ŠOKĒJOŠI: smēķējošas grūtnieces Igaunijā,iespējams, liks cietumā!

ŠOKĒJOŠI: smēķējošas grūtnieces Igaunijā,iespējams, liks cietumā!

04. Sep 2013, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Projekts Igaunijā ir izstrādāts, lai aizsargātu vēl nedzimušos bērniņus un cīnītos ar mātēm, kuras apzināti bojā savu un bērniņa veselību.

Valdība izstrādā projektu saskaņā ar kuru tiks noteikts sods par fizisku kaitējumu auglim topošās māmiņas vēderā. Kriminālkodeksā tiks noteikts, ka, ja sieviete smēķēs un tiks nodarināts kaitējums mazulim puncī, tad šo sievieti varēs sodīt līdz 5 gadiem cietumā vai naudas sodu  no 96 līdz € 1600.

Tieslietu ministrija un Tanels Kalmets, kriminālprocesu pakalpojumu konsultants, atzina, ka šī likuma mērķis ir aizsargāt augļa veselību. Kā uzsvēra Kalmets- bezrūpība un nezināšana tiks izslēgtas un uzsvars tiks likts uz topošo māmiņu izglītošanu.

Grēteles Lee, emmedeklubi.ee vadītājas, 2 bērnu māmiņas, komentārs:

Es neesmu pārliecināta, cik labs sods varētu būt cietums topošajām māmiņām, bet es piekrītu, ka sods kādā apmērā būtu vajadzīgs. Es neredzu īpašu atšķirību starp iesišanu bērnam vai sniegt bērnam kaut ko neveselīgu, kamēr viņš vēl nemaz nav piedzimis un kamēr mazulītis ir dzemdē un vēl tikai attīstās. Gan tiešs, gan netiešs kaitējums ir un paliek kaitējums. Tieši tāpēc es pilnībā piekrītu tam, ka sieviete, kura gaidību laikā smēķē, tiks sodīta.

Tā kā es esmu smēķējusi pirms bērnu ieņemšanas, es zinu, ka nav neiespējami atmest. Ja vien ir patiesa vēlme to darīt. Es nekad neesmu smēķējusi grūtniecības laikā vai barojot mazulīti ar krūti, jo bērns ir daudz kas svarīgāks par smēķēšanu! Es nezinu par to, cik cietumā sievietēm būtu ērti, bet zinu noteikti- sodam būtu jābūt! 

Avots: m.epl.ee

Ko jūs domājat par šādu soda mēru?