Kā kopt jaundzimušā drēbītes?

17. Jun 2010, 13:06 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tikko piedzimis bērniņš ir tik neaizsargāts! Apkārtējā vide mazo bērnu apdraud ar nemitīgiem baktēriju un mikrobu uzbrukumiem, un zīdainīša āda prasa īpašas rūpes un aizsardzību.Konsultē ārste Irēna Putniņa.

Tas attiecas arī uz pirmajām drēbītēm, ko ņemam līdzi uz dzemdību namu. Bieži vien tās aizņemamies no saviem radiem, draugiem, paziņām vai nopērkam veikalos, taču atcerēsimies, ka tām jābūt rūpīgi izmazgātām, pirms vilkt mugurā! Dzemdību speciālisti uzskata, ka pareizai zīdaiņu drēbīšu sagatavošanai ir īpaša nozīme. Turklāt, zīdaiņa higiēna ietekmē organisma aizsargspējas.

Padomi topošajām māmiņām

Tev jau droši vien ir zināms, ka pirmās bērna drēbītes, ko mazais uzvilks uzreiz pēc piedzimšanas, pirms valkāšanas ir rūpīgi jāizmazgā (arī jaunās!), un jāizgludina. Centies nelietot spēcīgu pulveri, jo bīstamās ķīmiskās vielas viegli iekļūst auduma šķiedrās un tikko dzimušam bērnam var izraisīt alerģisku reakciju. Labāk pirmās drēbītes mazgā ar bērnu drēbēm paredzētu pulveri un lieto to daudz mazākās devās. Veļas mašīnā drēbītes izskalo 2 reizes pēc kārtas, un pēc mazgāšanas izgludini augstā temperatūrā.

Uz dzemdību iestādi ņem līdzi vairākas drēbīšu kārtas, lai viens komplekts sanāktu vienai dienai, jo bērnam drēbes būs pilnībā jānomaina katru dienu un nakti. Iespējams, pats pirmais jaundzimušā drēbīšu izmērs Tavam bērniņam nederēs, vai arī būs lietojams tikai dažas dienas vai nedēļas, tāpēc, drošs paliek nedrošs, pērc nākamo izmēru (vismaz 56-to!).

Jaundzimušā komplektā ietilpst - kokvilnas krekliņš ar cimdiņiem vai aizpogājams krekliņš kopā ar biksītēm (bodijs), rāpulītis, kokvilnas jaciņa un vilnas zeķītes, kā arī plāna cepurīte.

Jaundzimušā drēbīšu kopšana

Lai gan daudzas māmiņas uztraucas par apkārtējās vides iedarbību uz jaundzimušo tomēr jāatceras, ka neviens antiseptisks vai dezinficējošs līdzeklis nepasargās bērnu tik labi, kā mātes piens. Tāpēc zīdaiņu māmiņām par baktērijām tik ļoti nebūtu jāsatraucas, tomēr, tikko bērns sasniedzis 3 mēnešu vecumu, mātes sniegtā imunitāte zūd, un bērna higiēnai jāpievērš īpaša uzmanība, arī drēbīšu kopšanai.

Kā tad pareizi mazgāt jaundzimušā drēbītes? Tas ir pavisam vienkārši! Iemērc tās vēsā ūdenī uz 30 minūtēm, un pēc tam liec veļas mašīnā mazgāties jau siltākā ūdenī. Mērcēšana vēsā ūdenī palīdzēs arī tikt vaļā no traipiem. Uzmanīgi seko, lai drēbītes tiktu rūpīgi izskalotas vairākas reizes. Jā, un vēl kas! Mazgā tās atsevišķi no pieaugušo drēbēm!

Veļas mīkstinātāji un balinātāji gan lai paliek neizmantoti. Bērnu jūtīgajai ādai tie var kaitēt, izsaucot bīstamas alerģijas un ādas iekaisumus. Tāpēc, jo mazāk pulvera, jo labāk!

Hmm, un laikam nebūs taisnība omītēm, ka bērna drēbes jāmazgā ar vecajām labajām veļas ziepēm! Diemžēl tās nebūt nav draudzīgas bērna ādai un arī sabojā drēbītes. Izvēlies bērnu drēbēm piemērotu, videi draudzīgu pulveri, bez pievienotām krāsvielām, smaržvielām un balinātāja. Veikalos to atpazīsi pēc īpašām atzīmēm vai alergologu un dermatologu rekomendācijām. Uzmanīgi seko ieteikumiem uz pulvera iepakojuma, un skaties, vai Tu pulveri nepārdozē. Bērnu drēbju mazgāšanai tas ir nepieciešams ļoti minimālās devās. Turklāt, šodien ir pieejamas tādas veļas mašīnas, kas spēj apģērbu dezinficēt pat bez spēcīgiem ķīmiskiem līdzekļiem.

Ja savam mazulim Tu izmanto auduma autiņus, tad tos gan vajadzētu mazgāt atsevišķi no citām bērnu drēbītēm. Auduma autiņi pirms mazgāšanās jāizskalo zem tekoša ūdens, lai aizskalotu biezo vēdera izeju. Pēc pirmreizējās skalošanas autiņi jāiemērc aukstā ūdenī, nedaudz pievienojot mazgāšanas līdzekli vai balinātāju, kas iznīcinās nevēlamās baktērijas un novērsīs nepatīkamo aromātu. Pēc šīm 2 procedūrām autiņi ir gatavi mazgāšanai veļas mašīnā, augstā temperatūrā. Autiņi jāmazgā katru dienu un tos nedrīkst krāt veļas kastē, lai tajos nesavairotos baktērijas

Un ielāgo - jebkuri jauni autiņi un drēbītes ir jāizmazgā pirms to lietošanas, kā arī rūpīgi jāizžāvē un jāizgludina!

Pastāsti, kā Tu kop sava jaundzimušā mazuļa drēbītes!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

Lasi jaundzimušā māmiņas dienasgrāmatu 100 dienu garumā, padalies ar savu pieredzi, lasi ekspertu atbildes un laimē Huggies Newborn īpašās autiņbiksītēs jaundzimušā kopšanai ar mitruma indikatoru un speciālu izgriezumu nabiņai!

Uzzini, kā Huggies Newborn ar mitruma indikatoru un speciālu izgriezumu nabiņai palīdzēs rūpēs par jaundzimušo bēbīti?