Kas ir jaundzimušā dzelte?

Kas ir jaundzimušā dzelte?

16. Aug 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zīdaiņu dzelte var būt fizioloģiska – runājot citādāk, normāla? Un ko tad, ja jaundzimušajam ir ne tikai āda, bet arī actiņu baltumi dzelteni?

Jaundzimušo dzeltes veidi

Jaundzimušo dzelte mēdz būt fizioloģiska un pataloģiska. Fizioloģiskā dzelte bez jebkādām pēdām pati no sevis izzūd nelielā laika periodā. Pataloģiskā dzelte rodas dēļ saslimšanām, un bieži vien dēļ tās jaundzimušajam ir nepieciešama pastāvīga medicīniskā kontrole. Iemesli, kuru dēļ jaundzimušajiem ir dzeltena ādas krāsa, acu baltumi, patiesībā ir pat vairāk kā 50.

Un tomēr visizplatītākais iemesls zīdaiņu dzeltei ir fizioloģiskais. Tas ir tāds sākuma stāvoklis, tā nav slimība, un tāpēc ātri pāriet. Tā ir saistīta ar bērniņa vēl nenobriedušajām organisma sistēmām, kas atbild par bilirubīna vielas izdalīšanos.

Pataloģiskā dzelte

Pataloģiskā dzelte visbiežāk parādās pirmo dienu laikā pēc dzimšanas. Nereti pie tam vēl palielinot aknas un acu dziedzerus, urīns iegūst tumšu krāsu, retāk paši no sevis uz jaundzimušā ādas parādās zilumi, un tādi kā asins izplūdumi. Asins analīzes tādā gadījumā uzrāda pastiprinātu eritrocītu krišanos un pat anēmiju. Pataloģiskās dzeltes gadījumā tiek pieaicināti speciālisti.

Mātes un jaundzimušā asins nesaderības (pa grupām) dēļ vai arī rēzus faktoru nesaderības dēļ notiek eritrocītu (hemolīzes) masveida sairšana. Izteikta šāda veida dzelte mēdz būt bieži gadījumos, ja mammai ir 1.grupas asinis, bet bērnam otrās, vai retāk – trešās grupas asinis. Tiek uzskatīts, ka pie katras nākošās grūtniecības paaugstinās tāda veida sarežģījumu risks. Tieši šī iemesla dēļ sievietēm ar negatīvu rēzus faktoru ir ļoti bīstami taisīt abortu.

Eritrocītu sairšana var tikt izsaukta arī dažādu ģenētisku iemeslu dēļ, kā, piemēram, mikrosferocitoze (Minkovas –Šofara anēmija), hemoglobīna struktūras traucējumu dēļ, pašu eritrocītu formas un struktūras pēkšņu izmaiņu dēļ. Arī stāvokļa uzlabošanās laikā, ir iespējama eritrocītu sairšana vai to traucējumi, tādos gadījumos izmanto asins pārliešanu, lai tā kā „atmazgātu” bilirubīnu un antiķermeni, kas izsaucis hemolīzi.

Lielu grupu aizņem dzeltes gadījumi, kad aknas ir kādu vīrusul, baktēriju inficētas. Skaidrs, ka tāda veida dzeltes ārstēšanā bez infekciozā procesa neiztikt. Diemžēl pašlaik ne visām iedzimtām kaitēm ir ārstēšanās metodes. Tas lieku reizi pasvītro nepieciešamību pamatīgi sagatavoties grūtniecībai. Jo īpaši, ja pašiem ir kāda infekcioza saslimšana, lai varētu samazināt gaidāmā bērniņa saslimšanas risku.

Tā saucamās mehāniskās dzeltes gadījumos nepieciešama pat ķirurģiska iejaukšanās (mehāniskā dzelte var būt arī no žults traucējumiem, aizkuņģa dziedzera traucējumu gadījumā, artēzijas gadījumos u.c.)

Hormonālo traucējumu iespaidā arī ir iespējama jaundzimušo dzelte. Tā var gadīties, piemēram, pie hipotireozes – vairogdziedzera aktivitātes pazeminātu funkciju gadījumā.

Nebūdamas speciālistes, mēs nekādi nespēsim saprast visas sīkās pazīmes, lai kaut nedaudz atpazītu kādas konkrētas diagnozes šādā lielā saslimstību grupā, - kā zīdaiņu pataloģiskā dzelte. Ir svarīgi saprast un atpazīt – vai bērnam ir tiešām ilgstoša dzelte, kas prasa obligātu speciālistu uzraudzību, vai arī fizioloģiskā dzelte, kas pati pāriet no sevis nelielā laika posmā pēc dzimšanas. Noteikti ir jāveic asins analīzes, lai noteiktu bilirubīna līmeni mazuļa organismā un asinīs, kā arī jāpārbauda aknu funkciju rādītāji, ja nepieciešama sīkāka izpēte – noteikti jākonsultējas ar ķirurgu vai kādu citu speciālistu, kas varētu precizēt diagnozi un savlaicīgi noteikti ārstēšanās paņēmienus.

Cik ilgi Tavam mazulim bija jaundzimušā dzelte? Vai to kā īpaši "ārstējāt"?

Māmiņu Klubs

Liene Krúza Liene Krúza 16. Aug 2014, 11:04

meitinai nebija 😀 delam bija,bet tikai sejina,neko nevajadzeja darit,slimnica ari neko neteica,tik pamanija bernina g.doks,ka sejina esot loti dzeltena,ta ka parbaudot acs abolus,tie bija normali,nekadus pasakumus r neieteica,pazuda kada 2-3dzives nedela