Raud, tātad izsalcis?

Raud, tātad izsalcis?

02. Nov 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neskaitāmas aptaujas ir parādījušas, ka neskatoties uz to, ka daudzi vecāki lasa forumus un rakstus internetā, žurnālos, lielākajai daļai ļoti daudz nozīmē tieši medicīnas darbinieku viedoklis. Īpaši pirmajās dienās pēc dzemdībām, kad vairāk ir jautājumu, kā atbilžu. 

Aļona pilnībā uzticējās medmāsas viedoklim, par spīti tam, ka jau pirmajā viņas dēliņa apskatē, medmāsa ieteica piebarot mazuli, jo viņasprāt pastāvīgās bērniņa raudas norāda uz to, ka mammai trūkst piena. 

Pēc tam, kad papildus krūts pienam zīdaiņa uzturā tika iekļauts arī mākslīgā piena maisījums, mazulis sāka gulēt vairākas stundas pēc kārtas. 

Mēs lūdzām situāciju komentēt sertificētai krūts ēdināšanas speciālistei Sandrai Lasei

"Ja mazuli piebaro ar mākslīgā piena maisījumu, viņš pārstāj raudāt un iemieg. Visupirms tāpēc, ka maisījuma pārstrādei nepieciešams vairāk spēka, nekā gadījumā, ja bērniņš tiek ēdināts ar krūts pienu. Tas ir, tādā veidā mēs tiekam vaļā no simptoma (raudāšanas), bet tas nepietuvina mūs iemeslu izprašanai.

Ja bērns raud, jo ir izsalcis, tad labāk ir tikt skaidrībā ar to, kāpēc viņam trūkst krūts piena un atrisināt šo problēmu. 

Ja raudāšanas iemesls ir kas cits (kolikas, stress utt.), tad saprātīgāk būtu cīnīties ar šiem raudāšanas iemesliem. 

Tas vai mazulim pietiek piena, ir vislabāk nosakāms ar mazuļa piečurāto autiņbiksīšu skaitu. Ja bērns pirmo trīs dzīves mēnešu laikā čurā aptuveni 15 reizes diennaktī (mainītas tiek 6-8 autiņbiksītes) un kakā vismaz 3 reizes diennaktī,  - piena viņam pietiek, raudāšanas iemesls, tātad, ir cits. 

Mākslīgā piena maisījums - tas ir galējais risinājums, ja patiešām māmiņai trūkst piena. Nepamatota ēdināšana ar piena maisījumu nav nemaz tik nekaitīga, kā dažkārt no malas šķiet,  - mazulim var parādīties alerģiska reakcija, aizcietējumi, regulāra piebarošana ar maisījumu rada māmiņas krūts piena daudzuma samazināšanos". 

Lai Jums izdodas tikties ar labiem speciālistiem!

Māmiņu Klubs