Topošā tēta palīdzība kontrakciju laikā

Topošā tēta palīdzība kontrakciju laikā

10. Aug 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdību sākuma posmā dzemdes kakls kontrakciju ietekmē pamazām atveras, gatavojoties laist bērniņu ārā. Topošajam tētim būtu jābūt tam gatavam, ka tas var prasīt ne mazums laika: līdz pat 10-14 stundām sievietei, kas  gaida pirmo mazuli, un 6-8 stundas māmiņai ar "pieredzi". Parasti šī perioda daļa paiet gatavojoties došanās brīdim uz dzemdību iestādi, viss notiek samērā viegli, jo pirmās kontrakcijas ilgst vien 15-20 sekundes ar intervālu 15-20 minūtes.

Uz brīdi, kad topošā māmiņa nokļūst ārstu uzraudzībā, dzemdes saraušanās ir jau biežāka un izteiktāka. Lai mazinātu nepatīkamās sajūtas, ar ārstu atļauju var:  staigāt, gulēt, sēdēt jebkurā ērtā pozā, iet vannā vai dušā. Un partnera uzdevums ir sekot līdzi visām sievietes sajūtām un vēlmēm.

Aktīva darbība dzemdību laikā ne tikai samazina sāpes, bet arī palīdz bērniņam vieglāk tikt cauri dzemdību ceļiem. Mamma intuitīvi parasti izvēlas to pozu, kurā mazuļa galviņa virzīsies vajadzīgajā virzienā un mazāk spiedīs mammai, samazinot sāpes. Meklējot optimālo stāvokli vīrieša palīdzība būs neaizvietojama. Sieviete var karāties vīram kaklā, saliekties, pieturoties pie viņa, var kustēties kā dejā un grozīt gurnus. Vīrietis var tajā laikā maigi masēt sievietes vēderiņu pulksteņrādītāja virzienā. Sieviete var arī mesties četrāpus un lūgt vīrietim masāžu. Ja sieviete vēlas apgulties, partneris var piepacelt viņai kājas vai vienu no tām, ja sieviete guļ uz sāniem. Daudzām topošajām mamm'm kontrakciju laikā palīdz lielā vingrošanas bumba. Sēžot uz tās var mazliet kā palēkties, izgrozīt gurnus, un ar partnera palīdzību bumbai var uzgulties ar krūtīm vai muguras augšējo daļu, atsābinot jostasvietu.

Vēl viena efektīva atsāpināšanas metode ir muguras masāža. Vīrs var masēt sievai muguru - ar plaukstām, ar pirkstu galiem pulksteņrādītāja virzienā, sākot no plecu zonas, pēc tam var laisties lejup pa mugurkaulu virzienā uz jostasvietu. Vēl viens variants - ar pirkstu galiņiem tā kā uzsist pa sāpīgajām vietām vai uzspiest ar dūrēm krustu rajonā. Tiesa, būs sievietes, kam pieskārieni pie jostasvietas šķitīs nepatīkami. Masēt var arī vēderu, viegli to glāstot ar abu roku pirkstu galiem augšup un lejup, sākot no vēdera vidusdaļas, un pēc tam nesteidzīgi virzoties sānos uz augšu.

Kontrakciju laikā un laikā, kad topošā māmiņa jau spiež ārā bērniņu, svarīgi ir pareizi elpot. Vīrietim šajā procesā ir liela loma, viņš var sekot tam, lai māmiņai nenojuktu ritms. Elpošanas vingrinājumi smazina nepatīkamās sajūtas, pārslēdz sievietes uzmanību, bet, pats galvenais - ir labāka skābekļa cirkulācija asinīs. Princiops ir vienkāršs: jūtot, ka tuvojas kontrakcija, dziļi jāievelk elpa, kontrakcijas laikā - jāelpo biežāk un virspusēji kā sunītim, kontrakcijas beigās  - dziļa ieelap un izelpa. Pēc tam jācenšas atslābināties un atpūsties līdz nākamajai kontrakcijai. Šajā aikā topošais tētis var aktīvi elpot kopā ar māmiņu, atbalstot viņu ar savu piemēru, bet tai pat laikā neuzstājot, ļaujot viņai intuitīvi izvēlēties savu, sev ērtāko elpošanas veidu. Starp citu, pārtraukumos starp kontrakcijām arī vīrietim būtu jāizmanto izdevība un jāatvelk elpa, lai pataupītu savus spēkus: emocionālās un fiziskās rezerves jātaupa pašam saspringtākajam brīdim - bērniņa izspiešanas brīdim.

Uz pirmā perioda beigām dzemdes kakls pakāpeniski atveras līdz 10cm. Kontrakcijas kļūst sāpīgākas, tās atkārtojas ik pēc 1-2 minūtēm un ilgst 60-90 sekundes. Ar pilna atvēruma tuvošanos sievietei var nākt arī sajūta, ka gribas spiest, bet to darīt pagaidām ir par agru. Protams, katrs gadījums ir individuāls, un te nu jāklausa vecmātes norādēm. Lai noturētu vēlmi spiest, jāelpo sekli un īsi, bet vīrs var atvēsināt sievas seju ar mitro salveti vai ūdeni - apslakot viņas lūpas. Uz šo laiku sievietes parasti jau nogurst un kļūst nemierīgas. Ļoti svarīgi, lai vīrietis maksimāli savāktos, būtu mierīgs, kaut vai ārēji un burtiski sprāgtu no pozitīvām emocijām. Pozitīva nostāja, vārdi sievai - "tev viss izdodas, malacis", "mēs kopā varam", un atgādinājums - "es tevi ļoti mīlu" būs tas, kas sievietei vajadzīgs šajā grūtajā brīdī. Un tikai tuvs cilvēks sievietei, kas dzemdē, var sniegt to siltuma, dvēseliskuma un maiguma sajūtu, kas palīdzēs viņai atbrīvoties no nedrošības un uztraukuma. To nespēj nodrošināt neviens, pat pats profesionālākais ārsts.

Māmiņu Klubs