L. reuteri reizi dienā ir droša un tai piemīt probiotiska iedarbība uz cilvēkiem. 
Biogaia košļājamās tabletes - dabiskas, drošas, nealerģiskas, satur L. Reuteri Protectis baktērijas. Klīniski pierādīta iedarbība zīdaiņu koliku, infekciju izraisītas caurejas epizožu, aizcietējumu, vēdera uzpūšanās gadījumā.