Pirmā ārsta pārbaude bērniņam. Kas ir Apgares skala?

Pirmā ārsta pārbaude bērniņam. Kas ir Apgares skala?

23. May 2018, 11:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas gaidītākais mirklis ir klāt. Dzemdības un pirmā satikšanās. Ja jaunā māmiņa mirklī, kad mazulītis ir nācis pasaulē, jūtas atvieglota un laimīga par piedzīvotu, dzemdību speciālistiem tajā brīdī ir jāveic kāds ļoti svarīgs uzdevums - jānovērtē mazulīša veselības stāvoklis! Dzemdīu speciālisti jau ļoti sen vadās pēc kāda noteikta rādītaju kopuma, ko sauc par Apgares skalu! Tajā ir iekļauti tādi kritēriji, kas ļauj speciālistiem uzreiz saprast kāds ir mazulīša veselības stāvoklis un vajadzības gadījumā reaģēt.

Agares skala ir vērtējums, ko veic pirmajā bērna dzimšanas minūtē, pec tam piektajā. Ja kādi no rādītajiem ir bijuši zemāki par normu, tad atkārtotu vērtējumu veic arī 10 minūtē. 

Bērniņam piedzimstot,  neonatologs nosaka viņa Apgares skaitli. Apgares skala ir objektīva metode ar kuras palīdzību tiek novērtēti pieci svarīgi kritēriji: elpošana, pulss, muskulatūras tonuss, izskats(ādas krāsa), refleksi.

20180523121719-13748.jpg

Sekojošajā tabulā ir sarindoti novērtēšanas kritēriji un  tiem atbilstošie punkti.

 Punkti  Elpošana  Pulss  Pamattonuss   Izskats  Refleksi
 0  nav  Nav sataustāms  šļaugans  Zils, bāls  Nav reakcijas
 1  Sekla, neregulāra  Zems ( zem 100)  Ekstremitātes kustās maz   Ķermenis rozā, ekstremitātes - zilas  Kliedziens
2
Laba, kliedz Pāri 100 Aktīvas kustības Pilnībā rozā Skaļš kliedzien


Par katru pazīmi tiek dots noteiktais punktu skaits – ja kāda pazīme trūkst, tad punkti netiek piešķirti, 1 punkts, ja pazīmes nav izteiktas, 2 punkti, ja tās ir izteiktas. Punktu summa tiek ierakstīta izmeklēšanas protokolā.

Pirmajā pārbaudē bērnu arī nosver, izmēra garumu un galvas apkārtmēru, kā arī tiek izmeklētas nabassaites asinis. To dara, lai noskaidrotu, vai dzemdību laikā mazulis nav cietis no skābekļa bada. Lai novērstu iespējamu iekšējo asiņošanu, mutītē tiek iepilināts K vitamīns.

Maksimālā punktu summa ir 10, ko sastāda novērtējums vienu un  piecas minūtes pēc dzimšanas. Reizēm  apgares mērījums tiek veikts arī 10 minūtes pēc dzimšanas, bet to dara tādā gadījumā, ja kāds no rādītājiem ir bijis zemāks, nekā vajadzētu. 

20180523114240-96964.jpg

Apgares rādītāju noteikšana, mūsdienās jau vairs nesagādā lielus pārdzīvojumus jaunajai māmiņai, jo dzemdību speciālisti šo pārbaudi  var veikt uzreiz pēc dzemdībām, kad mazulītis ir uzlikts uz mammas punča, ļaujot izpulsēt nabassaitei un mammai pirmo reizi iepazīties ar mazulīti, gadījumā, ja dzemdības ir bijušas bez sarežgījumiem un mazulītis ir piedzimis pilnībā iznēsāts, tāds, kurš mammas vēderā sabijis vismaz 37 nedēļas, atbilst normai, ir labi adaptējies.

Ja nekādi sarežģījumi netiek novēroti, mazulītis kopā ar mammu dodas uz pēcdzemdību palātu, vai, ja dzemdības ir notikušas mājās vai mājdzemdību palātā, mazulītis un māmiņa turpina būt kopā!

20180523114354-44471.jpg

Apgares skala ir palīgs ārstiem. Tas ir kā saziņas kods, kas ir saprotams visām iesaistītajām pusēm, lai vajadzības gadījumā, rodoties kādiem srežģījumiem, ārsti uzreiz spētu reaģēt.

 Apgares skalas rādītāji ir labs palīgs ārstiem arī tad, kad jau lielākā vecumā bērniņam parādās kādi attsītības traucējumi. Ārsts, ņemot vērā šos pirmās apskates rezultātus var mēgināt noteikt problēmas cēloņus un arī risinājumus!

Vecākiem nevajadzētu satraukties par to, ja šos novērtējuma ciparus esat aizmirsuši. Ārsti tos parasti arī nejautā, jo jau brīdi pēc dzemdībam, šie skaitļi tiek ierakstīti arī mazulīša kartiņā, tā saucamajā slimības vēsturē, kuru vajadzības gadījumā var apskatīt speciālsitts, kuram šī informācija ir nepieciešama! 

Par skaistiem un neaizmirstamiem pirmajiem kopā būšanas mirkļiem, kopā ar  Hugggies® Elite Soft vismaigākās Huggies® autiņbiksītes, gluži kā māmiņas apskāviens!

20180523121823-69904.jpg

Māmiņu klubs, 2018

23. May 2018, 12:24

Pirmajam dēliņam pēc smagām dzemdībām,kas beidzās ar stangām piedzimstot bija 7, pēc 5 min 8. 2 dienas bija intesīvās terapijas nodaļā.
Otrais dēls dzima ar akūtu ķeizargriezienu. Piedzimstot 8, pēc 5 min 9. 😀