Praktiski padomi par brīdi no dzemdību sākšanās līdz bērniņa piedzimšanai

Praktiski padomi par brīdi no dzemdību sākšanās līdz bērniņa piedzimšanai

21. Jul 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas brīdis ir klāt - sākušās kontrakcijas un līdz mirklim, kad varēsi turēt rokās savu bērniņu, ir pavisam tuvu. Ko jāatceras šajā brīdī, konsultē vecmāte Inese Kampusa.

Viltus kontrakcijas, vai tomēr īstās?

Ir trīs lietas, kurām vajadzētu pievērst uzmanību, lai varētu atšķirt viltus kontrakcijas no īstajām. Pirmkārt, īstās kontrakcijas ir regulāras un tās nepāriet, taču viltus kontrakcijas ir neregulāras un pēc kāda laiciņa tās pāriet – tās ir īslaicīgas (ilgst aptuveni divas stundas). Sajūtas pie viltus kontrakcijām varētu būt kā pie menstruācijām – vilkšanas sajūta, kuru, iespējams, šodien jūtam, taču rīt un parīt šī sajūta jau mūs ir pametusi. 

Lai pārbaudītu, vai kontrakcijas ir īstas, grūtniece var ieiet dušā vai vannā un, ja kontrakcijas ir īstas, tās mazliet atslābst, taču visu laiku turpinās, savukārt viltus kontrakcijas nomierinās un, iznākot no dušas vai vannas, vairs neatkārtojas. Arī esot darbībā, staigājot vai nodarbinot sevi, viltus kontrakcijas pazūd. 

Vēl viens veids, kā mēs droši varam atšķirt viltus kontrakcijas no īstajām, ir iedzerot divas NoSpa tabletes – sāpes pāriet, tad šīs kontrakcijas ir viltus trauksme. Pie īstajām kontrakcijām sāpes nepāries. Sāpes gan, protams, var uz brīdi pieklust, taču pēc kāda laiciņa tās atkal atjaunosies. 

Rīcība ūdeņu noiešanas gadījumā

Ja ir noslēgts līgums, tad, protams, sazvanāmies ar savu ārstu vai vecmāti un izstāstām notiekošo un, kas instruēs par tālākajiem soļiem. Otrkārt, jāņem vērā, kā sācies process - vai iesākumā nogājuši ūdeņi, vai arī pirmās bijušas regulāras kontrakcijas. Ja ir sākušās regulāras kontrakcijas, starp kurām ir piecas līdz septiņas minūtes vismaz stundas garumā, tad šis būtu tas ieteicamais laiks, kad doties uz slimnīcu. Savukārt, ja ir nogājuši augļa ūdeņi, jānovērtē, kādā krāsā tie ir – ja gaiši, tad nav iemesla satraukumam, un mēs varam mierīgi sēdēt mājās un gaidīt, kad sāksies kontrakcijas.

Vēl viena būtiska lieta, ko būtu jāzina, ir BGS analīzes rezultāts. Tas ir uzsējums, ko veic no maksts 36.-37. grūtniecības nedēļā un tā rezultāts var ietekmēt laiku, kad mums ir jādodas uz stacionāru. Ja analīžu rezultāti ir pozitīvi, tad mammai būs nepieciešams ievadīt antibiotikas, taču nav pamata satraukumam. Antibiotikas mammai tiks dotas ik pēc četrām stundām, lai tās attīrītu dzemdību ceļus un mazulis, virzoties pa dzemdību ceļiem, nesaskartos ar šo infekciju.

Rīcība pirms došanās uz dzemdību iestādi

Jo ātrāk mēs saprotam, ka dzemdības tiešām ir sākušās, jo labāk. Mammai ir nepieciešams pagulēt un atpūsties, lai sakrātu spēkus, kas pēc tam būs nepieciešami, lai piedzemdētu mazuli. Pirmais periods dzemdību laikā ir atvēršanās periods, kas prasa laiku, jo dzemdes kakls lēnām atveras, kas stundā varētu būt aptuveni centimetrs. Tas, kas paņems visvairāk mūsu enerģiju un spēku, ir tieši izstumšanas periods.  Tieši tādēļ tajā laika posmā, kuru pavadām mājās, mums ir būtiski atpūsties un sagādāt to enerģiju, kas mums būs nepieciešama tieši uz pašām dzemdību beigām. 

