Jaundzimušajam nepieciešamo lietu saraksts apkopots

Jaundzimušajam nepieciešamo lietu saraksts apkopots

15. Aug 2012, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Konkursa uzvarētāja nu ir paziņota un pienāca laiks arī redakcijas interesantajam darbiņam - apkopojām jūsu ieteikumus, lai izveidotu vienotu jaundzimušajam nepieciešamo lietiņu sarakstu!

Ieskaties tajā!

No slimnīcas mājās ar auto braucot, noteikti noderēs - autosēdeklītis, par ko nedrīkst aizmirst, rūpējoties par jaundzimušā drošību!

DRĒBĪTES :

Pareizāk būtu iegadāties apģērbu, kura sastāvā ir dabiski materiāli. Un būtu jāpievērš uzmanība lai apģērbs būtu ērti uzvelkams, kā arī lai uzšuves ar ražotāja zīmolu neberztu mazuļa ādiņu.  Vēl svarīgi būtu pārbaudīt lai vīlītes nebūtu cietas un asas. 

Tātad, kas būtu vajadzīgs?

Kādus 3-5 bodijus ar garām rokām 56.izmēra, vēl 3 62.izmēra un vēlāk jau katrs var iegādāties, skatoties no mazuļa augšanas parametriem.

Kādus 3-5 kostīmiņus (tādus bikses + jaka vienā vai arī rāpulītis  + jaciņa) – ērti lietošanā.

Vienu siltāku adītu komplektiņu

Atbilstošas cepurītes – 3 gb 56.izmēra, 2 62.izmēra.

3 pāri kokvilnas plānie cimdiņi

3 pāri kokvilnas vai frotē zeķītes

Atkarībā no gadalaika, kurā bērniņš nāk pasaulē, jāpiedomā pie silto drēbīšu iegādes!

Māmiņas atzīst - ja visas drēbes tiek pirktas pilnīgi jaunas, rēķinieties,  - tas ir tas, kas apmēram līdz 2-3 gadu vecumam noteikti paņems visvairāk naudiņas no ģimenes budžeta.

GULTAI:

Gulta - šūpulītisgroziņš vai redeļu gultiņaVisilgāk kalpos pārmontējama redeļu gultiņa, tomēr, ja arī mazajam ir izvēlēts šūpulītis vai groziņš, jāņem vērā, ka tas derēs vien līdz apm. 4.-6mēn. vecumam

2 sedziņas - viena kokvilnas, otra- biezāka

2-3 palagi, vislabāk ar gumijotām maliņām, ko ērti aplikt ap matraci

2 pārvalki

Matracis – vislabāk no dabīgiem materiāliem (ar grieķiem un/vai kokosu)

Pakaviņš, lai mazulis justos drošāk – apņemts kā mammas puncītī.

Plēvīte, ko likt zem palaga vai arī vienreiz lietojamie paladziņi, ko var iegādāties aptiekā

Gultas apmalīte – bet to var iegādāties vēlāk, kad mazulis kļūst miegā kustīgāks

CITAS LIETAS

Pārtinamā virsma vai pārtinamais galds, kas varētu atvieglot ikvienas māmiņas ikdienas rūpes par bērniņu.

Kokvilnas autiņi un paladziņi - kopā 10 gab.

Bērnu veļas pulveris – speciālisti iesaka vismaz pirmajos dzīves mēnešos bērna drēbītes mazgāt atsevišķi no pieaugušo drēbītēm ar speciāli tam paredzētiem mazgāšanas līdzekļiem.

Nagu šķērītes ( ar apaļiem galiem) un bērnu nagu knaiblītes.

Bērnu matiņiem paredzēta ķemme (mīkstā birstīte)

Autiņbiksītes – vislabāk pirmā izmēra autiņbiksītes neiegādāties vairāk par 1 iepakojumu.

