Atradināšana no krūts un mazuļa ēdināšana. Atbildes uz visbiežāk uzdotajiem māmiņu jautājumiem

Atradināšana no krūts un mazuļa ēdināšana. Atbildes uz visbiežāk uzdotajiem māmiņu jautājumiem

26. Sep 2010, 19:09 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lasi māmiņu visbiežāk uzdotos jautājumus par bērniņa ēdināšanu ar pudelīti un krūts ēdināšanas pārtraukšanu! Ja arī Tev ir jautājums, uzdod to, mēģināsim rast atbildi!

 

Ko lietot mātes piena vietā? 

{smallpic:1}

Māmiņa Jana jautā: Manai meitiņai drīz būs deviņi mēneši. Pēc diviem mēnešiem es gribu pārtraukt barot ar krūti. Man ir jautājums - vai 11 mēnešus vecam bērnam ir vēl jādod piena maisījums, vai nepietiek ar parasto ēdienu? Bērnam ir nepanesība no govs piena, tāpēc negaršo piena maisījumi, un pudeli arī negrib ņemt.

 

Atbild Māmiņu Klubs Līdz otrā dzīves gada beigām bērnam jāsaņem adaptēts piena maisījums. Ja bērnu atšķiram no krūts trešajā dzīves gadā, pirmajās trīs četrās nedēļās dodam modificētu pienu, vēlāk normālu pasterizētu pienu. Ja bērns ir jau tik liels, barošana no pudeles nav nepieciešama, mazulim jāmāca dzert no krūzītes. 

 

Krūts barošanas pārtraukšana

 

Māmiņa Inga jautā: Kā atradināt bērnu no krūts barošanas? 

 

Manai meitiņai ir nepilni vienpadsmit mēneši, pamazām sāku atradināt viņu no krūts, tagad mazo baroju tikai naktī, bet kā lai atradina bērniņu no ēšanas naktī? Savā gultiņā viņa paguļ apmēram četras stundas, un tad prasās man blakus, un grib ēst, kaut gan vakarā jau ir kārtīgi paēdusi?

 

Atbild Māmiņu Klubs: Metodes ir dažādas. Vieni to dara, pakāpeniski ierobežojot dienas ēdienreižu skaitu, neļaujot bērnam iemigt pie krūts. Citi to dara strauji. Vissvarīgākais tomēr ir māmiņas lēmums šai jautājumā un saruna ar mazuli, skaidrojot, kas turpmāk notiks - pat tai gadījumā, ja bērniņš ir tikai gadu vecs (bērni saprot daudz vairāk, nekā mums šķiet). Noteikti neiesaku "mēģināt" pārtraukt barot bērnu ar krūti. Šādi "mēģinājumi" visbiežāk beidzas ar tālāku, biežāku bērna barošanu. Pārtraukt barošanu vajadzētu tad, kad lēmums ir "simtprocentīgs".

Šādā vecumā bērni jau vairs neizmanto krūti ēšanai, bet gan kā knupi, un iespēju būt mammas klātbūtnē.

 

Cik ilgi pudele?

 

{smallpic:2}

 

Māmiņa Evija jautā: Cik ilgi bērnam būtu ieteicams dot ēdienu, t.i., pienu un šķidrās putriņas no pudeles?

 

Atbild Māmiņu Klubs: Ja 18. mēnešu vecumā mazulis vēl joprojām sūc pudelīti, pienācis laiks no tās atradināt. Varat izmantot krūzīti ar snīpīti, no kuras saturu nevar izliet. Neļauj bērnam dzert gultiņā, tas apgrūtinās iemigšanu un negatīvi ietekmēs mazuļa zobu stāvokli.

 

Cik daudz bērnam jādzer?

 

Māmiņa Laila jautā: Cik 14 mēnešus vecam bērniņam drīkst dot dzert, ūdeni, tēju kefīru, paniņas, pienu? Cik daudz pa dienu šķidruma bērns var uzņemt, jo bērniņam ir aizpampušas actiņas, citreiz no rītiem, citreiz vakaros pamatīgi.

 

Atbild Māmiņu Klubs: Parasti mazulim nevajag vairāk kā 180 ml ūdens vai sulas dienā (sula jāielej krūzītē). Rūpnieciski ražotās augļu sulas sastāv no cukura un ūdens, tāpēc daudz labāk izmantot svaigus augļus un sulas nesaldināt. Lai dzesētu slāpes, vispiemērotākais ir tīrs, vārīts ūdens. Piens mazulim vajadzīgs ne vairāk kā 720 ml dienā. 

