Vecmātes Baibas Zelkas ieteikumi, lai sagatavotos dzemdībām

Vecmātes Baibas Zelkas ieteikumi, lai sagatavotos dzemdībām

01. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Baiba Zelka ur vecmāte, kura labprāt dodas mājvizītēs pie jaunajām māmiņām, kad pasaulē ir nācis mazulis, taču Baibai mēs arī varam uzdot jautājumus un saņemt atbildes par visu, kas saistīts ar gatavošanos dzemdībām, pašu dzemdību procesu un vēl kādu brīdi pēc bērniņa piedzimšanas.

Konsultē Māmiņu Kluba Vecāku skolas vecmāte Baiba Zelka.

Noskaidro, vai konkrētā dzemdību iestāde piedāvā apskatīt dzemdību vietu. Ne visas dzemdību iestādes piedāvā dzīvē apskatīt dzemdību vietu kā ekskursiju. Piemēram, Rīgas Dzemdību nams jau pēdējos 5 gadus piedāvā virtuālu ekskursiju. Citās dzemdību iestādēs gan ir iespēja viesoties un telpas aplūkot, taču vienmēr pirms tam ir jāsazinās ar nolūkoto dzemdību vietu, lai pārliecinātos, vai patiesi tā ir.

Apmeklē dzemdību kursus, lai noskaidrotu visas atbildes uz saviem jautājumiem. Ir topošie vecāki, kas apmeklē dzemdību sagatavošanas grupas kursus un lekcijas jaunajiem vecākiem. Ir vecāki, kas saka, ka šādi kursi nav vajadzīgi. Baiba ir viena no Māmiņu Kluba Vecāku skolas vecmātēm, kas palīdz topošajiem vecākiem sagatavoties dzemdībām, jo esot tik ciešā saiknē ar mazuļa piedzimšanu, viņa ļoti jūt vai dzmedību procesā topošie vecāki saprot, kas ar viņiem notiek.

Vecāki, apmeklējot šādus kursus, iegūst atbildes uz saviem jautājumiem, kas nāk no zinošiem speciālistiem, tāpat ir iespējams satikt līdzīga termiņa topošos vecākus un nereti izveidojas pat draudzība.

Sastādi dzemdību plānu. Dzemdību plāns kādam veidojas galvā, kāds saliek internetā, vēl kāds izklāsta uz papīra, bet ir lietas, ko dzemdību plānā vajadzētu iekļaut:

  • Izvēlamies dzemdību vietu. Vai tā būs tuvākā dzemdību iestāde, varbūt plānots bērniņu laist pasaulē mājās, vēl iespējams braukt uz citu pilsētu, kur topošie vecāki pirmo reizi satiksies ar mazulīti.
  • Saprotam, kas būs mūsu atbalsta persona dzedmībās. Pašreiz ir ļoti daudz dažādas iespējas, ar ko pasaulē laist mazulīti- ārsts, vecmāte, dūla, partneris, mamma, māsa, draudzene. Personālu klāsts tiešām var būt ļoti plašs.
  • Izvēlamies transportu, ar kuru nokļūsim dzemdību vietā. Arī šajā gadījumā ir vairākas opcijas- personīgais transports, taksometrs, ātrā medicīniskā palīdzība.
  • Aprakstām savu dzemdību veidu un mūsu attieksmi pret atsāpināšanu. Ja mums ir kādas vēlmes, saistībā ar bērniņa piedzimšanas procesu, to noteikti rakstām dzemdību plānā un, ierodoties dzemdību vietā, izrunājam ar vecmāti.
  • Pieņemam lēmumu slēgt vai neslēgt līgumu ar dzemdību speciālistiem.
  • Dzemdību somai jābūt sakārtotai līdz 37.grūtniecības nedēļai. Ļoti svarīgi ir tikt pie saraksta ar dzemdībās un pēcdzemdību periodā nepieciešamajām lietām, lai zinātu, ko likt dzemdību somā, kurai jābūt sakārtotai, kad būsim sasniegušas 37.grūtniecības nedēļu.
  • Izveidojam savu ideālo dzemdību aprakstu, tomēr neaizmirstam par plānu B – kā jutīsimies un rīkosimies, ja būs nepieciešams ķeizargrieziens. Tāpat mēs varam aprakstīt savas dzemdības, vadoties pēc sajūtām un emocijām – kurā diennakts laikā, lai tas notiek, kā topošā māmiņa jutīsies un kā pārdzīvos kontrakcijas.

Sastādot dzemdību plānu, mums noteikti taps skaidrāka vīzija par to, cik daudz vēl uzdevumu jāpaveic līdz bērniņa piedzimšanai. Taču noteikti atceramies, ka mums ir iespēja lūgt padomu vecmātei arī tad, kad bērniņš būs piedzimis, lai mēs justos drošas un par savu rīcību pārliecinātas mammas.

Māmiņu Klubs

 DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSI MĀMIŅU KLUBA VECĀKU SKOLĀ->>>