Barot mazuli pēc režīma vai pieprasījuma?

Barot mazuli pēc režīma vai pieprasījuma?

21. Feb 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šis ir jautājums, kas ienācis prātā, šķiet, ikvienai māmiņai. Bet kā tad īsti ir? Pakļaut bērnu kādam režīmam vai pakārtoties pašai? Konsultē Māmiņu kluba krūts ēdināšanas eksperte Diāna Zande. 

"Ja es pateiktu vecākiem striktu režīmu, kādā viņiem jāiet uz tualeti, vai viņi to varētu izdarīt? Tā arī ir atbilde uz šo jautājumu," uzskata psiholoģe Diāna Zande.

Kad bērns ir mazs, viņš nevar pakļauties striktam režīmam, ko kāds uzspiež, jo bērni ir dažādi. Ir bērni, kuri modīsies retāk un ēdīs ilgāk, un ir arī tādi, kas ēdīs biežāk, bet īsāku laiku. Tas ir atkarīgs no tik daudz un dažādiem apstākļiem, ka, nerespektējot bērna vēlmes un vajadzības, mēs vienkārši varam nodarīt ļaunumu.

Psiholoģe un krūts ēdināšana Diāna Zande savās nodarbībās allaž vecākiem jautājot, vai vecāku ģimenēs ir piedzimis vidējais bērns, vai kādam no viņiem ir vidējā grūtniecība, vidējā laulība. Nav tāda VIDĒJĀ normālā lieluma, ja runa ir par bērniem, viņu dienas režīmu, ēdināšanu, gulēšanu. Katrs bērns individuāls!

Pirmajos mēnešos, kad mazulītis vēl ir mazs, mēs pētām viņu, viņa ēšanas un gulēšanas režīmu (jā, to var izmantot kā vadlīnijas, bet tas nenozīmē, ka ikdienas bērns būs pakļauts noteiktam "NO- LĪDZ" režīmam), un atceramies, ka ne katra raudāšana ir tāpēc, ka mazulis vēlas ēst.

Bet, ja bērns citādi nav nomierināms, tad, iespējams, bērns būs jāpieliek pie krūts pat vairākas reizes stundā uz pāris minūtēm, jo viņš neprot vēl izzīst pietiekami daudz pieniņa. Būs dienas, kad mazulis pie krūts prasīsies 8 reizes dienā, bet būs dienas, kad viņš var atrasties pie krūts arī 20 reizes, tieši tāpēc mazulītis jācenšas barot tā, kā viņš prasa!

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Vai Tu savu mazuli baroji pēc pieprasījuma vai pēc noteikta režīma?

Uzdod savu jautājumu vai ierosini tēmu rakstiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!