Pašas nepieciešamākās lietiņas bēbītim. Saraksts!

Pašas nepieciešamākās lietiņas bēbītim. Saraksts!

21. Sep 2010, 18:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

 Veikalu plaukti ir pārpildīti, bet jauno vecāku pirktsspēja kļūst arvien mazāka, taču kā jau Māmiņu klubā varam redzēt, daudzas lietas mammas sagatavo pašas savām rokām, tāpat tagad ir izplatīta arī aizņemšanās un samainīšanās.

 

Taču neapšaubāmi mazuļa lieta Nr.1 ir rati!


Māmiņu Klubs nav saticis nevienu mammu (pagaidām!), kas patiešām būtu apmierināta ar sava mazuļa ratiņu izvēli. Var jau būt, ka ideālu ratu nemaz nav, bet viens no populārākajiem modeļiem ir universālie, kombinējamie ratiņi, (3 in 1), kur ir kulba, sēžamrati, kad mazais jau varēs sēdēt un autosēdeklītis.

{smallpic:1}

Diemžēl šie modeļi parasti ir ļoti dārgi (vismaz “labajām firmām”). Piemēram, kāds diezgan populāru zīmolu  ratu izplatītājs mums teica, ka šogad ratus  veikalos nepērk teju nemaz! Ratiņu iegāda pārgājusi uz internetu un no privātiem sludinājumiem.  Taču jāteic, ka nereti aiz privātajiem sludinājumiem arī slēpjas izplatītāji, un tas vienkārši ir veids, kā pievilināt pircējus, kas baidās no veikalu dārgajām cenām.

 

Pirkt jaunus vai lietotus?

 

Var jau pirkt arī lietotus, bet tad labāk no pazīstamiem cilvēkiem un rūpīgi izpētot, vai rati nav bojāti, īpaši kulbas stiprinājuma daļas, jo bojāti rati var pat apdraudēt bērna dzīvību!

 

 Nr.2 – autosēdeklītis!


Ja Tev ir kombinētie rati, tad par to vairs nav jāuztraucas, autosēdeklītis jau ir komplektā, taču bez tā iztikt nevarēs.

{smallpic:2}

 

Daudzi vecāki gan pirmajos dzīves mēnešos bēbīša pārvadāšanai mašīnā izmanto kulbu. Tur gan ir ļoti rūpīgi jāskatās, vai konkrētā ratu modeļa kulba ir paredzēta pārvadāšanai auto, jo ne visas kulbas var ērti un droši piestiprināt ar drošības siksnām.

 

Pirkt jaunu vai aizņemties?

 

Autosēdekļus populāri ir arī aizņemties, jo mazie tik ātri izaug no šiem sēdeklīšiem, ka tiešām – kāpēc gan neizmantot iespēju un nelietot aizlienētu sēdeklīti? Tur gan jāņem vērā ir pats galvenais – drošības aspekts, jo nekur nav garantijas, ka iepriekšējie lietotāji sēdeklīti nebūtu sabojājuši, turklāt, bērni ļoti ātri tos nosmērē un nopleķo.

 

Nr.3 – gultiņa/šūpulītis

 

Bērna pirmajos 2-3 dzīves mēnešos redeļu gultiņa noteikti nav nepieciešama, vismaz, ne obligāti, jo gluži vienkārši mazais tur neguļ! Jaundzimušajam bēbītim vajag siltumu un mīļu, drošu ligzdiņu, kurā vide ir kaut nedaudz pietuvināta tai,  no kurienes viņš tikko nācis.

{smallpic:3}

 

Tāpēc tieši pirmajos dzīves mēnešos ļoti labi noder šūpulīši, kas ir mazāki un mīlīgāki par gultām.

{smallpic:4}

Ļoti jauki un ērti ir Latvijā pītie šūpulīši, tos var pasūtīt pie privātiem pinējiem, maksā ap 40 latu, taču tas ir to vērts, jo gluži labi šādu skaistu ģimenes relikviju var saglabāt nākamiem bērniem un pat mazbērniem.

 

Šūpulīšu pinējus meklējiet pēc sludinājumiem vai gadatirgos, kur pārdod pinumus.

 

Protams, ar laiku redeļu gulta būs nepieciešama, taču ir bērni, kas arī vecāki būdami, atsakās no gulēšanas tajās un viņiem labāk patīk zemās bērnu gultiņas bez redelēm.

 

Ja parēķina, cik tad ilgu laiku bērns var gulēt redeļu gultā, tad tas ir maksimums 1.5 gadi, pēc tam tāpat jāpērk lielāka gulta. Daudzi vecāki tāpēc šo redeļu gultas periodu vienkārši izlaiž, izlīdzoties ar šūpulīti sākumā un mazo, zemo bērnu gultu uzreiz pēc tam.