Mitrās salvetes -  Māmiņas atzīst: būs reizes, kad, pavisam noteikti, var iztikt bez mitrajām salvetēm, bet būs arī reizes, kad bez tām nu nekādi. Salvetes ir lielisks palīgs mazuļa ikdienas aprūpē. Izvēloties salvetes, noteikti jāpievērš uzmanība salvešu sastāvam, tajās nedrīkst būt nekādas smaržvielas, krāsvielas, alkohols, kas kairina bērna jūtīgo ādu.

Līdzeklis ar ko mazgāt bērna drēbītes, kā arī parastās veļas ziepes, kas palīdzēs tikt galā ar grūtāk izmazgājamiem traipiem.

Pudelītes ( lielāka/ mazāka), ko vislabāk tomēr nepieciešamības pēc iegādāties pēc dzemdībām, jo nevar zināt, vai tās noderēs. Ir gadījumi, kad bez tām nevar, un ir māmiņas, kuras pat vairākus mazuļus izaudzinājušas bez tām.

Vate plāksnītēs - noderēs mazuļa actiņu, austiņu, sejiņas apmazgāšanai mājās, pirmajās dzīves nedēļās.

Vates kociņi

Knupītis

Birste pudelīšu, knupja tīrīšanai – ja ir tāda nepieciešamība pēc dzemdībām

Termoss pienam – arī to var iegādāties pēc dzemdībām, noderēs, dodoties ar mazuli pastaigās, vai dodoties izbraukumos. Šī lietiņa var noderēt gan māmiņām, kas baro ar krūti, gan māmiņām, kas bērniņus ēdina ar mākslīgo piena maisījumu.

Kumelītes ( kumelīšu uzlējumam)

RATIEM

Rati - 2 in 1 vai 3 in 1 vislabāk. Kā arī māmiņas piebilst - ja bieži jābraukā ar auto vai sabiedrisko transportu, ratiem nevajadzētu būt platiem, tiem vajadzētu būt ērti un ātri saliekamiem. Ja dzīvojat laukos vai pilsētā, kurā ir visai atšķirīgs ielu segums - vislabāk meklēt ratus ar lieliem, pumpējamiem riteņiem utml.

Pieņemot, ka ratu soma, lietus plēve, moskītu tīkls, kāju pārsegs ratu sporta daļai ir komplektā, der iegādāties atsevišķu matracīti (tieši ratu matracīti), ja ratu kulbā esošais ir ļoti plāns, vai arī tāda vispār nav. Tātad, pirms šī produkta iegādes būtu vēlams izpētīt ratu kulbu.

Kā arī – noderēt var kaut kas ratos ieklājams – autiņš/sedziņa.

VANNOŠANAI

Mazā vanniņa

Lai neslīdētu vanniņā, vēlams iegādāties vannas paklājiņu, bet to var aizvietot arī ar vanniņā ieklātu salocītu dvielīti.

4 dvieļi ( frotē) 2 lielāki/ 2 mazāki

Ūdens termometrs

Bērnu ziepes

Bērnu šķidrās ziepes + šampūniņš – var būt divi vienā variants, kas būs ērtāks, ja tas atradīsies pudelītē ar dozatoru.

Švamme, sūklis

MEDIKAMENTI

Sākumā vajadzēs:

-       pret – koliku pilienus (piemēram, Espumisan, Sab-Simplex, Antiflat, BioGaia, Enterokind, vai kādu citu, ko vislabāk ieteiks ārsts), jo kolikas un vēderiņa pūšanās ir visiem zīdaiņiem, tāpēc labāk, lai kāds no šiem medikamentiem ir mājas aptieciņā;

-       jūras ūdeni – lai mitrinātu deguna ģļotādu iesnu gadījumā HUMER

-       pretdrudža līdzekli (piemēram, Nurofen sīrupu vai paracetamola svecītes)

-       sterilu vati, marli, vates kociņus

-       sterilu olīveļļu vai zīdaiņu eļļu sausas ādas profilaksei

-       cinka ziedi autiņbiksīšu zonas kopšanai, piemēram, ļoti labs ir Sudocrem, ko slimnīcās parasti jaunajām māmiņām uzdāvina.

