Pieci grūtnieču tipi. Kurš no tiem esi tu?

Pieci grūtnieču tipi. Kurš no tiem esi tu?

31. Aug 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pat ļoti gaidīta grūtniecība par būt īsts pārbaudījums ģimenei, ja topošā māmiņa ir ļoti emocionāla, dažkārt, iespējams, pat depresīva. 

Nereti dzirdēts, ka psihologi mēdz cilvēkus iedalīt dažādos tipos, piemēram, holēriķos, melanholiķos u.tml, un, izrādās, arī grūtnieces nav izņēmums. Speciālisti noteikuši piecus galvenos grūtnieču tipus, vadoties no viņu attieksmes pret sevi un gaidāmo mazuli. Iepazīsties ar šo iedalījumu un pārdomā, pie kura no tiem pieskaiti sevi!

1.tips jeb eiforiskais tips. Šīs sievietes ir ļoti lepnas par savu grūtniecību, tāpēc šo vēsti steidz paziņot it visiem – radiem, kolēģiem un citiem līdzcilvēkiem – pat īsti nesagaidot brīdi, kad būs ieskrējies grūtniecības pirmais trimestris. Šīs sievietes ļoti labprāt izbauda visas privilēģijas, kuras viņām sniedz jaunais statuss, un dažkārt pat ir neapmierinātas, ka saņem pārāk maz uzmanības no apkārtējiem. Tādējādi partnerim dažkārt var būt pat ļoti apgrūtinoši uzminēt visas topošās māmiņas iegribas. Neskatoties uz zināmo apsēstību ar savu īpašo stāvokli, var būt reizes, kad sieviete ir tik ļoti pārņemta ar savu jauno statusu, ka pret ārstu ieteikumiem izturas ar zināmu vieglprātību un tos pat ignorē.

2.tips ir īsts zelta vidusceļš. Šī topošā māmiņa visu grūtniecības laiku ir mierīga, harmoniska, ievēro visus ārstu ieteikumus. Viņa laicīgi veic visas nepieciešamās veselības pārbaudes un savu grūtniecību neuztver kā lielāko varoņdarbu, par kuru apkārtējiem viņa būtu jānēsā uz rokām. Šī topošā māmiņa plāno grūtniecību, mierīgi pieņem jauno situāciju un bez pārmērīga stresa gatavojas veselīgām dzemdībām.

3.tips jeb depresīvais tips ir viens no bīstamākajiem tipiem gan pāra attiecībām, gan mazuļa veselībai. Šī topošā māmiņa spēj saskatīt tikai negatīvās vēstis, pastāvīgi atrodas nomāktā stāvoklī. Viņa sevi uzskata par resnu, neglītu, bieži uzskata, ka partneris par viņu zaudējis interesi. Šāda nomāktība nomāc partneri un citus līdzcilvēkus, tāpēc gluži loģiski, ka cilvēki cenšas izvairīties no saskarsmes ar viņu. Ja topošā māmiņa ir depresīva, partnerim jābūt pacietīgam, jāizrāda mīlestība un maigums, taču sarežģītākos gadījumos jāmudina vērsties pēc palīdzības pie psihologa, kas ģimenei palīdzēs pārvarēt krīzi un mazinās māmiņas vēso attieksmi pret vēl nedzimušo mazuli.

4. tips jeb nemierīgais tips. Šī grūtniece ir pastāvīgā trauksmē un regulāri meklē apstiprinājumus tam, ka mazulis atbilstoši savam vecumam neattīstās, tam ir kādas veselības problēmas. Šāda uzvedība novērojama trauksmainām sievietēm, kā arī topošajām māmiņām, kurām jau iepriekš bijušas dažādas komplikācijas. Šī grūtniece reģistrējas visos iespējamos forumos, regulāri meklē informāciju par dažādām patoloģijām. Šādos gadījumos ir svarīga partnera nostāja, kas spēj pārliecinot topošo māmiņu, ka ar viņu un puncī augošo bērniņu viss ir kārtībā.

5.tips – ļoti sarežģīts tips, jo šīs sievietes grūtniecību nebija plānojušas. Visa viņu dzīve ir pārņemta ar karjeru, daudziem pienākumiem, bet grūtniecība ir iestājusies nejauši. Šīs topošās māmiņas pret puncī augošo mazuli ir bezatbildīgas, necenšas ievērot grūtniecībai drošu dzīvesveidu. Nav garantijas, ka māmiņas instinkts sievietē pamodīsies pēc dzemdībām. Iespējams, lielāko gādību par mazuli uzņemsies vecvecāki, bērniņa tētis, tiks piesaistīta auklīte.

 

Svarīgi atcerēties, ka māmiņas garīgais un psiholoģiskais stāvoklis tiek pārmests uz bērnu, jo mazulis savu pirmo emocionālo pieredzi saņem vēl mammas puncī esot. Harmonisks mazuļa emocionālais stāvoklis ir abu topošo vecāku kopīgs uzdevums