Veidojam piena banku mazulim!

Veidojam piena banku mazulim!

13. Feb 2014, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmajos mazuļa dzīves mēnešos noteikti vislabākais ir māmiņas piens, taču reizumis māmiņas satraucas, ka nekur nevar iziet vienas bez mazuļa, jo klāt ir atkal ēšanas reize, taču tā nebūt nav, ja vien māmiņas ir sagatavojušas un sarūpējušas piena banku. Kā izveidot piena banku, pieredzē dalās krūts ēdināšanas speciāliste Sandra Lase. 

Mūsdienu straujajā dzīves ritumā gan mazulīša auklēšanā aktīvi iesaistās arī bērniņa tētis, vecmāmiņas, vectētiņas vai citi radi un draugi. Un ja auklēt mazuli citiem nav problēmas, tad pabarot to var vienīgi mamma, tādēļ jātaisa piena banka.

Veidojot piena banku, pirmajās reizēs varētu nesanākt viss tik raiti kā gribētos un arī pieniņš netek tik daudz kā māmiņas vēlētos un uzkrājumi neveidojas tik raiti kā cerēts. Izrādās, ir iespējamas dažādas viltības - piemēram, pirms atslaukšanas var ieiet siltā dušā vai izmantot siltas kompreses, var paralēli ar otru krūti barot mazuli, bet vissvarīgākais- pieniņa atslaukšanas laikā mammai jābūt mierīgai un jājūtas komfortabli.

„Māmiņai nav jābaidās, ka pieniņš varētu nepietikt barošanai, jo piens izstrādājas, kamēr bērns zīž,“ mierina zīdīšanas konsultante.

Izslaukto pieniņu iespējams uzglabāt divos veidos- sasaldētā vai nesaldētā formā. Ja pieniņš sasaldēts temperatūrā, kas zemāka par -18 grādiem, to droši var lietot pēc tam vēl veselu gadu, bet ja temperatūra bijusi augstāka, izlietošanas laiks būs 3 mēneši. Tomēr, ja piens nepieciešams jau vistuvākajā laikā, to nav nepieciešams saldēt.

Istabas temperatūrā līdz 22 grādiem pienu var glabāt līdz pat 10 stundām. Ja istabas temperatūra ir augstāka par 22 grādiem, tad ieteicamais glabāšanas laiks istabas temperatūrā ir 4 stundas. Ja atslauktais piens tiek pareizi atvēsināts, tad ievietots ledusskapī tas var atrastoes līdz pat 8 dienām.

Kad pienākusi reize izmantot sasaldētās piena rezerves, svarīgi arī to pareizi pagatavot pasniegšanai.

„Atsaldēt pieniņu labāk, ievietojot konteineru siltā ūdenī, lai piens atsaldējas pakāpeniski,” iesaka Sandra Lase. „Atsaldēts pieniņš istabas temperatūra var atrasties līdz pat 4 stundām, ja no šī trauka vēl netika barots bērniņš. Ja pieniņš ir atsaldēts, uzsildīts, bērniņš ir paēdis, bet visu nav izēdis, tas ir jālej laukā, jo šādā pienā var ātri savairoties baktērijas.”

Taču kā zināt, cik daudz piena nepieciešams atstāt, lai mūsu mazulim pietiktu visām ēdienreizēm, kurām neesam blakus?

Ir noteikta norma, ka vajadzētu 150ml diennaktī uz vienu kilogramu bērna svara. „Tas nozīmē, ka 4 kilogramus smags bērns diennaktī izēdīs 600gramus, 6 kilogramus smagiem bērniem tie būs 900 grami utt.,” skaidro zīdīšanas konsultante.

Piena banka būs noderīga būs arī tad, ja nekur neplānojam doties, taču kaut kādu iemeslu dēļ īslaicīgi nevaram mazuli barot ar krūti. Tādēļ, mīļās, parūpēsimies par saviem mazuļiem un sarūpēsim viņam visgardākā ēdiena rezerves.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

20140106095524-77648.jpg

Šis jaunais pumpis ir ideāli piemērots  sievietēm, kurām ir svarīgi atslaukt pienu maigi, komfortabli  un efektīvi un kurām patīk modernas un izskatīgas lietas, arī, ja tas ir tikai  piena pumpis. Šim pumpim ir izteikta spēja atslaukt pienu, mīksts silkona masāžas spilvens un ergonomisks pumpja rokturis-svira, tas ļauj regulēt nepieciešamo atslaukšanas stiprumu. NUK Jolie nesatur bisfenolu A, tas ir ražots Vācijā.

Ir dažādas dzīves situācija, kad ir nepieciešams atslaukt pienu un tad, NUK Jolie piena pumpis ir īsta izvēle. Pateicoties inovatīvai tehnoloģijai atslaukšanas spēks ir tiešām stiprs, savukārt mīkstais silikona masāžas spilvens veicina piena plūsmu, tas ideāli piemērots krūts formai un ir patīkams ādai. Rokas atslaucot nepagurst, jo rokturis- svira ir īpaši piemērots sievietes rokai, tam ir vieglas kustības un ērta satvēršana. Pēc  atslaukšanas piens  nonāk piena konteinerā un tad  var  uzreiz ēdināt mazuli, uzglabāt pienu īsāku laiku vai pakļaut to dziļai sasaldēšanai.  Tikai Jolie pumpim  pievienotais konteineris ar jauko pieneņu motīvu.

Šis pumpis darbojas uz membrānas principa, to ir viegli izjaukt un salikt, papildus stabilitāti nodrošina speciālais paliktnis, visas detaļas ir mazgājamas un sterilizējamas atbilstoši pievienotajai instrukcijai. Jolie pumpis ir savienojams ar NUK First Choice pudelītēm.

Tā ir lieliska izvēle mūsdienigajai māmiņai!