Ja bērnam aizpampst acis, iespējamas nieru problēmas, noteikti konsultējies ģimenes ārstu!

 

Ar ko piebarot?


Māmiņa Jana jautā: Kā un ar ko sākt bērniņu piebarot, cik daudz jādod?


Baroju ar krūti un jūtu, ka manai meitiņai ar to nepietiek, jo viņa pieprasa gandrīz katru stundu ēst. Vienreiz dienā dodu piena putru, vai to var dot vairākas reizes dienā? (meitiņai 6 mēn.)

 

Atbild Māmiņu Klubs:


Kad sāksi bērna ēdienkarti papildināt ar citiem produktiem, lēnām un pakāpeniski pievieno pa vienam produktam. Ievies vienu produktu nedēļā. Tas tev ļaus pārliecināties, vai bērnam nav pret to alerģijas vai paaugstinātas jutības.

 

Alerģiskas reakcijas simptomi parasti parādās kā izsitumi uz vaidziņiem un vietās, kur ādu klāj autiņi. Alerģijas simptomi var būt arī ēdiena atgrūšana vai mīksta vēdera izeja. 

Lielākā daļa zīdaiņu iesāk ēst bērnu putriņas, kas ražotas no vienas šķirnes labības. Visbiežāk tās ir rīsu putras, kas ir viegli sagremojamas. Sajauktas ar mātes pienu, piena aizstājēju vai ūdeni, tās ir labs dzelzs, B grupas vitamīnu un kaloriju avots, kas nepieciešami tavam mazulim. Putriņu samaisi ar atbilstošu šķidruma daudzumu, lai mazulim tās konsistence būtu viegli norijama. Kad būsi izmēģinājusi rīsu putriņas, vari mēģināt piedāvāt mazulim citu putriņu, piem., auzu vai miežu. 

Konsultējies ar ģimenes ārstu par to, kādēļ bērns tik bieži vēlas ēst!

 

Ēšana naktī


Māmiņa Aiga jautā: Ko darīt, ja bērniņš naktī ceļas un ēd vēl gada vecumā? Manam dēliņam nu jau ir palicis gadiņš. Problēma ir tāda, ka pa nakti ceļas pat līdz 4 reizēm. Pirmo reizi viņš padzeras tēju un pārējās reizes dzer pienu. Es nedomāju, ka viņš pa dienu nebūtu kārtīgi paēdis, ēd viņš ļoti labi. Vai tas ir normāli, ka gada vecumā tik bieži pa nakti ēd?

 

Atbild Māmiņu Klubs:


Gada vecumā bērni ņš jau ir pietiekami liels, lai izgulētu visu nakti bez ēšanas, bez tam – naktī gremošanas sistēmai ir jāatpūšas.  Tomēr atradināšana no ēšanas prasa reizēm ilgu un pacietīgu vecāku darbu. Pirmkārt izvērtējiet bērniņa režīmu – cikos viņš ēd pēdējo reizi, cikos iet gulēt, cikos ēd brokastis. Kāda ir svara dinamika. Ja vienu nakts ēšanu esat jau aizstājuši ar tēju, jācenšas arī pārējās reizēs dot tēju vai vēlāk jau knupīti. Sākums būs grūts, bet atcerieties – jo ātrāk atradināsiet mazuli no nakts ēšanas, jo ātrāk varēsiet izgulēties arī paši!

 

Kā barot bērniņu?


Māmiņa Kristīne jautā: Vai barot mazuli ik pēc noteiktām stundām, vai pēc izjūtas? Manai meitiņai 6 mēneši. Sāku pamazām "iepazīstināt" ar biezenīšiem. Vai bērniņu labāk barot "pēc pulksteņa", vai tomēr tad, kad šķiet, ka mazais grib ēst?

 

Atbild Māmiņu Klubs:


Ņemot vērā, ka sākat piebarot bērniņu tikai no sešiem mēnešiem, tad noteikti iepriekš esat barojusi ar krūti. Tad jums arī jāorientējas, kā barojāt mazuli līdz šim – vai pēc pulksteņa, vai pēc pieprasījuma. Protams, ka tik lielu bērniņu barojot ir jāievēro kādas normas, viņš varētu gribēt ēst jau apmēram ik pēc 4 stundām, tomēr nav tā, ka nedrīkst dot ēst ne ātrāk, ne vēlāk. Vissvarīgākais ir ieklausīties bērniņā!