{smallpic:5}

 

Hm, un ir jau arī bērni, kas guļ pie vecākiem. Par tiem parunāsim citu reizi, bet viņiem neder nekādas gultas, izņemot pie mammas sāniem.

 

Gultas veļa – iesakām iegādāties 2 sedziņas – viena kokvilnas, plānāka, otra – biezāka. Lieti noder arī pašadītie pledi ziemas mēnešos.

 

2 – 3 paladziņus, vislabāk ar gumijotām maliņām, ko ērti aplikt ap matracīti; 2 virspalagus.

 

Lai gan ārsti neiesaka pirmajos dzīves mēnešos lietot spilvenu, tomēr jau ap pusgada vecuma pavisam maziņš, plāns spilventiņš mazulim noderēs.

 

Ir jau jauki, ja bērnistaba ir skaista, tāpēc vecāki iegādājas baldahīnus un apliekamās gultas apmales. Tās ir skaistas lietas, bet ne nepieciešamība, turklāt, tajās sakrājas putekļi un bērniem var rasties alerģiskas reakcijas.

{smallpic:6}

Baldahīnu lieto tikai pirmajos mēnešos, jo vēkāk, kad mazulis jau pats var aizsniegties, viņš var uzraut sev to virsū.

 

Pirkt jaunu vai aizņemties?

 

Gultas veļu un sedziņas noteikti pērc jaunas!

 

Nr.4 – pārtinamā virsma vai galdiņš ar kumodi?

 

Nākamais solis bērnistabas iekārtošanā ir pārtinamais galdiņš ar kumodi – tas ir domāts vecākiem, kam ir lielas dzīvojamās platības un kas neskaita naudu.

{smallpic:8}

 

Protams, dažus mēnešus šāds galdiņš atvieglos dzīvi mammai, jo bēbi jāpārtin ļoti bieži un liekties virs gultas nav ērti mugurai, turklāt kumode zem pārtinamās virsmas noder kompaktai bērnu drēbīšu un autiņbiksīšu uzglabāšanai.

 

Bet, ak vai, cik īsu brīdi skaistais un dārgais pārtinamais galdiņš priecēs jaunos vecākus! Jau 3 – 4 .dzīves mēnesī mazais sāk aktīvi velties un pavisam drīz uz muguras pārtīšanai nebūs noturams, tāpat vajadzēs pāriet uz gultu vai zemākām virsmām, tāpēc mūsu ieteikums, ja vien neplānojat divus bērnus pēc kārtas, izvēlēties lētāko variantu, proti, pārtinamo virsmu.


{smallpic:9}

 

To var uzlikt uz lielāka galda, tikai jāskatās, lai virsma nebeidzas līdz ar galda malu, labāk to novietot galdam pa vidu, lai bērns nevar nokrist.

 

Fizioterapeiti gan iebilst pret šīm šaurajām pārnēsājamām pārtinamām virsmām, jo uzskata, ka tajās bēbim ir pārāk  maz vietas un uz tām nevar veikt vingrojumus, bet vingrošanai ļoti labi noder grīda!

  p>

Pirkt jaunus vai aizņemties?

Droši - aizņemies! Jo abas lietas noderēs pavisam īsu laiku!

 

Nr.5 – tepiķītis vai grīdas sedziņa


Siltam, ne pūkainam, bet kokvilnas tepiķītim gan ir jābūt katrā mājā, kur bēbītim padzīvoties uz grīdas! Tā var būt arī sedziņa, vai lupatu deķītis, kādus kādreiz omītes darināja, bet svarīgi, lai sedziņa ir pietiekami plata un ne pārāk plāna (ne visiem mums mājokļos ir siltinātās grīdas!)

{smallpic:10}

 

Taču uz grīdas un sedziņas bēbis pavadīs diezgan daudz laika tieši sākot no 2. - 3.dzīves mēneša, kad mazo ļoti būtiski sākt likt uz vēderiņa. Dzīvošanās uz vēdera, velšanās uz stingras virsmas ir svarīgi faktori viņa attīstībai.

 

Pirkt jaunas vai aizņemties?


Var gan tā, gan tā, bet vismīļākā būs pašdarināta sedziņa!

 

Nr.6 – kokvilnas autiņi vai paladziņi


Tā kā bēbis pirmajos dzīves mēnešos ļoti daudz atgrūž ēdienu, tad mammai pie rokas vienmēr jābūt kādai tīrai kokvilnas lupatiņai vai marles autiņam. Lielākus paladziņus izmanto arī bēbīša nolikšanai uz dīvāna vai gultas.

