Veselīgs svara zudums pēc dzemdībām

Veselīgs svara zudums pēc dzemdībām

30. Apr 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikam ir maz sieviešu, kuras godīgi, roku liekot uz sirds, teiktu - "Es pēc dzemdībām nevēlos palikt slaidāka, gribu būt tāda, kāda esmu!". Mēs taču visas gribam būt skaistas, sievišķīgas, pievilcīgas.. Bet kas tad ir normāls svara zudums pēc dzemdībām? Un vispār - kā notiek šī atgriešanās agrākajā formā? Par to vairāk rakstā! 

Konsultē fizioterapeite Kristīne Stalīdzāne.

Kad sākt vingrot pēc dzemdībām?

Pašai censties kļūt slaidākai pēc dzemdībām vajadzētu sākt ne ātrāk par 6 nedēļām pēc bērniņa dzimšanas, jo organismam nepieciešams laiks, lai atjaunotos. Ņem vērā, ka pēc bērniņa dzimšanas figūra var mainīties, tāpēc atgriezties iekšējā formā var nebūt viegli. Ja jūti, ka esi gatava fiziskai slodzei, sāc ar vienkāršiem vingrinājumiem, pastaigām, stiepšanos, kas nostiprina muskuļus. Intensīvāku slodzi vēlams izvēlēties ne ātrāk kā jau minētās 6 nedēļas pēc dzemdībām.

Kā droši un veselīgi tievēt pēc dzemdībām?

Barojošs un daudzveidīgs uzturs paātrina organisma atjaunošanos pēc dzemdībām, kā arī, tu būsi nodrošināta ar enerģiju, kas ikvienai jaunajai māmiņai ir akūti nepieciešama. Veselīgu uzturu būtu vēlams ievērot neatkarīgi no tā, vai ēdini mazuli ar krūti vai nē. Te būs daži padomi, kas palīdzēs tev sasniegt vēlamo rezultātu veselīgā veidā:

  • pabrokasto no rīta!;
  • katru dienu ēd vismaz 5 augļu un dārzeņu porcijas;
  • iekļauj savā uzturā šķiedrvielām bagātus produktus, piemēram, pupiņas, pākšaugus;
  • pārliecinies par to, ka tavā uzturā ir ogļhidrāti, piemēram, maize, rīsi un makaroni (vēlams - pilngraudu);
  • ierobežo ceptas pārtikas lietošanu uzturā, tāpat izvairies arī no ātrās ēdināšanas iestāžu piedāvājumiem un trekniem konditorejas izstrādājumiem, neaizmirsti atvadīties arī no gāzētajiem dzērieniem, kas satur daudz tauku un cukura;
  • pieskati arī savu porciju apjomu, nebūs jēgas no veselīga uztura, ja katru reizi tavs šķīvis būs pilnībā aizpildīts ar ēdienu. Ēd nelielas porcijas!.


Neskatoties uz to, ka svara zaudēšana pēc dzemdībām var izrādīties visai grūts uzdevums, tam jāpieiet mērķtiecīgi, uzmanīgi un pakāpeniski. Liekais svars var izraisīt paaugstinātu arteriālo spiedienu un pat gestaciono diabētu nākošās grūtniecībs laikā. Bez tam, palielinās iespējamība, ka nākošais bērniņš būs liels svarā.

Ko darīt, ja ēdinu mazuli ar krūti?

Ja baro mazuli ar krūti, tev vajadzēs vairāk kaloriju, nekā mammām, kas ēdina bērniņus ar pudelīti. Tavs organisms tērē vairāk enerģijas piena izstrādei, ik dienu tev vajadzēs papildus 330 kaloriju. Jebkurā gadījumā, papildus enerģija tiks iegūta no tavām tauku rezervēm. Tas nozīmē, ka ēdināšana ar krūti arī tev var palīdzēt ātrāk atbrīvoties no liekā svara. Tāds svara zaudēšanas veids ir drošs un neietekmē arī piena veidošanās daudzumu.

Kad es beidzot būšu formā?

Ja pirms grūtniecības un grūtniecības laikā ēdi veselīgi, tev var būt nepieciešami vien daži mēneši, lai atjaunotu savas uztura rezerves, ko organisms patērējis mazuļa augšanai un attīstībai tavā puncītī.

Savukārt, ja tavs uzturs nav bijis diez ko veselīgs gan pirms grūtniecības, gan grūtniecības laikā, piemēram, toksikozes dēļ, organismam jādod vairāk laika, lai tas atjaunotos. Paiet var pat gads un vairāk, līdz atkal būsi formā. Process var ievilkties, pat, ja TAGAD ēd veselīgi. Atceries, ka organisms nupat kā bijis pakļauts spēcīgai spriedzei, tas zaudējis daudz enerģijas un barības vielu. Dod tam tieši tik daudz laika, cik viņam nepieciešams, lai tava forma atjaunotos!

Māmiņu Klubs