10 veidi, kā palīdzēt mazulim koliku laikā

10 veidi, kā palīdzēt mazulim koliku laikā

08. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tavs mazulis raud, kūņojas sāpēs un pievelk kājiņas pie puncīša.. Tādas uzvedības iemesls var būt zarnu kolikas, kas mazuli uztrauc jau pirmajās dzīves nedēļās, un parasti tās pāriet vien ap 3-6 mēnešu vecumu. Retākos gadījumos bērniņus tās moca  līdz pat 8-9 mēnešu vecumam. Un šis periods vecākiem ir kā ļauns murgs. Ko darīt, lai atvieglotu bērniņa stāvokli?

Konsultē pediatre Gerda Lielause.

Viens no iemesliem, kāpēc rodas kolikas, ir pārlieku liela gāzu uzkrāšanās, kas kuņģītī krājas kā putas. Gāzu burbulīši izstaipa kuņģīti un rada bērniņā nemieru, sāpes, protams, arī asaras.

Kā palīdzēt bērniņam?

1. Pirmkārt, jākonsultējas ar bērniņa pediatru. Speciālists ne tikai nozīmēs ārstēšanu, bet dalīsies arī ieteikumos par to, kā profilaktiski izvairīties no kolikām.

2. Nenervozē un nedusmojies bērniņa klātbūtnē, bērniņš jutīs sīkākās tavas garastāvokļa izmaiņas, tavu uztraukumu, un attiecīgi arī reaģēs.

3. Krūts ēdināšanas laikā mammai jāseko līdzi tam, ko viņa ēd, jāierobežo ceptu, asu, konservētu ēdienu patēriņš, tāpat arī jāizvairās no miltu izstrādājumiem un saldumiem. Pilnībā jāizslēdz smēķēšana, alkohola lietošana.

4. Mazulim tavas krūts areola jāsatver pilnībā, un gadījumā, ja baro mazulīti ar pudelīti, parūpējies par to, lai mazulītis kārtīgi satvertu pudeles knupīti, tas palīdzēs izvairīties no gaisa norīšanas ēdienreizes laikā, jo tieši gaisa sarīšanās ir viens no iemesliem, kāpēc kolikas kļūst spēcīgākas.

5. Pēc ēdienreizes paturi mazuli 45 grādu leņķī apmēram 10-15 minūtes - tādā stāvoklī mazulim vieglāk būs atbrīvoties no gaisa, kas norīts ēdienreizes laikā. Sagaidi atraudziņu!

6. Pirms ēdienreizes, tās laikā vai pēc katras ēdienreizes, dod mazulim simetikona preparātu, piemēram, Espumisan® vai kādu citu, ko iesaka tava mazulīša pediatrs.

7. Mazuļa šūpināšana rokās, tāpat arī viņa piekļaušana pie krūts vai pie tava vēdera, arī palīdzēs viņam nomierināties un justies drošībā.

8. Pastāv dažādas kopējās masāžas un mazuļu puncīšu masāžas tehnikas, kas arī var palīdzēt gāzītēm atstāt mazuļa ķermeni. Vērsies pie pediatra, lūdz, lai viņš tev ierāda, kā pareizi veikt masāžu mazulītim.

9. Liec mazulīti pagulēt uz puncīša starp ēdienreizēm, tas stiprinās viņa puncīša muskuļus un ļaus atbrīvoties no gāzītēm.

10. Izmanto siltu autiņu vai dvielīti, ar ko pasildīt mazuļa puncīti, tas palīdzēs atbrīvoties no koliku radītajām sāpēm. Tikai, sildot autiņu vai dvielīti, atceries, ka nedrīkst tādiem mērķiem izmantot neko, kas var izraisīt mazulīša ādas apdegumus!

Māmiņu Klubs