 

Tos var iegādāties vismaz kādus 10 gab, jo sākumā tie tiešām noderēs. Kad bēbis beidz atgrūst (ap 3. – 4.mēnesi), lupatiņas var izmantot citiem mērķiem.

 

Pirkt jaunus vai aizņemties?

 

Noteikti pērc jaunus, tie ir higiēnas apsvērumi!

 

Nr.7 – nagu šķērītes

 

Veikalu plauktos varam redzēt skaistus higiēnas priekšmetu komplektus, kuros bēbjiem ir teju vai manikīra cienīgs aprīkojums, taču tikai viena lieta no tām patiešām būs mazajam nepieciešama jau no pirmajām dzīves dienām – proti, nagu šķērītes vai standziņas.

 

Mazulim nadziņi ataug ļoti ātri un tie ir asi, tāpēc, lai mazais sevi nesaskrāpētu, roku nadziņu stāvoklim jāseko līdzi.

Pērc jaunas!

 

Nr.8 – zaru ķemmīte

 

Lai gan bēbīša matiņi vēl ir ļoti plāni un ikdienā tos ķemmēt nav nepieciešams, tomēr ķemmītei jābūt pie rokas, jo pirmajos dzīves mēnešos izplatīta parādība ir piena krevele galvas apvidū.

Ar šo kreveli cīnās tā, kad sasmērē mazuļa galviņu ar eļļu un tad ar ķemmi maigi noloba kreveli nost.

Ķemmīti un bērna kopšanai paredzētos līdzekļus pērc jaunus!

 

Nr.9 – medikamenti

 

Sākumā vajadzēs:

-       pret – koliku pilienus (piemēram, Espumisan, Sab-Simplex), jo kolikas un vēderiņa pūšanās ir visiem zīdaiņiem, tāpēc labāk, lai kāds no šiem medikamentiem ir mājas aptieciņā;

-       jūras ūdeni – lai mitrinātu deguna ģlotādu iesnu gadījumā

-       pretdrudža līdzekli (piemēram, Nurofen sīrupu vai paracetamola svecītes)

-       medicīnisko spirtu un briljantzaļo šķīdumu nabiņas apkopei

-       sterilu vati, marli, vates kociņus

-       sterilu olīveļļu vai zīdaiņu eļļu sausas ādas profilaksei

-       cinka ziedi autiņbiksīšu zonas kopšanai

-       Bepanthen krūšu galiem mammai un ādas iekaisumiem bēbītim

-       Tāpat noderēs Rehidron pulveris, ja nu gadījumā ir smaga caureja.

 

Nr.10 – zobu riņķīši un košļājamās mantiņas


{smallpic:14}

Noderēs jau pavisam drīz, jo pirmie zobi sāk šķilties nereti jau no 3 mēnešu vecuma.

 

Nr.11 – vanniņa

 

Lai gan aizvien populārāka ir zīdaiņa peldināšana lielajā vannā, mazo vanniņu tomēr vajag pirmajiem 2 dzīves mēnešiem, jo no pārāk liela ūdens daudzuma mazais sākumā var nobīties.

{smallpic:16}

Visveselīgāk mazo jau no 2.-3.dzīves mēneša peldināt lielajā vannā, turklāt, kopā ar mammu vai tēti var doties šādā peldē. Mazais arī labāk var izkustināt kājiņas.

 

Ikdienas nomazgāšanai var lietot arī siltu dušas strūkliņu, nav obligāti bērns jāliek vanniņā.

 

Pie vannošanās noderēs arī maksimums, 4 dvielīši - divi lielāki, mīkstie frotē dvieļi, divi mazāki - sejiņai un rociņām.

{smallpic:17}

 

Pirkt jaunu vannu vai aizņemties?

 

Mazo vanniņu droši aizņemies, jo tā noderēs pavisam neilgu laiku!

 

Nr.12 – pakaviņš


Ir 2 veidu pakaviņi – krūts barošanai, ko mammai palikt puslokā zem savas muguras un atbalstot bēbīti. Tas ir platāks un ne tik garš, kā zīdainim paredzētais

Otrs ir zīdaiņa pozicionēšanai paredzētais pakaviņš, ko likt gultiņā vai darbojoties ar bēbīti, koliku profilaksei un attīstošiem vingrinājumiem.

{smallpic:19}

Dažas mammas apvieno šīs abas funkcijas izmantojot tikai vienu pakaviņu, citas izmanto tikai krūts barošanai, citas – atkal tikai bēbīša vajadzībām.

 

Pakaviņus droši aizņemies un mainies ar citām mammām!

 

Nr.13 - Barošanas krēslinš

 

Bez šīs ierīces arī nekādi neiztikt, tikai nav jēgas pirkt dārgu krēsliņu, jo tāpat tas noderēs tikai dažus mēnešus!

