Biežāk uzdotie jautājumi par krūts ēdināšanu

26. Sep 2012, 11:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Trešdienas videotiešraides laikā Māmiņu Kluba portāla māmiņas varēja uzdot sev interesējošus jautājumus par krūts ēdināšanas procesu un problēmām, kas šo procesu skar. Uz jautājumiem atbildes sniedza Latvijas neonatoloģijas māsu apvienības prezidente Elita Svareniece.

Kā pareizi barot ar krūti, ja mazulis tiek barots kombinēti?

Vispirms jābaro ar krūti, un tikai tad ar maisījumu, ja mamma mazuli ēdina kombinēti. Citādāk mazulis var pieēsties mazuli, un krūts pieniņu var negribēt.

Kā pārtraukt krūts ēdināšanu?

  • Savlaicīga piebarojuma ieviešana veicina mazuļa atteikšanos no krūts.
  • Ja mammai ir ļoti daudz piena, krūtis var nosiet arī ar dvielīti, lai mazinātu diskomfortu, ko rada lielās, piena pilnās krūtis. Kāpostlapa krūšturī mazina pietūkumu, kā arī, var vilkt mazāku krūšturīti.
  • Naktī iet pie mazuļa tētis, kurš nesmaržo pēc piena

Vai krūts ēdināšanas laikā drīkst iedzert glāzi vīna?

„Vislabāk krūts ēdināšanas laikā vispār nelietot alkoholu, pat nelielās devās,” uz jautājumu atbild Elita Svareniece.

Ko darīt, ja viena krūts ir lielāka?

„Tas ir normāli, un, ja tiešām vienā krūtī veidojas mazāk piena, pie tās krūts, kurā piena ir mazāk, bērnņš jāliek biežāk,” atbild Elita Svareniece.

Kāds ir vēlamais ēdienreižu starplaiks?

Krūts barošana ir ekskluzīva priekš bērna, smags darbiņš priekš mammas. Vēlamais ēdienreižu starplaiks ir 2-3,5h. Bet katram bērniņam tas ir individuāli. 2 mēnešus vecam bērniņam ir jābūt vismaz 6-8 ēdienreizēm dienas laikā.

Kāpēc mazulis raujas prom no krūts?

No krūts prom raujas mazuļi, kas pakļauti punča sāpēm. Bērniņš jāsamīļo, mammai jāiekārtojas ērti, jākoncentrējas uz krūts ēdināšanu, jāiekārto bērniņš ērti, silti,, jāpakairina viņa vaidziņš ar krūts galu, un viss izdosies.

Cik ilgi bērniņš drīkst atgrūst pienu?

„Kad bērni aktivizējas un aug, veļas, strauju kustību gadījumā, var notikt piena atgrūšana. Tas ir fizioloģiski un ir normāli,” stāsta Elita Svareniece.

Problēmas ir, ja bērns sarijas gaisu, nav sagaidīta atraudziņa, tad pieniņš var atnākt atpakaļ pat strūklā.

Speciāliste vērš uzmanību uz faktu, ka 6-8 piena atgrūšanas reizes pa dienu ir zīme, ka jādodas uz konsultāciju pie speciālista, kurš palīdzēs saprast, ko tieši ikdienas dzīvē, mazuļa ēdināšanā, aprūpē mainīt, lai piena atgrūšanu skaitu samazinātu.

Vēlam vienmēr rast atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem,

Kā arī - skaistu jums krūts ēdināšanas procesu!

Māmiņu Klubs

Iepazīsties ar jauno Philips AVENT manuālo krūts piena pumpi!

Skaties videosarunu ar Elitu Svarenieci par krūts ēdināšanu, spiežot Play!