Pārkārtojot dzemdību somu par ķeizara somu

Pārkārtojot dzemdību somu par ķeizara somu

29. Jul 2019, 11:40 Dubultmamma Dubultmamma

Dodoties vizītē uz "Stradiņiem" 37.grutniecības nedēļā, biju pārliecināta par to, ka arī mans otrais bērniņš dzims tradicionāli, taču ārste pārliecināja, ka labāk tomēr ieplānot ķeizaru. Godīgi sakot, nesaskumu un drīzāk jutu ziņkāri par to, kā būs šoreiz, vai sāpēs vairāk kā dzemdībās, cik ātri varēsim jau doties mājās un vai tiešām rētas sāpes būs stiprākas par iegriezuma dzīšanas sāpēm pēc tradicionālajām dzemdībām...

Taču bija jāsāk ar izmaiņām dzemdību somā, jo nu tā bija pārtapusi par "plānotā ķeizara somu".

Ja dzemdību somu saturu aprakstījušas desmitiem pašmāju māsiņas gan savos blogos, gan Facebook grupās un māmiņu portālos, tad ķeizars noteikti ir "mazāk populārs", rakstot par to, ko tad jāņem līdzi, tāpēc 4 galvenās atšķirības visādam gadījumam nosaukšu:

*Nav vajadzīgs dzemdību krekls, jo slimnīcā pirms ķeizara tiks iedots speciāls naktskrekliņš/kleitiņa, ko pirms ķeizara operācijas jāvelk uz kailas miesas. 

*Ķeizars draud ar trombu veidošanos, tāpēc ir ļoti lietderīgi iegādāties garās kompresijas zeķes (šo man ļoti lūdza iegādāties ārste vizītes laikā). Ir lasīts/dzirdēts, ka dažās slimnīcās tās tiek iedotas, taču pēdējā laikā tas gadās reti un ieteiktu iepriekš to noskaidrot. Ja nu jāpērk tomēr pašai, tad populārākās vietas ir Dynesty, Tonus Elast, Dr.Mauriņa vēnu klīnika, TAČU ir arī citas vietas, kur atrast maciņam un vēlmēm labāko variantu. Izpētot interneta forumus, noskaidroju, ka lētākajiem variantiem nav ne vainas, plānojot tos vilkt uz 2-3 dienām ķeizara gadījumā, taču tā kā kompresijas zeķes man šķita noderīgas arī lidojumu laikā nākotnē, devos uz Dr.Mauriņa vēnu klīniku. Internetā ir iespējams par velti noformēt klienta karti, kas kopā ar uzrādītu mātes pasi sniedz -25% izvēlētajām zeķēm...nav ne jausmas par atlaidēm citur, bet šī man noteikti noderēja. Laipna pārdevēja nomērīja manu kāju un ātri vien atnesa īstās zeķes (2.pakāpes), kuru cena bija ~ 50 EUR pēc atlaides. Kājas nomērīs un izmērus ieteiks arī citās vietās, kur klātienē var iegādāties zeķes, tāpēc šoreiz, šķiet, internetveikali der tikai tām, kas ir pārliecinātas par saviem izmēriem un vajadzīgo kompresijas pakāpi. Zeķes jāvelk pirms došanās uz ķeizara operāciju, atstājot kājās vairākas dienas.

*Pēcoperāciju jostas gadījumā internetviedokļi tik krasi atšķīrās, ka nolēmu jautāt savai ārstei, vai šo jostu iegādāties un cik ilgi nēsāt. Viņa ieteica tomēr uzlikt un vismaz 5 dienas droši nēsāt, ko arī darīju. Kādu nakti noņēmu, lai izmēģinātu "kā nu būs", taču aprūpēt mazo bija krietni neparocīgāk un sāpīgāk, tāpēc savas 5 dienas nostaigāju (sākot staigāt jau 4h pēc operācijas), tad noņēmu un visi brīnās, kā es tā droši skraidu pēc ķeizara. Jostu gan pirku Tonus Elast "vienkāršo", taču noteikti var pirkt arī lietotu, jo tā jānēsā vien dažas dienas, tāpēc grūti iedomāties, kā to varētu "nolietot". 

*Autiņbiksītes pēcdzemdību pakešu vietā man šķiet ērtākas gan uzvilkšanas ziņā, gan manīšanas, taču tas ir tikai mans, ne ārstu vai zinātnnieku viedoklis. Noderēs 3 gab., ērtākas ir tieši autiņbiksītes, ne pieaugušo lipekļu autiņi. Man gan līdzi bija arī 1xlietojamās kokvilnas biksītes ar pēcdzemdību paketēm, bet tās biksītes ļoti rīvēja rētai uzlīmēto plāksteri un paketēs jutos daudz mazāk droši.

Lūk, tas arī viss! Ātri pārkārtoju somu un varēju doties uz ķeizaru bez raizēm!

foto: pexels.com

NOSKATIES VIDEO, ko likt dzemdību somā!