Ekspertu viedoklis: Ko izvēlēties jaundzimušajam- ratiņus vai slingu?

Ekspertu viedoklis: Ko izvēlēties jaundzimušajam- ratiņus vai slingu?

25. Jun 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šo jautājumu uzdod daudzi topošie un jaunie vecāki. Ko izvēlēties jaundzimušajam? Atbild Latvijas neonatalogu asociācijas prezidente bērnu māsa Elita Svareniece un fizioterapeite Kristīne Stalidzāne.

Slings tika izdomāts jau daudz agrāk nekā ratiņi un atšķirībā no ratiem, to bija vieglāk nēsāt, ērtāk lietot, uzglabāt un uzturēt.

Lai slings būtu noderīgs, bērnu māsa Elita Svareniece piekrīt tam, ka ir svarīgi, lai slings būtu pareizi sasiets vai uzlikts un bērns tajā būtu ievietots pareizi un tikai pie šādiem nosacījumiem jaundzimušo drīkst likt slingā. Lai izmantotu ratiņus, šādu ierobežojumu nav.

"Slinga mīnuss ir tas,ka vasarā, kad gaisa temperatūra ir plus 25-30 grādi, bērnam slingā ir karsti, tāpēc uzmanīgi jāseko tam, lai mazulis nepākarstu,"iesaka Elita Svareniece. Tāpat jāatceras, ka arī ratiņos mazulis var pārkarst, ja māmiņa labu gribējusi pārāk biezi sasegusi jaundzimušo vai rati ir sakarsuši un nepārtraukti atrodas saulē.

Savukārt fizioterapeite Kristīne Stalidzāne brīdina, ka daži bērni atsakās atrasties slingā un māmiņām jābūt tam gatavām un nevajadzētu pielikt visas pūles, lai ietupinātu bērnu slingā. Bet tiem jaundzimušajiem,kuriem pret slingu iebildumu nav, šūpuļtvēriena pozā atradīsies maksimums divus mēnešus.

Tas ir tāpēc,ka mazulim gribas iepazīties ar apkārtējo pasauli, viņš sāk aktīvi protestēt pret atrašanos slingā. Ja bērnu var iesiet slingā pa diagonāli (bērns netiek vertikalizēts, kamēr viņš pats nesēž), viņu var nēsāt slingā. 

"Kopumā es uzskatu, ka ratiņos bērns jūtas brīvāk un mierīgāk, bet slings tomēr ir vairāk aksesuārs vecāku ērtībai, bet, protams, katram pašam jāizlem, ko un kā darīt," stāsta K.Stalidzāne.

Starp citu, slings un ratiņi var lieliski papildināt viens otru atkarībā no situācijas- galvenais, lai mazulis jūtas ērti un būtu drošībā!

Māmiņu Klubs