 

Tikai mammas krūts


Māmiņa Inese jautā: Ko darīt, ja bērniņš atsakās no piebarojuma? Manam bērniņam ir 7 mēneši, un tagad ir iestājies tāds periods, ka viņš atsakās ēst „lielo” barību, pat augļu biezenīšus neēd, ne pašas gatavotos, ne burciņās. Esmu izmēģinājusi dažādas receptes, bet nekā – tikai mammas pups! Puika pa nakti ceļas 2 līdz 3 reizes ēst pieniņu, līdz vieniem naktī guļ savā gultiņā, pēc tam negrib vairs viens gulēt.

 

Atbild Māmiņu Klubs:


Bērniņš meklē tuvību un uzmanību no mammas. Varbūt esat sākusi strādāt? Varbūt nesanāk vairs pievērst mazajam tik daudz uzmanības? Galvenais ir nenolaist rokas un turpināt bērnam piedāvāt piebarojumu, censties pārvērst ēšanu par rotaļu, ēst virtuvē, visiem kopā, piedāvāt ēdienu, ko var ēst ar rociņām, piemēram, gabaliņos sagrieztus dārzeņus – likt lietā fantāziju! Lai nakts ēšanas šādā vecumā izbeigtos, bērniņu jāiet mierināt pa nakti tētim vai kādam citam, ne māmiņai, jo mamma smaržo pēc piena, kas tikai rosina apetīti! Var piena vietā piedāvāt tējiņu vai ūdeni.

 

Piena maisījums


Māmiņa Sanda jautā: Cik daudz bērnam var dot piena maisījumu pēc gada vecuma? Cik daudz piena maisījumu jādod gadu vecam bērniņam? Vēl baroju ar krūti. Tā devu 3x dienā - no rīta, pusdienās un vakarā pirms gulētiešanas. Dodu "Similac Gain". Man teica, ka praktiski no pudelītes vairs nevarot dot, jo kaut kā zobiņi bojājoties Kā tad īsti ir pareizi rīkoties?

 

Atbild Māmiņu Klubs:


Ja jūs barojat bērniņu ar krūti, kādēļ vēl papildus dodat piena maisījumu? Uz katra piena maisījuma paciņas ir norādīts, cik daudz ir ieteicams izdzert pieniņu konkrētā vecumā. Pēc tā apmēram varat spriest, cik daudz jums ir pašas pieniņš, un vai ar to nepietiek. Gada vecumā, tiešām, lai neveidotos tā saucamais „pudeļu kariess” un nepareizs sakodiens, bērnam jāsāk mācīt dzert vai nu no mācību krūzītes, salmiņa vai parastās krūzītes, jo bērniņam parasti patīk ilgi viļāt pa muti pudelītes knupīti, grauzt to.

 

Uzdod arī Tu savu jautājumu par mazuļa atradināšanu no krūts un tālāku ēdināšanu šeit pat komentāros!

05. Jan 2010, 12:07

un atradināt tik lielus bērnus- Viesis (bērnam 9mēn) un Viesis (bērnam 2gadi)- to jau var tikai uz pāris naktīm atstājot bērnu tētim. Būs bļaušana divas, max 3 dienas- un gulēt ies bez krūts ēšanas. Tajā vecumā tā jau ir vienīgā iespēja!
Var mēģināt no vakara uztaisīt karstāku maisījumu, ielikt pudeļu termosā- kad sāk prasīt ēst,lai tētim nav jāskrien taisīt. Tad dod to. Pačīkstēs, negulēs, bet vienīgi tā sapratīs, ka vairs nav mamma jāēd!

05. Jan 2010, 12:03

par pudeles barošanu.... bērns man nekad neviļā pudeli pa muti- fiksi izēd un guļ nost. Vai arī tās minūtes ko sliktu zobiem dara???

03. Jan 2010, 23:11

tās snīpkrūzītes ir laba lieta mes ļoti ātri pārgājām no pudelītes uz krūzīti...

03. Jan 2010, 22:36

Alise ir pāris reizes dzēru no krūzītes,vel jau nolīst garām bet viņai patīk šis process😀