{smallpic:23}

 

Pirkt jaunu vai aizņemties?


Labāk jaunu, bet ne dārgu. Labāk koka, mūsu pašu ražotos. Otreizējai lietošanai barošanas krēsliņi nederēs, jo mazie tā tos nolieto un noķēpā, ka tie pēc savas kalpošanas dodas uz atkritumu urnu!

 

Dažādas extra lietas, kas var noderēt, bet varbūt arī nē:


Slingi


Arvien populārāka lieta, taču neder visām mammām – pirmkārt, dēļ dzīvesstila un otrkārt, ne visas mammas atzīst slingu ērtumu.

{smallpic:20}

No vienas puses slings ir laba lieta, ja mamma dzīvo pilsētā, viņai grūti iziet no mājas ar ratiem – tādos gadījumos slings ir neaizstājams, tomēr fizioterapeiti atzīst arī to, ka bērnu slingā nevajadzētu turēt pārāk ilgi.

Pie slinga labajām īpašībām mazulim pierakstām īpašo tuvību un drošības sajūtu esot cieši klāt pie māmiņas.

 

Vibro-sēdeklīši

{smallpic:21}

Dažas mammas atzīst, ka bez šīs lietas nebūtu izturējušas koliku periodu, tas lieti noderējis mazuļa mierināšanā. Tomēr atkal – speciālisti norāda, ka šāda bēbīša likšana sēdeklī, kur viņš tiek sakratīts, neko labu bērnam nedara. Jā, vecākiem ērti, bet bērnu labāk iemācīties mierināt uz rokām, jo jebkurā gadījumā viss, kas viņam kreņķu gadījumā nepieciešams, ir mammas tuvums un mīļums.

 

Pupu maisi

{smallpic:22}

Mīksts maiss, uz kura uzlikt un piesprādzēt bēbīti. Labi noder pirmos 2 dzīves mēnešus, kad mamma darbojas pa māju, un šādā maisā bēbi var viegli pastumt un nolikt sev līdzās. Uz tā ir ērta gulēšana, jo maiss pieņem bēbīša ķermeņa formu. Tas ir arī samērā drošs guļamais, taču tikai pa dienu un tikai vecāku uzraudzībā.

Padārga lieta, der īsu laiku.

 

Papildini šo sarakstu arī Tu!

 

Māmiņu Kluba radio raidījums par šo tēmu, klausies ŠEIT!

http://www.maminuklubs.lv/radio/nepieciesamas-lietas-bebitim-pirmaja-dzives-gada/

 

 

 

28. Dec 2009, 20:53

Man šķiet,ka mazulim pati nepieciešamākā lieta nav rati!!!Bez tiem vismaz vēl nedēļu pēc dzimšanas var iztikt!!!
Daudzas lietas,kas minētas šajā rakstā vispār nav vajadzīgas...nesaprotu,kur raksta autore atradusi šādu sarakstu...

Muuna Muuna 28. Dec 2009, 14:06

Man jau šobrīd mājās stāv barošanas krēsliņš, kurš jau divus radu puikas ir piedzīvojis un pirms vairākiem gadiem un tagad gaida, kad mans sāks sēdēt un ēst arī citas lietas, ne tikai mammas pienu 😉 Peg Perego Prima Pappa - nomazgājām, nopucējām - un ideāli kā jauns. Modelis pat nav mainījies un veikalā cena tāda pati kaut gan radu puikas jau sen lieli un sen kā skolā mācās 😀 Vai nu šī firma ražo izturīgus vai kā, bet krēsliņš ideālā kārtībā. Vienīgais, ka nav dupultā paplāte, kuru būtu ērti noņemt, kad mazais sacūkājas 😀

27. Dec 2009, 14:29

Man būs otrs bērniņš un pārsvarā visas mantas ir labi saglabātas no piermā. gultiņa ar baldahīnu, arī ļoti labs auto sēdeklītis pirku gan pa ļoti dārgu cenu...vanniņa, drēbes gan savas, gan sadotās.Ratus gan nesanāca saglabāt, saplisa, bet esmu jau noskatijusi veikala jaunus tik pat mikstus un parocigus ta lai masinas bagaznieka labi listu ieksa...Man jau ļoti patīk tie šūpulīši, bet tie tik atri janomaina uz gūltiņu ka nav vērts tadu speciāli pirkt, ja nu vienīgi tiešām kāds uzdāvina...Ar pārtinamo galdiņu iztiku biju salikusi no kresliek blakus gultiņai diezgan lielu virsmu un tur arī pārtinu...Barošanas krēsliņš mums izjuka, loti mīļs bija un ļoti patika ņemties par to.Tādus slingus vai ķengursomas neatbalstu...