Kad mazulim tiek noteikta asinsgrupa?

23. Feb 2014, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzreiz pēc bērniņa nākšanas pasaulē speciālisti, kuru aprūpē viņš atrodas, veic ar viņu noteiktas manipulācijas, piemēram, nosver, izmēra utt. Vai arī asins grupas noteikšana šajā sarakstā ir iekļauta?

Kā Māmiņu Klubam pastāstīja Latvijas neonatoloģijas māsu apvienības prezidente  Elita Svareniece, patlaban naudas ekonomijas nolūkā veseliem jaundzimušajiem asins grupu dzemdību iestādē nenosaka, lai gan agrāk tāda prakse bija. 

"Uzskatiet, ka, ja reiz jūsu mazulis ir piedzimis vesels, nepieciešamības ņemt asinis analīzēm - nav. Tādas vajadzīgas tikai tajos gadījumos, kad pastāv risks, ka būs nepieciešama asins pārliešana",  - paskaidro speciāliste. 

Pēc E.Svarenieces vārdiem, ja vecākus ļoti interesē, kāda bērnam ir asinsgrupa, viņi to var uzzināt atsevišķi ambulatoros nosacījumos. 

Ir četras asins grupas:

- pirmā (0)

- otrā (A)

- trešā (B)

- ceturtā (AB)

Pēc Mendeļējeva likuma:

  • vecākiem ar I grupas asinīm būs bērni, kam nav A un B tipa antigēni
  • vecākiem ar I un II – bērni ar attiecīgām asinsgrupām. Tā pati situācija attiecas uz I un III grupām. 
  • cilvēki ar IV asins grupu var tikt pie bērniem ar jebkuru asinsgrupu, izņemot I, neatkarīgi no tā, kāda tipa antigēni ir viņu partnerim.

Iepriekš nenosakāms asins grupas mantojums ir  bērnam, kura vecākiem ir II un III asins grupas. Tādiem bērniem var būt jebkura no četrām asins grupām ar vienādu iespējamību.

Tabulā uzrādīts iespējamības procents mantojamai asins grupai, un tas tiek ņemts no kombinētā aprēķina.

AB0 asins grupu tabula


Blakus nosauktajām grupām ir + zīme vai - zīme. Tas norāda uz rēzusa esamību vai neesamību asinīs, ko apzīmē ar latīņu burtiem Rh.

Rēzus - ir antigēns (olbaltumvielas), kas atrodas uz sarkano asins ķermenīšu (eritrocītu) virsmas. Apmēram 85% eiropeiešu tas ir, attiecīgi, rēzus ir pozitīvs. Pārējiem 15%, kuriem tā nav - rēzus ir negatīvs. 

Rh sistēmas asinsgrupas iespējamais mantojums

bērnam, atkarībā no viņa vecāku asinsgrupas

Rēzus - negatīvs neietekmē bērniņa ieņemšanu.

Pamata sarežģījumi, kas var rasties bērnam, ja viņa rēzus nesakrīt ar māmiņas rēzusu ir:

- anēmija;

- dzelte;

-  Hydrops fetalis.

Starp citu, Japānā pēc asinsgrupas nosaka cilvēka temperamenta iezīmes, viņa saderību ar citiem cilvēkiem un spējas darba jomā. Viņiem tam visam ir apmēram tāda pati nozīme, kā pie mums horoskopu zīmēm. Tiesa, zinātnisku pamatojumu tam visam joprojām nav. 

Neskatoties uz to, katrs japānis zina savu asinsgrupu un visas tās īpašības. Japāņi ļoti brīnās, ja uzzina, ka kāds no ārzemniekiem nezina, kāda ir viņa asinsgrupa. 

Vai tu zini savu asinsgrupu? Kāda asinsgrupa ir tev, tava bērniņa tēvam un tavam bērnam? 

26. Feb 2014, 23:01

Es arī ģā jautāju par meitas asinsgrupu, jo man ir B Rh+ bet tētim ir A Rh+. Kad piedzima meita, viņai asinsgrupu nenoteica, ārste pateica, ka, kad būšot vajadzība, tad noteikšot, jo asinis ņem no vēnas... Mazu bērnu mocīt negribas.
Meitai var būt jebkura no 4 asinsgrupām.

Kurkuleens :) Kurkuleens :) 23. Feb 2014, 11:36

Manam arī uzreiz noteica.Man ir O-,tētim O+,bērnam O-

jolanta.asti jolanta.asti 23. Feb 2014, 09:57

Man un vīram ir A-pozitīvā grupa, bet bērniņam pēc dzimšanas nenoteica