Vai jaundzimušajam jādod ūdens?

Vai jaundzimušajam jādod ūdens?

08. Jul 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vēl joprojām ir dzirdami ieteikumi dzirdināt ar ūdeni arī jaundzimušos, un vispār - ne tikai ar ūdeni, bet arī ar tēju, novārītu sulu gadījumos, kad mazajam ir kolikas, viņš ir nemierīgs, vai arī ārā ir karsts un mazulim vajadzīgs šķidrums. Tikai, vai tiešām tas viss ir vajadzīgs?

Krūts ēdināšanas speciālisti sarunā ar Māmiņu Klubu, ne reizi vien ir uzsvēruši, ka visi mūsdienīgie pētījumi norāda uz to, ka mazulim, kurš tiek ēdināts ar krūti, līdz pusgada vecumam  - nav jādod nekas papildus, jo krūts piens ir vienīgais, neaizvietojamais produkts jebkurā dzīves situācijā, jebkurā gadījumā. 

Pirmkārt, krūts piena sastāvā ir 88% ūdens, tas ir pilnībā pietiekami, lai apmierinātu mazuļa nepieciešamību pēc šķidruma. Pie tam ūdens krūts pienā ir strukturizēts un tas lieliski uzsūcas bērna organismā atšķirībā no parasta ūdens pat, ja runa ir par pašu tīrāko ūdeni. 

Tāpēc pat pašā karstākajā laikā pietiks, ja vienkārši biežāk mazuli liksiet pie krūts. To ir pierādījuši neskaitāmi pētījumi, kas veikti gan Eiropā, gan valstīs, kurās pārsvarā ir ļoti augsta temperatūra un zems mitruma līmenis  - pat tur nav nepieciešamības papildus dzirdināt mazuli. 

Otrkārt, ūdens lietošana paaugstina diarejas un aizcietējumu risku ar krūti ēdinātiem mazuļiem. Nereti jāsastopas ar situāciju, kad pat neliels izdzertā ūdens daudzums noved pie atūdeņošanās, ko izsaukusi ilgstoša diareja. Mazuļa kuņģīša mikroflora vēl ir ļoti nestabila un to spēj izjaukt jebkurš bērnam neierasts šķidrums. 

Treškārt, lieka dzirdināšana provocē to, ka mazulis neēd, kā nākas. Mazuļa kuņģītis ir maziņš, un, ja tas ir piepildīts ar ūdeni, tas vienkārši atsakās no piena, tajā pat laikā zaudējot viņam tik ļoti nepieciešamās barības vielas. 

Ceturtkārt, jebkurš šķidrums, izņemot pienu - tā ir papildus slodze vēl neattīstītajām bērna nierēm. 

Un tomēr, ja krūts ēdināšanas speciālisti pieturas pie vienota viedokļa,  - jaundzimušajam ūdens nav jādod, starp ārstiem vienotības šajā ziņā nav.

Pediatre Larisa Zaharova piekrīt tam, ka pareizas krūts ēdināšanas gadījumā, ar nosacījumu, ka mazulis nesvīst, viņam nav caurejas, pēc ūdens nepieciešamības nav. Un tomēr, ja mazulis atrodas saulē, mašīnā, raud, viņam ir caureja, viņš sarkst vai bālē, tad tas viss var norādīt uz nepieciešamību pēc ūdens. 

Māmiņa kopā ar ārstu var izlemt par ūdens došanu zīdainim, tas ir labāk kā pieņemt lēmumu patstāvīgi. Dažkārt nav noteikts, ka mazulim nepieciešams tieši ūdens, varbūt, ka tas ir piemēram rehidrons - šķidrums, kas atjauno minerālvielas un ūdens redzerves organismā. 

Latvijas neonatalogu māsu biedrības prezidente Elita Svareniece uzskata, ka mammas piens - tas ir ēdiens un arī dzēriens jaundzimušajam, tādā veidā viņa apstiprina arī krūts ēdināšanas speciālistu viedokli. Un tomēr, ja mazulis atrodas temperatūrā virs 25 grādiem, viņa iesaka bērniņam piedāvāt ūdeni: "Ja bērnam trūkst ūdens, viņš to dzers. Bet ir tādi bērni, kas atsakās no ūdens. Mūsu ziņā ir to piedāvāt, bet nevajag uzstāt uz ūdens dzeršanu." 

Māmiņu Klubs