-       Bepanthen ziede - krūšu galiem mammai un ādas iekaisumiem bēbītim

Māmiņas neiesaka iegādāties daudz un dažādas ziedes, krēmus, smēres mazajam mazuļa dupsītim, jo vislabāk viņš jūtas tomēr pliks un bez nekā..

-       Tāpat noderēs Rehidron pulveris, ja nu gadījumā ir smaga caureja.

 -zīdaiņu termometrs – vislabāk, ja mājās ir gan dzīvsudraba termomentrs, gan digitālais.

VĒL VAR NODERĒT

Pioktanīns – ja mazulim ir spēcīgāk iekaisis dibentiņš, vai, piemēram, mutes dobums.

Likopodija pulveris – arī der ādas iekaisumiem.

Pirmajiem zobiņiem – Kamistad, Calgel, kas mazinās tūkumu un sāpju sajūtas mazuļa mutītē.

Aitādas guļammaiss, ja mazulis nāk pasaulē gada vēsajos mēnešos.

Šūpuļkrēsliņš mazulim – mazuli tajā pa māju var pārvietot, tajā viņš var atlaisties droši snaudā, un, kad būs lielāks, tajā, iespējams, viņš varēs arī rotaļāties. Šī ir lieta, kas atkal mazliet atvieglo māmiņas ikdienas gaitas, jo, darbojoties, piemēram, virtuvē, mamma vienmēr mazuli var paņemt līdzi.

Priekšautiņi - lacītes noderēs, kad mazulis sāks pastiprinātāk siekaloties un vēlāk, kad iepazīsies ar cietāku ēdienu. Mamma var šūt pati. Bet, ja tomēr pērk, iesaku pirkt ar lipeklīšiem, tāda veida aizdares ir ērtākas.

JAUNDZIMUŠĀ MAMMAI

Fenheļa, ķimeņu, kumelīšu tēja – noder ne tikai vispārējai veselības uzturēšanai formā, bet, piemēram, fenheļa tēja mazina gāzu rašanās iespējas mazuļa puncītī, un par ķimeņu tēju māmiņas visbiežāk izšķiras, ja runa ir par piena apjoma palielināšanu, lai gan krūts zīdīšanas laikā svarīgs ir nevis konkrēts šķidrums, bet šķidrums kā tāds.

Krēms krūšu kopšanai – to var aizvietot ar Bepanthen ziedi, kas noderēs arī mazuļa ādas aprūpē

Kvalitatīvs piena pumpītis – par vispopulārāko, drošāko māmiņas atzinušas Philips AVENT piena pumpīti

Krūšturu ieliktnīši

NOTEIKTI VAR NEPIRKT

Māmiņas atzīst - rotaļlietas ir lietas, bez kurām vismaz pirmajā pusgadā noteikti var iztikt, jo katras māmiņas mājās ir tik daudz interesantu, fantastisku lietu, ar ko mazuli var iepazīstināt jau no pirmajām dienām! Sākot no mazām zeķītēm, līdz pat dažādām koka karotēm un bļodām..

Tāpēc iesaka grabuļus vispār pašiem nepirkt. Tos tāpat jums noteikti kāds no raudzību viesiem uzdāvinās, un nav garantijas, ka mazulis būs ieinteresēts ar tiem rotaļāties.

Piekrītot kādai māmiņai, arī mēs sakām – „Protams, būs māmiņas, kas atzīs, ka tomēr arī šajā sarakstā bez šā un tā var iztikt, un tomēr visas šīs lietiņas dzīvi kopā ar bērniem padara ērtāku un viņu aprūpi - vieglāku.”

Lai izdodas iegādāties visu nepieciešamo mazulim un arī sev!

Paldies aktīvajām Māmiņu Kluba māmiņām, kas palīdzēja tapt šim rakstam!

Māmiņu Klubs