Mamma var palikt mājās tik ilgi, kamēr viņa jūtas labi un spēj sevi kontrolēt. Tiklīdz viņa vairs nejūtas labi, ir īstais brīdis, kad ir jākāpj iekšā mašīnā un jādodas uz slimnīcu. Vajadzētu ņemt vērā arī laika posmu, kas tiks pavadīts ceļā uz slimnīcu. Tātad – ja dzīvojam tālu un grūtniece sāk just, ka paliek arvien grūtāk un sliktāk, tad vajadzētu jau laicīgi doties ceļā uz izvēlēto dzemdību namu. 

Draugu un radu ciemošanās – raudzībās uz slimnīcu

Tas, vai draugu un radu ciemošanās uzreiz pēc dzemdībām ir īstā izvēle, uz katru attiecas ļoti individuāli. Protams, ir arī vairāki faktori, kas varētu ietekmēt māmiņas vēlmi satikt tuviniekus un draugus, kā piemēram, dzemdību norise un māmiņas pašsajūta, ko arī tuviniekiem un draugiem vajadzētu respektēt. 

Jaunajiem vecākiem ar apmeklētāju pieņemšanu vajadzētu būt piesardzīgiem, vēl jo vairāk tagad, kad sācies gripas periods. Ja kādam no draugiem vai radiem ir klepus, vai arī viņš ir saaukstējies, vislabāk būtu vienoties, ka šis cilvēks viesos nāk tad, kad ir izveseļojies.

Ir tik ļoti svarīgi, lai, ciemiņiem dzemdību ienākot nodaļā, ir novilktas virsdrēbes un uzvilktas bahilas vai arī līdzpaņemtie maiņas apavi.

Ja tomēr māmiņa ir gatava uzņemt viesus, tad galvenais būtu, lai visi ciemiņi neatnāk vienā laikā, jo telpa, kurā atradīsies jaunā māmiņa ar mazuli, tomēr ir samērā maza un, visiem sanākot vienā barā, mammai tas var radīt neērtības. Ir ļoti svarīgi, lai ciemiņi respektētu mammu un viņas vēlmes, jo īpaši šajā brīdī, kad viņai tik ļoti ir nepieciešama atpūta. 

Vislabākais laiks, kad uzņemt draugus un radus raudzībās, ir brīdis, kad mammai ir atguvusi spēkus un adaptējusies jaunajā situācijā.

Ieteikumi, lai pēc dzemdībām mammai pēc iespējas mazāk sāpētu

Lielisks veids, kā mammai samazināt sāpes, piemēram, dodoties mājās pēc dzemdībām, ir uz sēdekļa novietojot piepūstu peldriņķi, lai starpene neskartos klāt sēdeklim. Šādā veidā, jo īpaši tad, ja mammai dzemdību laikā ir radušies plīsumi, vai ir tikušas veiktas citas manipulācijas, lai vieglāk varētu piedzemdēt mazuli, mammai būs vieglāk nosēdēt. 

Ieteikumi jaunajai ģimenei, ierodoties mājās pēc dzemdībām

Bieži vien jaunajai ģimenei ierodoties mājas pēc dzemdībām, vecāki savā starpā, tā vietā, lai runātu normālā balss tonī, sāk sačukstēties.  Staigāšana uz pirkstgaliem, sačukstēšanās ne mazulim, ne arī pašiem vecākiem nenāks par labu. Tas tikai veicinās mazuļa pamošanos vai pat nobīšanos ik reizi, kad izcelsies kāds troksnis vai pat kāds nedaudz skaļāk ierunāsies. Vecākiem vajadzētu vadīties pēc sava ierastā ritma. 

Otrais ieteikums, ko vajadzētu jaunajām ģimenēm ņemt vērā, ir lietderīga laiku izmantošana un pienākumu sadale starp abiem vecākiem – balansa iegūšana, jo ne tikai mamma ir atbildīga par bērniņu, bet arī tētis. 

Kad mazulis guļ, arī mammai ir ieteicams pagulēt, taču, kad mazulis ir pamodies, tad arī mamma ir nomodā. Iespējams, abiem vecākiem ir jāsadala naktis, kad kurš ceļas un rūpējas par mazuli, piemēram, viens vecāks mazuli skata pirmo nakts pusi, savukārt otrs vecāks ceļas un iet raudzīt mazuli otrajā nakts pusē. Abiem vecākiem nevajadzētu celties augšā katru reizi, kad mazulis ieraudas, jo tādā gadījumā no rīta neizgulējušies būs abi vecāki.

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā