Vecmāte iedrošina: TU to VARI!

Vecmāte iedrošina: TU to VARI!

21. Oct 2017, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja tev nav pārliecības par saviem spēkiem, tad atsāpināšanas tehnikas var neizdoties izmantot efektīvi dzemdību procesā, tātad - tās nepalīdzēs. Zināšanas un atbalsts, ko iegūstat dzemdību sagatavošanas kursos, viennozīmīgi, pārliecību par saviem spēkiem palielina, bet pamata daļai ir jānāk no sievietes pašas. Kā attīstīt sevī pārliecību par saviem spēkiem dzemdēt pašai? Praktizējies!

Konsultē vecmāte Inese Kampusa.

"Sākumā tev būs jāizmēģina katru no tehnikām klusos, mierīgos apstākļos," atklāj vecmāte Inese Kampusa. "Nepietiek vien ar pareizu elpošanu un prasmi atslābināties mājās, gultā vai dzemdību sagatavošanas kursos. Dzemdību nodaļa ir trokšņaina, saspringta vieta, un dzemdības ir fiziski un emocionāli grūts uzdevums."

Ja vēlies būt gatava izmantot kādu no dabīgajām atsāpināšanas tehnikām dzemdībās, tev jāmēģina elpošanas vingrinājumi izpildīt arī stresa situācijās. Piemēram, ja tevi pēkšņi kas nobiedējis, mēģini atslābināties. Vai arī, ja stāvi garā rindā un tas tevi tracini - ievelc dziļi elpu, atslābinot muti un plecus izelpas laikā. Ja tev izdodas tikt galā ar pēkšņām bailēm, aizkaitinājumu, esi uz pareizā ceļa!

Izmanto šīs un citas iespējas, trenējies atslābināties, gūsi pārliecību par saviem spēkiem, pratīsi atslābināties arī dzemdību procesā un izmantot savas jaunās iemaņas.

Atceries, ka katra sieviete, katras dzemdības ir atšķirīgas, tavām cerībām attiecībā uz šo procesu, jābūt reālistiskām un elastīgām. Diemžēl, daudz māmiņu to nezina. Viņas ar vilšanos stāsta, ka nekādas atslābināšanās tehnikas, tikai medikamenti var palīdzēt.. Viņas esot kliegušas sāpēs, un lūgušas atsāpinošos līdzekļus.

Bet gatavošanās dzemdībām ir pats labākais veids būt patiešām gatavai tām. Tas, kā dzemdēsi tu, ir atkarīgs no tevis, no tava partnera, ja viņš piedalīsies dzemdībās un arī no dzemdību apstākļiem. Mazliet kliegšanas vai vaidu var palīdzēt tikt galā ar spēcīgu sasprindzinājumu. Un, kad dzemdības norit bez medikamentiem, tās tomēr ir drošākas. Jā, protams, dažkārt neliela atsāpinošo līdzekļu deva ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai palīdzētu dzemdes kaklam pātraukt sarauties. Atceries, dzemdības nav tavas sievišķības un paškontroles pārbaude. Tā ir mīlestības dzimšana, un te nepieciešams kārtīgi pastrādāt. Un, kad process ir galā, viss, kam patiešām ir jēga ir šī jaunā mīlestība, kas nupat kā nākusi pasaulē.

Māmiņu Klubs

Dzemdību sagatavošanas kursi

Vecāku skolas uzdevums ir iemācīt, kā atrisināt elementāras dzīves situācijas- kā sagatavoties nozīmīgajam notikumam- dzemdībām, kā apģērbt bērniņu, ko darīt, ja viņš raud jau 3. stundu, kā likt pie krūts pēc pieprasījuma vai režīma.

20130129113732-63076.jpg
 

Pavisam kopā Māmiņu Kluba vecāku skolā ir iespēja piedalīties 4 lekcijās – par veselīgu grūtniecību, dzemdībām, atsāpināšanu, elpošanu, dzemdību vietas izvēli, krūts zīdīšanu un jaundzimušā aprūpi.

Eksperts

Inese Valdmane

vecmāte Siguldas slimnīcā
Inese Valdmane Vecāku skolā