Svareniece: pirmajos mēnešos ieteicams izvairīties no ķermeņa kopšanas līdzekļiem

09. Jun 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veikalu plaukti ir pārpildīti ar dažādu firmu bērna kosmētiku, kas tā vien aicina iegādāties vienu smaržīgo šampūniņu vai krēmu košajā tūbiņā. Ko par kosmētikas līdzekļu lietošanu saka Elita Svareniece, Veselības zinātņu bakalaurs, sertificēta bērnu māsa, lasi turpinājumā.

"Es esmu par Pasaules Veselības Organizācijas rekomendāciju ievērošanu, kas iesaka pirmos divus mēnešus bērna ādas aprūpei neizmantot ādas kopšanas līdzekļus- ne krēmus, ne losjonus, ne eļļas vai ko citu, ja nav indikāciju un kādu specisiku problēmu, ko būtu diagnosticējis ārsts," jaunajiem vecākiem iesaka Elita Svareniece, Veselības zinātņu bakalaurs, sertificēta bērnu māsa.

Tā kā bērna āda vēl tikai pielāgojas plašajai pasaulei, tai ir liela caursūkšanās iespēja un tā līdzīgi kā sūklis uzsūc visu, ko tai sniedz, tādējādi katru uzklāto krēma vai losjona miligramu varētu salīdzināt, ka mazulis to ir apēdis vai izdzēris. Tieši šī iemesla dēļ līdz pat 2 mēnešu vecumam izvairīties no ķermeņa kopšanas līdzekļu lietošanas.

Tāpat topošajiem un jaunajiem vajadzētu pievērst uzmanību kosmētikas etiķetēm. jo arī bērnu kosmetoloģijas ražotie līdzekļi mēdz saturēt vielas, kas mazulim varētu būt kaitīgas.

Tā kā nav universālu lietu, kas derētu pilnīgi visiem, arī krēms vai kāds cits bērnu ādas kopšanas līdzeklis, tāpēc pirms to lietošanas vajadzētu konsultēties ar sava bērna pediatru vai neonatologu, kas nozīmētu līdzekli, kas būs piemērots tieši konkrētam mazulim.

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Eksperts

Elita Svareniece

Sertificēta bērnu māsa, LMA valdes locekle
Elita Svareniece Vecāku skolā